Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 18 april, Namnsdag: Valdemar, Volmar
– Vi är otroligt trångbodda i Ekholmen. Inte ens den nya yta vi erbjuds räcker egentligen till, säger Ica Signalens Torbjörn Flack. Bild: PIA MOLIN
Laddar...

Ica Signalen vill bygga nytt i Ullstämma

Här i Ullstämma vill Ica Signalen bygga ett nytt handelscentrum.

Torbjörn Flack har tillsammans med Peter Edgar - Ica Signalens båda delägare - tröttnat på fastighetsägaren Stencap Linköping AB som inte uppfyller sina löften att bygga om och fräscha upp Ekholmens centrum.

Sjuårigt kontrakt

Trots att Ica Signalens ägare sitter med ett alldeles färskt sjuårigt hyreskontrakt på sina lokaler i Ekholmen har de sett sig om efter ny mark. Blickarna har fastnat på åkrar med ekdungar vid Brokindsleden i närheten av återvinningscentralen i Ullstämma.

Med uppbackning från Icas Fastighets AB har en arkitektbyrå gjort de första skisserna på hur ett köpcentrum skulle kunna fogas in i området. Med dem har Torbjörn Flack och Peter Edgar uppvaktat representanter för Linköpings kommun om sina önskemål.

Motvikt till Tornby

Så sent som förra året fastställde kommunen en detaljplan för området intill återvinningscentralen i Ullstämma. Åkrarna upplåts för handel men den stora ekdungen har reserverats som natur. För de båda trångbodda köpmännen från Ica Signalen i Ekholmen känns detaljplanen från början som en alltför liten kostym.

- Vi skulle vilja att den rivs upp och att handelsområdet utvidgas. Ytan är egentligen för liten för oss och den här delen av staden behöver en motvikt till Tornby, säger Torbjörn Flack.

Fler flyttar med?

Samtidigt betonar han att Ica Signalen inte vill växa till ett nytt Ica Maxi.

- Det handlar fortfarande bara om en matbutik, men vi behöver omkring 4 000 kvadratmeter för egen del. Sedan vill vi att även andra butiker flyttar med oss till Ullstämma för att det ska bli ett riktigt centrum, säger Torbjörn Flack.

Vad skulle i så fall hända med Ekholmens centrum?

- Det kan bli en galleria och ge plats för en matbutik som inte behöver så stor affärsyta som vi. Idag är vi otroligt trångbodda.

Utan ersättningslokaler

Ica Signalen förfogar över 2 500 kvadratmeter i Ekholmen. Delägarna har ett löfte av fastighetsägaren Stencap Linköping AB om ytterligare 700 kvadratmeter inne i centrum.

- Ombyggnaden skulle ha varit igång i vecka 6, men ingenting har hänt. De tre butiker som berörs har inte erbjudits några andra lokaler i centrum. Vi ville egentligen inte skriva på ett nytt kontrakt förrän den frågan lösts för dem, men blev inträngda i ett hörn och kände oss tvingade att skriva under. Stämningen är orolig bland alla uppsagda småföretagare i Ekholmens centrum, säger Torbjörn Flack.

Hur ska ni ha råd att bygga ett nytt handelscentrum när ni är bundna till Ekholmen i ytterligare sju år?

- Byggplanerna är på lång sikt. Med tanke på att vi betalar nio miljoner om året efter hyreshöjningen blir det billigare för oss att etablera oss i Ullstämma än att vara kvar i Ekholmen. Vi skulle kunna bygga för 90 miljoner innan vi kommer upp i samma hyra som vi har nu och så mycket kan ett nybygge inte kosta. Under en övergångsperiod får vi väl ha verksamhet igång på båda ställena, svarar Torbjörn Flack.

Ombyggnad försenad

Corren sökte under tisdagen Stencap Linköping AB:s fastighetsförvaltare Jon Warmland som är ansvarig för Ekholmens centrum. I ett mejlsvar meddelar han att ombyggnaden drabbats av en mindre försening därför att arkitektritningarna för takanslutningen i innetorget måste göras om.

"Samtliga berörda har erbjudits ersättningslokaler, men inga avtal har ännu träffats", skriver Jon Warmland - men att butikerna vet vart de ska flytta inom Ekholmens centrum är en uppgift där ord står mot ord enligt vad Corren erfar.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Inbrottstjuv greps på bar gärning

Linköping En 51-årig man greps i akten när han försökte att bryta sig in i en blomsterbutik på Arbetaregatan i Linköping.

Buss attackerad med stenar

Linköping Sent på torsdagskvällen utsattes en buss för stenkastning i Skäggetorp så att flera rutor krossades.

Terbunja boxas med frivilliga i Skäggetorp

Linköping Linköpingsboxaren NaimTerbunja känner inte igen bilden av Skäggetorp som målats upp senaste tiden. På lördag klockan 21.00 pratar han i Allaktivitetshuset i Skäggetorp - och tar även en boxningsmatch med den som vill.

Manifestation mot våld i Skäggetorp

Linköping – Jag har varit lite rädd för jag trodde att de skulle komma hem till oss.

Berga vårdcentral förbättras mest

Linköping På Skärtorsdagen fick personalen på Berga vårdcentral ta emot diplom av två landstingspolitiker för att de är bäst i Östergötland på att bli bättre.

Cloetta tar nya tag mot palmolja

Linköping För en månad sen genomförde Greenpeace en kampanj för att få Cloetta att sluta använda det som kallas smutsig palmolja . Nu har Cloetta gått dem till mötes och inför en ny policy.

Därför friades AIK-supportrarna

Linköping Bevisningen höll inte. Linköpings tingsrätt valde på skärtorsdagen att fria de sex AIK-supportrar som åtalats för att ha deltagit i upploppet vid Cloetta Center.

AIK-supportrar friade - åtalades för våldsamt upplopp

Linköping Bevisningen mot de sex AIK-supportar som åtalats för våldsamt upplopp i samband med en ishockeymatch i Linköping håller inte. Det anser Linköpings tingsrätt som på skärtorsdagen ogillade åtalet mot de sex männen.

Alla i yttre tjänst ska få utbildning

Linköping Polisen i Linköping tar kritiken på allvar.
Bemötandet av ungdomar ska bli bättre framöver.
Det meddelar Mattias Ydreborg, chef på mängdbrottsenheten i Linköping. 4

Ljungsbromördaren visste vad han gjorde

Linköping 34-åringen som åtalats för dubbelmordet i Ljungsbro kan dömas till livstids fängelse. Det står klart sedan Socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till att mannen var medveten om vad han gjorde när han dödade en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna.

Unga i Skäggetorp känner sig svikna

Linköping Hussein Karnib, maj 2013: – Kasta sten och bränna bilar är helt fel väg. Hussein Karnib, april 2014: – Om ni fortsätter med trakasserierna så är jag en av de första som ska kasta stenar på polisen!

Berzeliusskolan renoveras

Linköping Berzeliusskolan i Linköping ska genomgå en jätterenovering. Arbetet förväntas pågå under tre år med start nu under våren och hela projektet beräknas vara klart till sommaren 2017 och kosta drygt 100 miljoner kronor.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4854571,12