Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 25 april, Namnsdag: Markus

Fördubbling av rondeller i Linköping

Nog för att det är känt att Linköping har många rondeller. Nu finns det statistik på det också.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som tagit fram nya siffror över transportinfrastrukturen i Sverige. När det gäller cirkulationsplatser så ökade antalet, från cirka 1360 till närmare 2800 i landet mellan åren 2005 till 2010. Enligt SCB är det en ökningstakt på mer än fem i veckan.

Inte oväntat har Göteborg, Malmö och Stockholm i nämnd ordning flest antal cirkulationsplatser. Linköping hamnar på sjätte plats bland de kommuner med flest cirkulationsplatser. År 2005 fanns 20 cirkulationsplatser i Linköping. 2010 hade de ökat i antal till 50 stycken, alltså mer än en fördubbling på fem år.

SCB konstaterar också att när det gäller den uppmätta arealen mark som nyttjats till rondeller så hamnar Linköping på första plats i riket. Drygt 177 000 kvadratmeter mark i Linköping nyttjas till rondeller.

Fotnot. SCB gör en distinktion mellan cirkulationsplats och det vi i dagligt tal kallar rondell. Rondellen är den yta i mitten som vägen cirkulerar runt, skriver SCB.

Dela och kommentera

epaper
"Fördubbling av rondeller i Linköping"

Diskussionen startad av
Raskens
Startad: 2013-10-31
Kommentering
Kommentering
 • Avatar
  Då skulle man passa på att lägga ner lite pengar på att lära människor att köra i rondeller också. Man skulle kunna sponsra utbildningen med att bötfälla dom som inte kan. Utbildningen skulle vara betalt på en halvdag...
 • Avatar
  Du har alldeles rätt Raskens! Finns inget värre än att vara bakom en bil vars förare väntar tills det inte finns en bil i rondellen! Men värsta rondellhysterin måst väl ändå vara ute vid Ö&B! Obegripligt varför det finns så många rondeller på sån liten yta!
 • Avatar
  Glömde att skriva att tom en del poliser inte klarar av att köra i rondell + många bussförare!
 • Avatar
  Men säga vad man vill om rondeller, dom flesta fungerar ganska bra och ger flyt i trafiken.
 • Avatar
  Rondeller är bra när folk gör rätt i dom. Det måste vara fri sikt in och ut ur en rondell. Du måste veta dom som är i rondellen var dom ska. Då kan man planera sin körning utan att behöva stanna och man får ett flyt.

  När man istället bygger rondeller så höga att man inte ser bilarna på andra sidan, placerat ett dyrt fult och meningslöst "konstverk" i mitten som gör att man inte ser. Då försvinner hela vitsen.

  Tittar man sen på rondellerna med övergånställe/cykelbana vid varje in/utfart, då försvinner grejen också. För då måste du också tänka på om det är någon fotgängare som ska riskera sitt liv genom att kliva ut utan att titta sig för.
  Kollar man ytterligare sen på nya rondellen vid brasken så är misslyckandet ett faktum. När bommarna går ner för tågen blir det fullständigt KAOS. Det stänger ALLA filer.

  Blinka hellre för mycket än för lite i en rondell och bygg dom så man ser igenom!

Dela och kommentera

Flest cirkulationsplatser 2010

1. Göteborg 130

2. Malmö 78

3. Stockholm 69

4. Eskilstuna 59

5. Växjö 56

6. Linköping 50

7. Jönköping 49

8. Huddinge 48

9. Örebro 48

10. Helsingborg 47

Källa: SCB

Tusentals hemlarm utslagna

Linköping 40 000 kunder i hela Sverige berörs av den stora driftstörningen hos Verisures hemlarm, som gör att larmen inte kan signalera till larmcentralen i Linköping.

Tonåring åtalad för olaga förföljelse

Linköping En 19-årig man från Linköping åtalades på fredagen för olaga förföljelse.

Nej till S:t Larskyrkans tillbyggnad

Linköping Politikerna i bygg- och miljönämnden var eniga om att inte bevilja bygglov för en tillbyggnad av S:t Larskyrkan i Linköping.1

Låt inte hatet bli det normala

Linköping Äsch, jag vet. Att ännu en gång tjata om näthatet blir lite navelskådande, men det är uppenbart att vi spelar med farliga krafter.

Nära krossas av gödselspridare

Linköping En traktor med gödselspridare krockade med en personbil strax efter midnatt. Bilisten blev av med taket.

Knivrånare slog till dubbelt

Linköping En ung man försökte råna en butik i Vikingstad, men misslyckades. En timme senare rånades en bensinmack i Mantorp.

SOS Alarm får betala straffvite

Linköping SOS Alarm måste betala cirka 400 000 kronor i straffvite till landstinget i Östergötland.1

Kommunen säger ja till scenkonstbolag

Linköping Linköpings kommun ställer sig bakom beslutet att bilda ett scenkonstbolag. Men Östgötamusiken får stå utanför.

Manifestation till minne av folkmordet 1915

Linköping Torsdagen var 99-årsdagen av det som betecknas som startskottet på folkmordet 1915 då cirka 1,5 miljoner armenier, assyrier, syrianer och kaldéer mördades av ottomanska soldater i nuvarande Turkiet.

Köpte smärtstillande – döms för knarkbrott

Linköping En 27-årig Linköpingsbo har dömts för narkotikabrott sedan han innehaft 162 tabletter som innehöll morfin.

Föräldrar kritiska till biltrafik på skolgården

Linköping Personbilar, firmabilar och varutransporter kör in på skolgården där barnen leker. Nu har Gabriella Holec och Markus Holec Persson, som har barn på Slestadsskolan, fått nog.1

Jagades med kniv i Skäggetorp

Linköping Strax innan klockan tolv fick polisen larm om att en man varit nära att bli knivhuggen på Väpnaregatan i Linköping.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6603310,12