I pastellfärgade trikåer kastar sig de två damerna ut i dansens virvlar. Gitarren sköts av Björn som nickar i takt med musiken. Vid pianot en proffsig Benny som låter fingrarna smeka tangenterna. Och mellan den dansar de två A:na i ABBA, men idag heter de Gloria Torgeby och Tyra Johansson.

Björn och Benny är robotar som tjejerna byggt med lite, lite hjälp från Glorias pappa.

– Han kan sånt här, förstår du, säger Gloria och förklarar att pappas elever vann och fick tävla i VM i Singapor för två år sedan.

Artikelbild

| LINKÃPING 20130413 Ãtta Ã¥r och tävlar i SM och det tillsammans med Bjön Ulvaeus och Benny Andersson! Gloria Torgeby och Tyra Johansson i Sverigemästerskapen i robottävlingen RoboCup pÃ¥ Linköpings universitet. Bild Jeppe Gustafsson

Just det, det är en tävling. Tävlingen innnebär att bygga robotarna och så få den att agera tillsammans med människan. "Gimme, gimme, gimme a man after midnight" musiken dånar över vårt ABBA-gäng. Vinner de väntar VM i Holland.

Gloria och Tyra går i tvåan hemma i skolan på Öckerö utanför Göteborg. De kom hit redan på fredagskvällen och har tillsammans med andra långväga tävlanden sovit i ett klassrum på Linköpings universitet. Så har de på morgonen gjort det sista för att få robotarna i ordning innan tävlingen drog igång på lördagens förmiddag.

Just när vi kommer på besök är det tävlingsdags. Fem minuter har de på sig till att plocka fram sina robotar, sätta fart på musiken och dansa. Och det klarade de galant.

– Vi vinner, säger tjejerna segervisst.

I tjejernas klass är de fem tävlande lag. Totalt är det närmre 20 lag som tävlar i det här SM:et. Olika många i lagen men två är ett minimum. Två utan robotar, alltså.

Förutom danstävlingen är det två olika räddningsbanor där hembyggda luriga maskiner följer en bana, lyfter en burkliknande pryl och bär med sig den till ett tilltänkt sjukhus. Idén är att roboten ska plocka fram olycksoffer vid ett snöras och föra dem till sjukhus.

Våra tjejer från Öckerö är yngst av alla, men ingen av de tävlande är över 19 år. Det är kravet för att få tävla i Junior-SM.

Projektledare för tävlingen, som är det första SM:et i Linköping, är Fredrik Löfgren, 20 år, som själv tävlat i både VM och OS. De flesta lagen kommer från olika skolor, berättar Fredrik men i något fall är det ett kompislag som byggt och tävlar.

Det är första gången SM i robocup junior arrangeras i Linköpings men framöver ska det bli fler, säger Fredriek som har en stark tävlingsledning att luta sig mot. Vill du veta mer så finns det på hemsidan www.robocupjunior.se