Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraLördag 19 april, Namnsdag: Olaus, Ola

Här serveras beryktat kött

Nästa vecka satsar krögaren Take Knol i Linköping på en omdebatterad råvara. Correns reporter har provsmakat sitt favotitdjur.

Ägaren Take Knol älskar hästar. Både att rida och äta. Han började rida som åttaåring och i höstas tvingades han slakta sina kära ponny, som blev 28 år.

– Men honom kunde jag inte äta, han stod mig för nära.

Take rider i Valla, precis som hans åttaåriga dotter, som också gärna äter häst.

– Jag har respekt för hästmänniskor som av känslomässiga skäl inte vill det, men för mig finns två starka argument för att äta häst. För det första är köttet gräsbetat och motionerat vilket gör det till en högkvalitativ produkt. För det andra är det få djur som tas så väl omhand som svenska hästar, vilket känns sunt ur ett etiskt perspektiv.

Häst och öl

Take har serverat häst förr och det har uppskattats av gästerna. Puben är känd för sitt ölsortiment och han har alls inget emot att bli en ”häst- och ölkrog” fram-över.

– Jag saknar en stadig leverantör, men jobbar på det. Det är galet att vi eldar upp prima kött och att tre ton hästkött per år bara försvinner. Ofta utomlands.

Sedan han på Facebook berättade om krogens hästköttsvecka, som inleds i morgon, har sidan haft över 24 000 visningar.

För Take är det viktigt att äta kött från djur som levt ett hyggligt liv, liksom att alla delar på ett slaktat djur tas till vara. Så menyn ser olika ut under hela hästköttsveckan.

Långa transporter

Köttet är hämtat på Tallhöjdens kött och chark i Öxabäck, men oftast köper han kött från Basunda slakteri och Ydre kött i södra Östergötland.

– I Sverige importerar vi mer kött än vi exporterar. Runt 8 000 uttjänta hästar säljs billigt i Sverige varje år, köps upp och får genomlida ohyggliga transporter med 60 djur inklämda i en buss, ner till Rumänien för slakt. Sedan äter vi samma hästkött fast nedsmugglat i färdigrätter.

– Utöver detta har vi ”vandringspokalerna”, hästar som ingen egentligen vill ha och som står och tynar bort i olika hagar, men där ingen har hjärta eller råd att avliva djuret och ge det ett värdigt slut. Samtidigt importerar vi nöt och svin från Danmark och Tyskland vars djurhållningsregler är helt andra än våra. Det är för jävligt rent ut sagt, säger Take.

Slaktpriset för en häst i Sverige är noll kronor.

– Hästägaren får betala 4 000 kronor för att få den avlivad och sedan eldas den upp. Jämför det med nöt som betingar ett pris på 6 000–11 000 kronor per djur! Och då är hästkött enligt många med mig ett bättre kött. Bättre textur, mörare och godare helt enkelt.

Uppgradera köttet

– I kölvattnet av att slutpriset på häst är obefintligt i Sverige försöker hästägare få djuret utdömt för att få ut försäkringspengar. I bästa fall får de då täckning för slaktkostnaden. Det är inte ovanligt att utdömda ston, i stället för att slaktas, betäcks. Men det är ju vansinnigt och påverkar på sikt avelsarbetet.

Lösningen enligt Take är att uppgradera hästkött så att dess slutvärde stiger. Hittills har det inte funnits något ekonomiskt incitament för ägare och veterinärer att föra noggranna journalanteckningar om vilka mediciner hästen fått. Därför slarvas det med varje hästs så kallade hästpass där allt ska bokföras.

– Men om hästkött hamnar i livsmedelskedjan och hästägaren i stället för att betala 4 000 kronor får6 000 kronor vid slakt blir läget annorlunda.

Redovisa ursprunget

Skandalen den senaste tiden är enligt Take inte hästköttet i sig utan att kött anonymiseras.

– Upp på bordet med vilka gårdar, leverantörer och slakthus som är inblandade i en produkt. Skriv det på varan eller hemsidan. Då har journalister, djurrättsorganisationer och andra en möjlighet att kolla upp gårdarna. Därmed skulle de värsta avarterna saneras bort.

– Sedan kan man undra varför det bara är hästkött man gjort DNA-analys på. Jag är övertygad om att mycket dyrt kött som nöt- och lammfärs blandas upp med fläsk, känguru och annat kött som har lågt pris på världsmarknaden.

Hur hästlasagnen smakade?

Gott. Mycket gott!

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Fakta

Skandalen

Den europeiska hästköttsskandalen briserade i januari i år då det framkom att mängder av färdigrätter, som enligt innehållsförteckningen innehöll nötkött, i själva verket helt eller delvis innehöll häst. Det var lasagne, hamburgare, moussaka, köttfärssås, köttbullar, gulasch, kåldolmar, oxjärpar och wallenbergare.

En mängd livsmedels-företag, producenter och leverantörer är indragna i härvan.

Efter ett krismöte i EU har tester dragits igång. Resultaten redovisas 15 april.

Riskfyllt när snälla polisen försvinner

Linköping Hårda, snabba och riktade polisinsatser.
Det franska sättet att hantera förortsfrustrationen har ännu inte kommit till Sverige, men diskussionen drar åt det hållet.
– Man måste reflektera över vad det innebär, säger forskaren Christophe Foultier.

Kvinnlig krockdocka vann pris

Linköping Världens första kvinnliga krockdocka som utvecklats på VTI har vunnit pris.

Olycka vid Normlösa

Linköping Strax före fyra på fredagseftermiddagen krockade två bilar mellan Normlösa och Gottlösa. Den ena bilen körde in i ett hus.

Soptunna brann i Berga

Linköping Räddningstjänsten fick vid tretiden larm om en brann i Berga.

Trafikkiosken får nytt liv

Linköping Efter många år av skadegörelse och förfall är trafikkiosken i Ljungsbro på väg att återfödas som restaurang.

BB:s arbetssätt lockar

Linköping Kvinnoklinikens sätt att arbeta i team runt den födande kvinnan lockar vårdpersonal från andra håll.

Feministiskt initiativ till kommunval i Linköping

Linköping Feministiskt initiativ kandiderar till kommunfullmäktige i Linköping i höst. I veckan meddelade de att de går till val i 19 kommuner och fem landsting. 3

Bedragare slipper fängelse

Linköping En 54-årig man från Linköping dömdes på onsdagen för grovt bedrägeri sedan han lurat en äldre kvinna på närmare 450 000 kronor.

Kvinna hårt drabbad av vården

Linköping En kvinna från Småland drabbades av flera misstag när hon behandlades på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och på Universitetssjukhuset i Linköping. Inspektionen för vård- och omsorg kritiserar nu både en enskild läkare vid US och landstinget i Östergötland.

Sommarjobb som VD

Linköping 100 000 kronor i lön, leda driftsmöten och förbereda budgetförhandlingar. Detta är några av de saker som väntar den som får sommarjobba som VD för Adecco i Sverige. En av dem som har chansen är Isak Persson vid Linköpings universitet.

S och MP vill se en annan upphandlingsordning

Linköping Miljöpartiet säger helt nej till vinstdrivande företag inom omsorgen medan Socialdemokrater kan tänka sig att upphandla delar av den.

Inbrottstjuv greps på bar gärning

Linköping En 51-årig man greps i akten när han försökte att bryta sig in i en blomsterbutik på Arbetaregatan i Linköping.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6347017,12