Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraTorsdag 17 april, Namnsdag: Elias, Elis

817 förlorar jobbet när Expert går i konkurs

Hemelektronikkedjan Expert Sverige AB, med 136 butiker över hela landet, är på obestånd. På tisdagen lämnade företaget in en konkursansökan till Linköpings tingsrätt.

Inom en månad ställs 817 anställda i Sverige utan jobb.

Av konkursansökan framgår att Expert Sverige AB är på obestånd och saknar förmåga att betala sina skulder.

Expert Sverige AB har 136 butiker runt om i landet, varav 73 butiker är egenägda och 63 butiker drivs av franchisetagare.

Med en omsättning som uppgår till omkring 2,8 miljarder kronor är koncernen en av de största aktörerna på den hårt konkurrensutsatta hemelektronikbranschen i Sverige.

Vd nekade först

När Corren i går eftermiddag kontaktade Magne Solberg, som är vd för Expert Sverige AB, förnekade denne att en konkursansökan lämnats in.

– Vi har inte lämnat in någon konkursansökan till Linköpings tingsrätt. Jag vet inte var du har fått det i från.

Jag har konkursansökan framför mig. Det är en offentlig handling på tingsrätten. Ansökan är underskriven med ditt namn.

– Jag får återkomma till dig, sa Solberg då.

Senare på tisdagen bekräfade Magne Solberg, i ett nytt samtal, att en konkursansökan skickats in. Han bad också om ursäkt för att han inte var uppriktig i första kontakten med Corren.

– Jag blev överraskad och perplex eftersom konkursansökan skulle ha skickats in senare samma dag. Min förnekelse blev en reaktion eftersom jag instruerat mina medarbetare om att de skulle meddela personalen först, säger Solvik.

Inte lyckats vända

Klockan halv sju i går kväll kom även ett pressmeddelande från företaget som offentligt bekräftar att styrelsen i Expert AS beslutat att med omedelbar verkan lägga ner den svenska verksamheten.

Företaget förklarar att de under de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att skapa lönsamhet i de svenska verksamheterna.

Ägarna har tillfört kapital för att säkra driften och investerat i modernisering av ett stort antal butiker.

Omfattande kostnads-besparingar har genomförts och olönsamma butiker har avvecklats.

Den hårda konkurrensen, låga marginaler i kombination med en mycket svag marknad har gjort att förlusterna ändå fortsatt.

– Vi är många som arbetat hårt för att vända resultatet, men vi har inte lyckats. Det är mycket tråkigt att vi tvingas ta till en så drastisk åtgärd som att ansöka om konkurs. Jag är den första att beklaga att medarbetare, franchisetagare, kunder, leverantörer och andra nu drabbas, säger Magne Solberg.

Satsar på övriga Norden

Experts framtida marknad finns, enligt Solberg, i Danmark, Norge och Finland.

– Där kan vi fortfarande tjäna pengar och har en bättre position.

Expert har redan stängt ner sin hemsida, för att undvika internetförsäljning. Under onsdagen kommer också samtliga butiker att hålla tillfälligt stängt.

Vad händer med de 817 medarbetare som berörs av konkursen?

– Inom fyra till fem veckor kommer de att vara utan jobb på Expert, säger Magne Solberg.

Kommer ni att kunna erbjuda dem några andra anställningslösningar?

– Nej.

Av konkursansökan framgår även att Expert Sverige AB vill att advokaten Michael Levin i Stockholm ska utses till konkursförvaltare.

Köpte Onoff

Så sent som i juli förra året köpte Expert Sverige AB 30 utvalda butiker från hemelektronikkedjan Onoffs konkursbo.

Enligt norsk media har Expertkoncernen varit farligt nära en konkurs på grund av att verksamheten i Sverige blöder pengar.

Pumpade in halv miljard

I vintras ska dock koncernen ha fått ett tillfälligt ägartillskott på 500 miljoner kronor. Förra året redovisade Expert Sverige AB en förlust på 318 miljoner kronor.

Linköpings tingsrätt kommer under onsdagen att ta ställning till konkursansökan.

Expert Sverige AB vill sedan att den fortsatta handläggningen ska flyttas över till Stockholms tingsrätt.

Fredrik Quist

Rita Furbring

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Cloetta tar nya tag mot palmolja

Linköping För en månad sen genomförde Greenpeace en kampanj för att få Cloetta att sluta använda det som kallas smutsig palmolja . Nu har Cloetta gått dem till mötes och inför en ny policy.

Därför friades AIK-supportrarna

Linköping Bevisningen höll inte. Linköpings tingsrätt valde på skärtorsdagen att fria de sex AIK-supportrar som åtalats för att ha deltagit i upploppet vid Cloetta Center.

AIK-supportrar friade - åtalades för våldsamt upplopp

Linköping Bevisningen mot de sex AIK-supportar som åtalats för våldsamt upplopp i samband med en ishockeymatch i Linköping håller inte. Det anser Linköpings tingsrätt som på skärtorsdagen ogillade åtalet mot de sex männen.

Alla i yttre tjänst ska få utbildning

Linköping Polisen i Linköping tar kritiken på allvar.
Bemötandet av ungdomar ska bli bättre framöver.
Det meddelar Mattias Ydreborg, chef på mängdbrottsenheten i Linköping. 3

Ljungsbromördaren visste vad han gjorde

Linköping 34-åringen som åtalats för dubbelmordet i Ljungsbro kan dömas till livstids fängelse. Det står klart sedan Socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till att mannen var medveten om vad han gjorde när han dödade en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna.

Unga i Skäggetorp känner sig svikna

Linköping Hussein Karnib, maj 2013: – Kasta sten och bränna bilar är helt fel väg. Hussein Karnib, april 2014: – Om ni fortsätter med trakasserierna så är jag en av de första som ska kasta stenar på polisen!

Berzeliusskolan renoveras

Linköping Berzeliusskolan i Linköping ska genomgå en jätterenovering. Arbetet förväntas pågå under tre år med start nu under våren och hela projektet beräknas vara klart till sommaren 2017 och kosta drygt 100 miljoner kronor.

Flyktingboende planeras på Garnisonen

Linköping Kommunen fortsätter att leta efter lokaler för ensamkommande flyktingbarn. Nästa boende kan bli på Garnisonen.

Misshandel på Ågatan

Linköping Under natten till skärtorsdagen greps en 22-årig man för att ha misshandlat en 31-årig man på Ågatan i Linköping.

MP: Bygg pendeltågstation i Skäggetorp

Linköping En pendeltågstation, ett utomhusbad och en amfiteater. I onsdags presenterade Miljöpartiet sin vision för framtidens Skäggetorp.

"Inzoomat" vid Priso

Linköping Just nu står reportrarna bakom 24Corren-satsningen "Inzoomat" utanför Priso i Vasastan.3

Bedragare slipper fängelse

Linköping En 54-årig man från Linköping dömdes på onsdagen för grovt bedrägeri sedan han lurat en äldre kvinna på närmare 450 000 kronor.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6160329,12