Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran
Joathan Fors
Foto: Elina Bratt Lejring
Laddar...

Linköpingsforskare: "Bitcoin har helt klart potential"

Digital valuta är här för att stanna. Det menar Jonathan Fors, Bitcoinforskare vid Linköpings universitet.

– Om man vill nå ut över hela världen är digitala valutor en väldigt bra grej. Det är gränsöverskridande och inkluderande. Du kan till exempel skicka pengar till Afrika på mindre än en minut utan att förlora några stora transaktionsavgifter, säger Jonathan Fors, som doktorerar i informationskodning på Institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet.

Bitcoin är en digital valuta som har debatterats flitigt på senaste tiden. Kritiken rör bland annat risken för bedrägeri och penningtvätt, på grund av möjligheten till anonymitet och frånvaron av övervakning. Skeptiker ser fenomenet som en perifer nördvaluta och menar att den snart kommer att försvinna. Andra menar att digital valuta är en ofrånkomlig del av framtiden. Jonathan Fors är en av dem.

– Det är snabbt, säkert och billigt. Digitala valutor är här för att stanna. Bollen är redan i rullning och det är svårt att stoppa. Nu är det bara frågan hur vi ställer oss till det. Bitcoin har helt klart potential, men det kan lika gärna bli någon annan variant av digital valuta.

Även om han ser många fördelar med valutan poängterar han att man inte ska blunda för riskerna.

– Man måste vara medveten om att valutakursen går upp och ner som en raket. Och så är det viktigt med säkerheten. Det finns datorvirus som letar efter plånböcker och om någon får tag i din privata nyckel är det kört. Därför måste man ha bra lösenord.

Han ser valutan som ett komplement till annan valuta och tror inte att kronan kommer att försvinna, även om Bitcoin skulle bli vanligare.

– Det är precis som med e-post. Vanlig post finns ju kvar parallellt.

I Stockholm och Göteborg går det att handla för Bitcoin på ett flertal restauranger och butiker. I Stockholm finns även en bankomat för valutan. Än så länge finns inga ställen där du kan handla för Bitcoin i Linköping, men Jonathan Fors hoppas att det snart ska komma.

– Det hade varit kul om man kunde köpa lunch för Bitcoin. Eller om det fanns en bankomat. Jag tror inte att det är osannolikt att det händer inom en snar framtid. Linköping är framstående inom forskning.

Jonathan Fors höll i förra veckan en öppen föreläsning om Bitcoin på Creactive i Mjärdevi Science Park. Den 11 februari kommer han att hålla en mer fördjupande föreläsning om ämnet. Föreläsningen kommer att hållas på universitetet och vara öppen för alla som är nyfikna.

Dela och kommentera

epaper
"Linköpingsforskare: "Bitcoin har helt klart potential""
Bli den första att kommentera
Regler för artikelkommentarer
Kommentering
Kommentering

Dela och kommentera

Fakta

Bitcoin är en digital valuta, även kallad kryptografisk valuta, som skapades för fem år sedan. En Bitcoin är värd omkring 5000 kronor och kan delas in i hur små delar som helst. Valutan existerar oberoende av en central riksbank, mellanhänder och fysiska kontanter. Transaktionen sker anonymt och tar lika lång tid som att skicka ett mejl. Systemet bygger på ett distribuerat peer to peer-nätverk av frivilliga, som med sina datorer verifierar transaktioner och skapar nya pengar på samma gång. Pengarna lagras i en digital plånbok som du förvarar antingen i din egen dator eller hos en leverantör. Flera leverantörer har blivit hackade med förödande resultat.

Det finns även andra system med virtuella valutor, som Litecoin, Peercoin och Ripple, men Bitcoin har fått störst genomslag.

Ridskola drabbad av inbrott igen

Linköping En ridskola i Linköping hade inbrott natten till idag.

Oppositionen vill ge pengar till utsatta stadsdelar

Linköping (S) och (MP) vill satsa tio miljoner av förra årets överskott på en satsning på utsatta stadsdelar.

Ett under att han kom hit

Linköping Vi kan möta honom på gatorna i Linköping, med värvarpärmen under armen och id-brickan i ett ljusblått band om halsen.

"Vi måste gå tillsammans"

Linköping Hur ska Skäggetorp utvecklas? Egentligen är det inga konstigheter Benjamin Blessing efterlyser, tvärtom.
Att fler måste få jobb är inget nytt krav. Men ungdomsarbetslösheten är inte det största problemet, säger han.

Butik överklagar beslut om fjärrstyrt lås

Linköping Lars och Britta Önnegren, som driver Lasses livs i Vidingsjö, har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut om att de måste ha ett automatiskt aktiverat fjärrlås på fasta tider i samband med öppning och stängning.4

Sportcentret besvikna

Linköping Kommunstyrelsens beslut att förlägga den nya Simhallen mellan bandyarenan och Stångån vid Cloetta center innebär med största sannolikhet slutet för Linköping sportcenter.

Bil krockade med buss

Linköping En personbil och en buss krockade med varandra strax efter halv fyra vid utanför Netto vid Haningeleden.

Stora teaterflytten har börjat

Linköping På tisdagen lyftes en symbolisk bit av Folkets park-teatern till Gamla Linköping på andra sidan vägen.

"Det här är nytt för oss"

Linköping – Vi ser inget samband med tidigare oroligheter i Skäggetorp och helgens skadegörelser, säger Willhems fastighetschef i Linköping Martina Sjökvist.

Här ska nya simhallen ligga

Linköping Linköpings nya simhall kommer att ligga mellan bandyarenan och Stångån vid Cloetta center.6

Tog handväska på buss

Linköping En 17-årig pojke åtalades på tisdagen misstänkt för att ha tagit en kvarglömd väska på en buss i Linköping.

De fanns med i romregistret

Linköping Att de fanns med i det så kallade romregistret satte djupa spår hos familjen Lundman. Det blev en påminnelse om att kränkningarna mot romer och deras anhöriga fortsätter in i 2000-talet. Rädslan för att fördomar ska drabba barnen är stor. De fanns också i registret.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6720503,12