Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 16 april, Namnsdag: Patrik, Patricia
Joathan Fors
Foto: Elina Bratt Lejring
Laddar...

Linköpingsforskare: "Bitcoin har helt klart potential"

Digital valuta är här för att stanna. Det menar Jonathan Fors, Bitcoinforskare vid Linköpings universitet.

– Om man vill nå ut över hela världen är digitala valutor en väldigt bra grej. Det är gränsöverskridande och inkluderande. Du kan till exempel skicka pengar till Afrika på mindre än en minut utan att förlora några stora transaktionsavgifter, säger Jonathan Fors, som doktorerar i informationskodning på Institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet.

Bitcoin är en digital valuta som har debatterats flitigt på senaste tiden. Kritiken rör bland annat risken för bedrägeri och penningtvätt, på grund av möjligheten till anonymitet och frånvaron av övervakning. Skeptiker ser fenomenet som en perifer nördvaluta och menar att den snart kommer att försvinna. Andra menar att digital valuta är en ofrånkomlig del av framtiden. Jonathan Fors är en av dem.

– Det är snabbt, säkert och billigt. Digitala valutor är här för att stanna. Bollen är redan i rullning och det är svårt att stoppa. Nu är det bara frågan hur vi ställer oss till det. Bitcoin har helt klart potential, men det kan lika gärna bli någon annan variant av digital valuta.

Även om han ser många fördelar med valutan poängterar han att man inte ska blunda för riskerna.

– Man måste vara medveten om att valutakursen går upp och ner som en raket. Och så är det viktigt med säkerheten. Det finns datorvirus som letar efter plånböcker och om någon får tag i din privata nyckel är det kört. Därför måste man ha bra lösenord.

Han ser valutan som ett komplement till annan valuta och tror inte att kronan kommer att försvinna, även om Bitcoin skulle bli vanligare.

– Det är precis som med e-post. Vanlig post finns ju kvar parallellt.

I Stockholm och Göteborg går det att handla för Bitcoin på ett flertal restauranger och butiker. I Stockholm finns även en bankomat för valutan. Än så länge finns inga ställen där du kan handla för Bitcoin i Linköping, men Jonathan Fors hoppas att det snart ska komma.

– Det hade varit kul om man kunde köpa lunch för Bitcoin. Eller om det fanns en bankomat. Jag tror inte att det är osannolikt att det händer inom en snar framtid. Linköping är framstående inom forskning.

Jonathan Fors höll i förra veckan en öppen föreläsning om Bitcoin på Creactive i Mjärdevi Science Park. Den 11 februari kommer han att hålla en mer fördjupande föreläsning om ämnet. Föreläsningen kommer att hållas på universitetet och vara öppen för alla som är nyfikna.

Dela och kommentera

epaper
"Linköpingsforskare: "Bitcoin har helt klart potential""
Bli den första att kommentera
Regler för artikelkommentarer
Kommentering
Kommentering

Dela och kommentera

Fakta

Bitcoin är en digital valuta, även kallad kryptografisk valuta, som skapades för fem år sedan. En Bitcoin är värd omkring 5000 kronor och kan delas in i hur små delar som helst. Valutan existerar oberoende av en central riksbank, mellanhänder och fysiska kontanter. Transaktionen sker anonymt och tar lika lång tid som att skicka ett mejl. Systemet bygger på ett distribuerat peer to peer-nätverk av frivilliga, som med sina datorer verifierar transaktioner och skapar nya pengar på samma gång. Pengarna lagras i en digital plånbok som du förvarar antingen i din egen dator eller hos en leverantör. Flera leverantörer har blivit hackade med förödande resultat.

Det finns även andra system med virtuella valutor, som Litecoin, Peercoin och Ripple, men Bitcoin har fått störst genomslag.

Manifestation mot våldet

Linköping Det finns ett starkt tryck bland invånarna i Skäggetorp efter ökad trygghet. Det säger Hyresgästföreningens nye ordförande, som får höra från medlemmar att de inte törs gå ut.

Arbetsplatsolycka på Arla

Linköping En 34-årig fördes till sjukhus på tisdagsmorgonen efter att ha klämts mellan två truckar.

Brand bröt ut i soprum

Linköping Under tisdagskvällen uppstod en brand i ett fristående soprum i Berga. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Linköpingsbor ska byta bil mot cykel

Linköping Snabbare, smidigare och smartare. Så beskrivs Linköpings kommuns nya projekt "Smarta resan", som ska inspirera fler Linköpingsbor till att byta ut bilen mot cykeln.2

Inbrott på Knektgatan

Linköping Sent på tisdagseftermiddagen fick polisen in en anmälan om inbrott på Knektgatan i Linköping.

Skolan får en stor del av överskottet

Linköping Kommunen vill använda merparten av överskottet på 267 miljoner som stöd till "mjuka" verksamheter. Skolan får 60 miljoner till läromedel och IT-utrustning.1

Nu ska fisken i disken inspekteras

Linköping Är det inte en lax – så får det inte heller stå lax på förpackningen. Miljökontoret i Linköping riktar kontroller mot fiskförsäljare.

Upphandlingar kostar mer än de smakar

Linköping Instabilitet, förvirring och förlorad identitet. Det är vad många medarbetare upplever när deras arbetsplats byter utförare.

Chefer kritiska mot ständiga upphandlingar

Linköping 1992 infördes köp- och säljsystemet i Linköping. Åren har gått men systemet har bestått. Men nu börjar det mullra i leden.

Misstänkt inbrott var skadegörelse

Linköping En krossad ruta på ett företag i Linköping fick polisen att rycka ut med hundpatrull.

Soptunnebrand orsakade utryckning

Linköping Räddningstjänsten ryckte ut när en soptunna började brinna i Linköping på måndagskvällen.

The Fooo sätter hjärtan i brand

Linköping Take That, Backstreet Boys och One Direction. Det finns många pojkband som genom tiderna fått sina fans att svimma och skrika av lycka. Aldrig något svenskt, fram tills nu.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6720503,12