Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraLördag 19 april, Namnsdag: Olaus, Ola
Lena Elfving Nixon tillsammans med barnen Eskil och Erik. Hon har gått med i Föräldravrålet.
Foto: Peter Jigerström
Laddar...

Föräldravrålet kräver kraftfull klimatpolitik

Lena Elfving Nixon är en av flera tusen föräldrar som gått med i klimatkampanjen Föräldravrålet. De kräver att politikerna ger klimatfrågan högsta prioritet - för barnens skull.

– Jag vill inte att mina barn ska leva på en förstörd jord. Vi har inte rätt att leva på det destruktiva sätt som vi gör, och vi måste agera nu!

Lena Elfving Nixon är en av många föräldrar som känner en växande oro för att vi kommer att lämna en värld, förstörd av klimatförändringar, efter oss till våra barn. Hon lever så klimatvänligt hon kan, gör inga långa flygresor, handlar miljövänligt och har grön el. Men klimatfrågan kan inte lösas enbart med sådana insatser.

Viljan saknas

De senaste månadernas händelser har fått bägaren att rinna över för henne och många andra föräldrar. Först kom Världsbankens mycket oroande rapport om att världen kan vara på väg mot en temperaturhöjning på fyra grader, en höjning som dramatiskt skulle förändra förutsättningarna för människans liv på jorden. Några veckor senare slutade klimatkonferensen i Doha i ett misslyckande.

– Det är så oerhört frustrerande. Den klimatvänliga tekniken finns, det är den politiska viljan som saknas. Nu måste vi visa politikerna att vi är många som vill att de ska prioritera klimatfrågan, och att vi är beredda på att göra uppoffringar om det behövs, säger Lena Elfving Nixon.

2 400 föräldrar

De frustrerade föräldrarna har länge haft mötespunkter på olika bloggar. Förra helgen, när misslyckandet i Doha blev känt, beslöt sig några för att skapa en kampanj på nätet. Inom ett par dygn hade Föräldravrålet skapats, med en hemsida och en Facebookgrupp.

I dag, en knapp vecka senare, har 2 400 föräldrar och andra som är engagerade i barnens framtid gått med i Föräldravrålet. En av initiativtagarna är tvåbarnspappan Johan Gustavsson, tidigare Linköpingsbo som idag bor i Skivarp i Skåne.

– När det gäller eurokrisen så lägger politikerna ner enorm energi för att hitta en lösning. Men klimatkrisen gör man ingenting åt, det är förfärligt att se, säger Johan Gustavsson.

– Nu är vi tydliga mot politikerna: Vi kommer inte att straffa er i nästa val, även om ni måste ta svåra beslut för att rädda klimatet. Vi vill att ni ska agera, att ni ska vara modiga.

Även i andra länder

I Finland har några föräldrar redan startat en motsvarighet till Föräldravrålet. Och i USA finns sedan tidigare climatparents.org.

Föräldravrålet tycks fortsätta att växa. Har ni någon plan för hur ni ska gå vidare om ni blir riktigt många?

– Nej, det hela har gått så fort. Vi får se hur det utvecklar sig, och vad deltagarna vill att vi ska göra, säger Johan Gustavsson.

Dela och kommentera

epaper
"Föräldravrålet kräver kraftfull klimatpolitik"

Diskussionen startad av
Fredrich
Startad: 2012-12-14
Kommentering
Kommentering
 • Avatar
  Läsarvrål!
  134 högt uppsatta vetenskapsmän har i ett öppet brev protesterat mot klimatlögnerna som sprids. Vill du få en balanserad bild sök efter Stockholmsinitiativet på Google.
  http://opinion.financialpost.com/2012/11/29/open-climate-letter-to-un-secretary-general-current-scientific-knowledge-does-not-substantiate-ban-ki-moon-assertions-on-weather-and-climate-say-125-scientists/
 • Avatar
  Kära föräldrar Sverige kan inte ensamt vända klimathotet. Sedan borde det vara så att man internationellt sätter in nödvändiga åtgärder där de procentuellt gör störst nytta. För att få t ex Kina, Indien m fl länder till vår miljötänk och utförande borde vara prioriterat.
 • Avatar
  Föräldrar som har för lite att göra?
 • Avatar
  Tydligen ännu en person som tror att så kallad "grön el" kan bidra till att lösa klimatproblematiken. Det visar ju bara hur lite även de inbillat medvetna egentligen vet.
 • Avatar
  Nej, man ska definitivt inte läsa Stockholmsinitiativet. Det är en grupp som belönats med Vetenskap och Folkbildnings förvillarpris för sitt värdelösa sätt att handskas med vetenskap och sprida en falsk bild av läget.

  Nej, då bör man snarare vända sig till t.ex. http://uppsalainitiativet.blogspot.se/

  Grön el lär ju inte förändra så mycket, med tanke på att det bara blir så att de som inte köper sådan el får icke-grönt producerad el.

  Det bästa sättet man kan bidra till att minska utsläppen är ganska enkelt. Ät mindre kött, åk mer kollektivt, låt bilen stå och ta cykeln till jobbet eller promenera.
  Visst är vår insats liten i det stora hela, men vi måste å andra sidan föregå med gott exempel för att kunna motivera andra länder att gå samma väg.

Dela och kommentera

Demirok (C) dissar Cocozzas kritik

Linköping – Han har helt fel och jag ser hans synpunkter som en ren partsinlaga. Vi kan inte fråga enskilda byggherrar om lov.2

Inzoomat: Vasastan skulle imponera på tågresenärer

Linköping 24Correns program "Inzoomat" avrundar sitt fokus på stadsdelen Vasastan i Linköping med massor av intressant historia.

Riskfyllt när snälla polisen försvinner

Linköping Hårda, snabba och riktade polisinsatser.
Det franska sättet att hantera förortsfrustrationen har ännu inte kommit till Sverige, men diskussionen drar åt det hållet.
– Man måste reflektera över vad det innebär, säger forskaren Christophe Foultier.

Kvinnlig krockdocka vann pris

Linköping Världens första kvinnliga krockdocka som utvecklats på VTI har vunnit pris.

Olycka vid Normlösa

Linköping Strax före fyra på fredagseftermiddagen krockade två bilar mellan Normlösa och Gottlösa. Den ena bilen körde in i ett hus.

Soptunna brann i Berga

Linköping Räddningstjänsten fick vid tretiden larm om en brann i Berga.

Trafikkiosken får nytt liv

Linköping Efter många år av skadegörelse och förfall är trafikkiosken i Ljungsbro på väg att återfödas som restaurang.

BB:s arbetssätt lockar

Linköping Kvinnoklinikens sätt att arbeta i team runt den födande kvinnan lockar vårdpersonal från andra håll.

Feministiskt initiativ till kommunval i Linköping

Linköping Feministiskt initiativ kandiderar till kommunfullmäktige i Linköping i höst. I veckan meddelade de att de går till val i 19 kommuner och fem landsting. 5

Bedragare slipper fängelse

Linköping En 54-årig man från Linköping dömdes på onsdagen för grovt bedrägeri sedan han lurat en äldre kvinna på närmare 450 000 kronor.

Kvinna hårt drabbad av vården

Linköping En kvinna från Småland drabbades av flera misstag när hon behandlades på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och på Universitetssjukhuset i Linköping. Inspektionen för vård- och omsorg kritiserar nu både en enskild läkare vid US och landstinget i Östergötland.

Sommarjobb som VD

Linköping 100 000 kronor i lön, leda driftsmöten och förbereda budgetförhandlingar. Detta är några av de saker som väntar den som får sommarjobba som VD för Adecco i Sverige. En av dem som har chansen är Isak Persson vid Linköpings universitet.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6253249,12