Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran
Roben Nelen, 13 år i fel skola
Foto: Tord Olsson
Laddar...

Robin felplacerad i särskolan

Robin Nelén har gått i särskola i 13 år. Det skulle han inte ha gjort. En månad före studenten i våras fick han beskedet.

– Jag har slösat bort skoltiden, säger han uppgivet.

Han är oerhört besviken.

– Jag har vetat jättelänge att jag egentligen inte hörde hemma i särskolan, säger han.

Robin önskar sig mest av allt ett riktigt jobb så att han kan försörja sig själv.

– Och då behöver jag en utbildning, säger han. Jag hade velat läsa fordonsprogrammet. Nu har jag bara kastat bort fyra år.

Det blev fel från första början. Robin Nelén var rastlös och hade koncentrationssvårigheter redan i förskoleklassen. En utredning visade att han presterade väldigt ojämnt och att hans koncentrationssvårigheter borde leda till att han skulle undervisas i en liten grupp, med en egen assistent vid skolstarten.

Ansågs stökig

– Han började i en vanlig klass men kom snart till en liten grupp. Det sades att skolan skulle få mer resurser om han gick i särskola, berättar mamma Ann. Vad hjälpte det att jag inte tyckte att han borde göra det?

Robin ansågs stökig och bråkig även i särskolan, hans klasskamrater hade funktionsnedsättningar av olika slag. Robin hade själv flest kompisar bland de andra barnen, de som gick i vanliga klasser.

Hämmat utvecklingen

– Givetvis har hans utveckling hämmats, både utbildningsmässigt och socialt, säger Ann. Jag har många gånger önskat att skolan skulle ställa större krav på honom.

– Jag tyckte aldrig att han passade i särskolan, flera av hans lärare sa samma sak. Men ingenting hände.

Ny utredning

I åttan gjordes en ny psykologutredning, och Robinfortsatte att prestera ojämnt. Han behöver språklig träning, konstaterar psykologen, han kan ha svårt att koncentrera sig när han inte tycker att en uppgift är meningsfull, men han är mycket duktig i huvudräkning – och i innebandy, där han spelar med grundskolans lag. Han pendlar mellan grundskolenivå och grundsärskolenivå, enligt psykologen.

I våras gjordes alltså nya test. Återigen gör han ganska ojämna resultat, men ligger inte på särskolenivå. Han ”uppfyller inte kriterierna för lindrig psykisk utvecklingsstörning”, konstaterar psykologen, däremot har han fortfarande koncentrationssvårigheter. Kanske bör en ADHD-utredning göras.

– Jag har aldrig tidigare fått läsa psykologutredningarna, säger mamma Ann, kanske hade jag kunnat agera annorlunda om jag haft tillgång till dem.

Begär skadestånd

Robin kommer att begära skadestånd av kommunen för sina förlorade år. Det viktiga är att han får upprättelse. Det finns flera uppmärksammade fall av felaktigt särskoleplacerade ungdomar på senare tid, där skadestånd har dömts ut.

Två år till

Robin är fortfarande inskriven på Anders Ljungstedts gymnasium, men inte längre på särskolan. Han ska få två år till på sig att läsa upp vissa ämnen, varvat med praktik. Ekonomiskt är det inte så roligt, Robin har fått aktivitetsersättning sista året men nu får han klara sig på studiebidrag och söka socialbidrag.

– Men jag vet fortfarande inte riktigt vad jag vill: fordon, bygg, eller kanske fritidsledare? säger Robin. Just nu är det bara kaos.

Dela och kommentera

epaper
"Robin felplacerad i särskolan"

Diskussionen startad av
Mr_Foppalainen
Startad: 2013-07-30
Kommentering
Kommentering
 • Avatar
  Individens egna ansvar? Ett barn som felaktigt placerats i särskola borde väl uppvisa tillräckliga resultat för att visa att den inte bör vara där? Det bör väl känna själv att det kan mer? Att tillbringa 13 år i skolan utan att göra något kan ju inte enbart läggas på skolans ansvar.

  Den här vågen av "Stackars mig, jag gick felaktigt i särskola"-fallen är sjuk. Att få skadestånd för detta låter absurt. Dels borde barnet ha protesterat, dels borde föräldrarna gjort det. Har svårt att tro att utredningen tog 13 år...
 • Avatar
  Ge Robin ett rekordhögt skadestånd så han har råd att fullfölja sinutbildning.Här har det verkligen brustit i utredningstid och ingen psykolg har ens fångat upp att han möjligtvis med sina koncentrationssvårigheter kan ha ADHD och kankse behöver medicinering.Ingen har ens gett modern stöd att genom insikt i utredningar få möjlighet att påverka sonens framtid.
 • Avatar
  Håller funständigt med dig där nine-christine! Jag har varit en av handledarna där Robin haft praktik genom skolan! och jag vet hur tuft han har haft det! Att det har tagit x antal år för att utredningen är under all kritik..Ge grabben va han förtjänar för detta är helt å hållet skolans FEL! Nu är det deras skyldighet att ta sitt ansvar.Sen finns det arslen som Mr_Foppalainen som inte förstår ett skit va han babblar om! låter som en liten bitter typ.
 • Avatar
  Trevligt språkbruk du har Frippe! Var det det mest konstruktiva du kunde åstadkomma?
 • Avatar
  Hur menar du Frippe? Menar du att Robin under 13 års skolgång kämpat för att få hamna i vanliga klasser men förvägrats? Menar du att han hela tiden försökt omplacerats men inte fått?

  Menar du att han helt solklart borde varit i en vanlig klass och att det tagit år att klargöra detta?

  Eller är det månne så att han varit precis på gränsen? Att hans resultat motiverat hans placering, men att han hamnat där av fel anledning?

  DET är ju en annan femma. Har han inte fått medicin för t.ex. ADHD är det ju inte skolans fel, utan sjukvårdens.

  Alldeles oavsett kan ju inte skolan vara den som ska bestämma allt - vilket ni visar genom att kritisera den. Det måste ju vara så att eleven/föräldrarna är de som känner sitt barn bäst. DE måste ju kunna avgöra om barnet är normalt funtat eller behöver särplacering.

  Det är jobbigt för den som är precis mitt i mellan två alternativ. Men det hade ju knappaste varit en dans på rosor om han istället placerats i en vanlig klass och fått ett hel***e där istället.

  Om han nu borde ha gått i normal klass hela tiden borde han ju således också kunna fungera helt normalt framöver. Håller nina-christine och Frippe med om att han då - efter att få hjälp att komma ikapp - framöver ska vara helt utan speciella bidrag? Han är ju - enligt er - trots allt en helt vanlig kille.

Dela och kommentera

Ridskola drabbad av inbrott igen

Linköping En ridskola i Linköping hade inbrott natten till idag.

Oppositionen vill ge pengar till utsatta stadsdelar

Linköping (S) och (MP) vill satsa tio miljoner av förra årets överskott på en satsning på utsatta stadsdelar.

Ett under att han kom hit

Linköping Vi kan möta honom på gatorna i Linköping, med värvarpärmen under armen och id-brickan i ett ljusblått band om halsen.

"Vi måste gå tillsammans"

Linköping Hur ska Skäggetorp utvecklas? Egentligen är det inga konstigheter Benjamin Blessing efterlyser, tvärtom.
Att fler måste få jobb är inget nytt krav. Men ungdomsarbetslösheten är inte det största problemet, säger han.

Butik överklagar beslut om fjärrstyrt lås

Linköping Lars och Britta Önnegren, som driver Lasses livs i Vidingsjö, har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut om att de måste ha ett automatiskt aktiverat fjärrlås på fasta tider i samband med öppning och stängning.4

Sportcentret besvikna

Linköping Kommunstyrelsens beslut att förlägga den nya Simhallen mellan bandyarenan och Stångån vid Cloetta center innebär med största sannolikhet slutet för Linköping sportcenter.

Bil krockade med buss

Linköping En personbil och en buss krockade med varandra strax efter halv fyra vid utanför Netto vid Haningeleden.

Stora teaterflytten har börjat

Linköping På tisdagen lyftes en symbolisk bit av Folkets park-teatern till Gamla Linköping på andra sidan vägen.

"Det här är nytt för oss"

Linköping – Vi ser inget samband med tidigare oroligheter i Skäggetorp och helgens skadegörelser, säger Willhems fastighetschef i Linköping Martina Sjökvist.

Här ska nya simhallen ligga

Linköping Linköpings nya simhall kommer att ligga mellan bandyarenan och Stångån vid Cloetta center.6

Tog handväska på buss

Linköping En 17-årig pojke åtalades på tisdagen misstänkt för att ha tagit en kvarglömd väska på en buss i Linköping.

De fanns med i romregistret

Linköping Att de fanns med i det så kallade romregistret satte djupa spår hos familjen Lundman. Det blev en påminnelse om att kränkningarna mot romer och deras anhöriga fortsätter in i 2000-talet. Rädslan för att fördomar ska drabba barnen är stor. De fanns också i registret.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6460780,12