Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraLördag 19 april, Namnsdag: Olaus, Ola

Fördubbling av rondeller i Linköping

Nog för att det är känt att Linköping har många rondeller. Nu finns det statistik på det också.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som tagit fram nya siffror över transportinfrastrukturen i Sverige. När det gäller cirkulationsplatser så ökade antalet, från cirka 1360 till närmare 2800 i landet mellan åren 2005 till 2010. Enligt SCB är det en ökningstakt på mer än fem i veckan.

Inte oväntat har Göteborg, Malmö och Stockholm i nämnd ordning flest antal cirkulationsplatser. Linköping hamnar på sjätte plats bland de kommuner med flest cirkulationsplatser. År 2005 fanns 20 cirkulationsplatser i Linköping. 2010 hade de ökat i antal till 50 stycken, alltså mer än en fördubbling på fem år.

SCB konstaterar också att när det gäller den uppmätta arealen mark som nyttjats till rondeller så hamnar Linköping på första plats i riket. Drygt 177 000 kvadratmeter mark i Linköping nyttjas till rondeller.

Fotnot. SCB gör en distinktion mellan cirkulationsplats och det vi i dagligt tal kallar rondell. Rondellen är den yta i mitten som vägen cirkulerar runt, skriver SCB.

Dela och kommentera

epaper
"Fördubbling av rondeller i Linköping"

Diskussionen startad av
Raskens
Startad: 2013-10-31
Kommentering
Kommentering
 • Avatar
  Då skulle man passa på att lägga ner lite pengar på att lära människor att köra i rondeller också. Man skulle kunna sponsra utbildningen med att bötfälla dom som inte kan. Utbildningen skulle vara betalt på en halvdag...
 • Avatar
  Du har alldeles rätt Raskens! Finns inget värre än att vara bakom en bil vars förare väntar tills det inte finns en bil i rondellen! Men värsta rondellhysterin måst väl ändå vara ute vid Ö&B! Obegripligt varför det finns så många rondeller på sån liten yta!
 • Avatar
  Glömde att skriva att tom en del poliser inte klarar av att köra i rondell + många bussförare!
 • Avatar
  Men säga vad man vill om rondeller, dom flesta fungerar ganska bra och ger flyt i trafiken.
 • Avatar
  Rondeller är bra när folk gör rätt i dom. Det måste vara fri sikt in och ut ur en rondell. Du måste veta dom som är i rondellen var dom ska. Då kan man planera sin körning utan att behöva stanna och man får ett flyt.

  När man istället bygger rondeller så höga att man inte ser bilarna på andra sidan, placerat ett dyrt fult och meningslöst "konstverk" i mitten som gör att man inte ser. Då försvinner hela vitsen.

  Tittar man sen på rondellerna med övergånställe/cykelbana vid varje in/utfart, då försvinner grejen också. För då måste du också tänka på om det är någon fotgängare som ska riskera sitt liv genom att kliva ut utan att titta sig för.
  Kollar man ytterligare sen på nya rondellen vid brasken så är misslyckandet ett faktum. När bommarna går ner för tågen blir det fullständigt KAOS. Det stänger ALLA filer.

  Blinka hellre för mycket än för lite i en rondell och bygg dom så man ser igenom!

Dela och kommentera

Flest cirkulationsplatser 2010

1. Göteborg 130

2. Malmö 78

3. Stockholm 69

4. Eskilstuna 59

5. Växjö 56

6. Linköping 50

7. Jönköping 49

8. Huddinge 48

9. Örebro 48

10. Helsingborg 47

Källa: SCB

Kvinnlig krockdocka vann pris

Linköping Världens första kvinnliga krockdocka som utvecklats på VTI har vunnit pris.

Olycka vid Normlösa

Linköping Strax före fyra på fredagseftermiddagen krockade två bilar mellan Normlösa och Gottlösa. Den ena bilen körde in i ett hus.

Soptunna brann i Berga

Linköping Räddningstjänsten fick vid tretiden larm om en brann i Berga.

Trafikkiosken får nytt liv

Linköping Efter många år av skadegörelse och förfall är trafikkiosken i Ljungsbro på väg att återfödas som restaurang.

BB:s arbetssätt lockar

Linköping Kvinnoklinikens sätt att arbeta i team runt den födande kvinnan lockar vårdpersonal från andra håll.

Feministiskt initiativ till kommunval i Linköping

Linköping Feministiskt initiativ kandiderar till kommunfullmäktige i Linköping i höst. I veckan meddelade de att de går till val i 19 kommuner och fem landsting. 3

Bedragare slipper fängelse

Linköping En 54-årig man från Linköping dömdes på onsdagen för grovt bedrägeri sedan han lurat en äldre kvinna på närmare 450 000 kronor.

Kvinna hårt drabbad av vården

Linköping En kvinna från Småland drabbades av flera misstag när hon behandlades på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och på Universitetssjukhuset i Linköping. Inspektionen för vård- och omsorg kritiserar nu både en enskild läkare vid US och landstinget i Östergötland.

Sommarjobb som VD

Linköping 100 000 kronor i lön, leda driftsmöten och förbereda budgetförhandlingar. Detta är några av de saker som väntar den som får sommarjobba som VD för Adecco i Sverige. En av dem som har chansen är Isak Persson vid Linköpings universitet.

S och MP vill se en annan upphandlingsordning

Linköping Miljöpartiet säger helt nej till vinstdrivande företag inom omsorgen medan Socialdemokrater kan tänka sig att upphandla delar av den.

Inbrottstjuv greps på bar gärning

Linköping En 51-årig man greps i akten när han försökte att bryta sig in i en blomsterbutik på Arbetaregatan i Linköping.

Buss attackerad med stenar

Linköping Sent på torsdagskvällen utsattes en buss för stenkastning i Skäggetorp så att flera rutor krossades.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6603310,12