Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 16 april, Namnsdag: Patrik, Patricia
Tomten där stödboendet planeras ligger ett par hundra meter från närmaste villaområde i Slaka.
Laddar...

Nytt stödboende överklagas av grannarna

Flera Slakabor har överklagat planerna på ett nytt stödboende på orten.

Linköpings kommun vill bygga ett stödboende i Slaka för sex personer med psykiska problem och eventuella missbruk. Fastigheten ligger ganska enskilt, över vägen ligger något bostadshus. Ett par hundra meter bort, på andra sidan åkern, ligger ett villaområde.

Stödboendet är tänkt att bestå av tre bostadshus med två lägenheter i varje och en gemensamhetslokal. Någon av de äldre befintliga byggnaderna på tomten ska bevaras.

I slutet av förra året hölls ett möte där cirka 40 Slakabor diskuterade frågan med berörda tjänstemän och politiker. Ortsborna var bland annat oroliga för sina barns säkerhet.

Bygg- och miljönämnden har nu godkänt ett förhandsbesked om bygglov. Minst sju Slakabor har överklagat beslutet hos länssstyrelsen.

Två personer skriver att de flyttade till Slaka för att få en lantlig miljö. Om gruppboendet byggs förstörs den lantliga idyllen, anser de.

En annan person menar att det inte finns någon bra lösning att koppla det kommunala vatten- och avloppsnätet till fastigheten.

För Elisabeth Ulvenäs, planeringsledare på omsorgskontoret, var överklagandena väntade.

– Tyvärr är det ganska vanligt att människor är oroliga när den här typen av boende ska etableras i ett område.

Kan du förstå oron?

– Visst kan jag det. Vi försöker lugna ner dem eftersom vi har goda erfarenheter. Detta är ett boende med personal dygnet runt.

Det går närmast att jämföra med stödboendet Landeryds ängar. När det planerades för ungefär tio år sedan var reaktionerna starka bland många Hjulsbrobor. Men sedan boendet öppnade har det varit lugnt.

Varför tycker ni att Slaka är ett passande ställe?

– Vi tittar på mängder med tomter och tycker att det den här fastigheten har ett jättebra läge. Den ligger nära bebyggelse, men ändå avskilt. Man kan cykla till stan och det går bussar utanför.

Hur fokuserade är ni på att få igenom det här?

– Vi är nog ganska bestämda, politiskt tvekar man inte.

Om överklagandena avslås räknar Elisabeth Ulvenäs med att det kommer ytterligare överklaganden i nästa instans.

– Det kan nog bli en process som tar ett till två år.

I slutändan tror hon ändå att bygglovet kommer att gå igenom.

– Jag ser inte att det finns några hinder att bevilja ett bygglov.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

MP: Bygg pendeltågstation i Skäggetorp

Linköping En pendeltågstation, ett utomhusbad och en amfiteater. I onsdags presenterade Miljöpartiet sin vision för framtidens Skäggetorp.

"Inzoomat" vid Priso

Linköping Just nu står reportrarna bakom 24Corren-satsningen "Inzoomat" utanför Priso i Vasastan.2

Bedragare slipper fängelse

Linköping En 54-årig man från Linköping dömdes på onsdagen för grovt bedrägeri sedan han lurat en äldre kvinna på närmare 450 000 kronor.

Mogren ska sälja Gripen

Linköping Volvos reklamfilm med Zlatan Ibrahimovic har fått närmare fem miljoner träffar på Youtube. Nu försöker försvarskoncernen Saab upprepa succén – med hjälp av skidlegendaren Torgny Mogren och två Gripenplan.

Vill att HD ska ta upp förtalsmål

Linköping En man som anser sig ha blivit förtalad i en universitetsuppsats har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen, HD.

Grisar hjälper elever att räkna rätt

Linköping Svenska elever visar allt mer bristfälliga kunskaper i matematik. Det är en av den svenska skolans utmaningar. Nu visar färsk forskning att elever kan lära sig bättre om mattelektionerna flyttas ut i verkligheten.

Manifestation mot våldet

Linköping Det finns ett starkt tryck bland invånarna i Skäggetorp efter ökad trygghet. Det säger Hyresgästföreningens nye ordförande, som får höra från medlemmar att de inte törs gå ut.

Arbetsplatsolycka på Arla

Linköping En 34-årig fördes till sjukhus på tisdagsmorgonen efter att ha klämts mellan två truckar.

Brand bröt ut i soprum

Linköping Under tisdagskvällen uppstod en brand i ett fristående soprum i Berga. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Linköpingsbor ska byta bil mot cykel

Linköping Snabbare, smidigare och smartare. Så beskrivs Linköpings kommuns nya projekt "Smarta resan", som ska inspirera fler Linköpingsbor till att byta ut bilen mot cykeln.3

Inbrott på Knektgatan

Linköping Sent på tisdagseftermiddagen fick polisen in en anmälan om inbrott på Knektgatan i Linköping.

Skolan får en stor del av överskottet

Linköping Kommunen vill använda merparten av överskottet på 267 miljoner som stöd till "mjuka" verksamheter. Skolan får 60 miljoner till läromedel och IT-utrustning.1

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6615500,12