Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraMåndag 21 april, Namnsdag: Anneli, Annika
Roben Nelen, 13 år i fel skola
Foto: Tord Olsson
Laddar...

Robin felplacerad i särskolan

Robin Nelén har gått i särskola i 13 år. Det skulle han inte ha gjort. En månad före studenten i våras fick han beskedet.

– Jag har slösat bort skoltiden, säger han uppgivet.

Han är oerhört besviken.

– Jag har vetat jättelänge att jag egentligen inte hörde hemma i särskolan, säger han.

Robin önskar sig mest av allt ett riktigt jobb så att han kan försörja sig själv.

– Och då behöver jag en utbildning, säger han. Jag hade velat läsa fordonsprogrammet. Nu har jag bara kastat bort fyra år.

Det blev fel från första början. Robin Nelén var rastlös och hade koncentrationssvårigheter redan i förskoleklassen. En utredning visade att han presterade väldigt ojämnt och att hans koncentrationssvårigheter borde leda till att han skulle undervisas i en liten grupp, med en egen assistent vid skolstarten.

Ansågs stökig

– Han började i en vanlig klass men kom snart till en liten grupp. Det sades att skolan skulle få mer resurser om han gick i särskola, berättar mamma Ann. Vad hjälpte det att jag inte tyckte att han borde göra det?

Robin ansågs stökig och bråkig även i särskolan, hans klasskamrater hade funktionsnedsättningar av olika slag. Robin hade själv flest kompisar bland de andra barnen, de som gick i vanliga klasser.

Hämmat utvecklingen

– Givetvis har hans utveckling hämmats, både utbildningsmässigt och socialt, säger Ann. Jag har många gånger önskat att skolan skulle ställa större krav på honom.

– Jag tyckte aldrig att han passade i särskolan, flera av hans lärare sa samma sak. Men ingenting hände.

Ny utredning

I åttan gjordes en ny psykologutredning, och Robinfortsatte att prestera ojämnt. Han behöver språklig träning, konstaterar psykologen, han kan ha svårt att koncentrera sig när han inte tycker att en uppgift är meningsfull, men han är mycket duktig i huvudräkning – och i innebandy, där han spelar med grundskolans lag. Han pendlar mellan grundskolenivå och grundsärskolenivå, enligt psykologen.

I våras gjordes alltså nya test. Återigen gör han ganska ojämna resultat, men ligger inte på särskolenivå. Han ”uppfyller inte kriterierna för lindrig psykisk utvecklingsstörning”, konstaterar psykologen, däremot har han fortfarande koncentrationssvårigheter. Kanske bör en ADHD-utredning göras.

– Jag har aldrig tidigare fått läsa psykologutredningarna, säger mamma Ann, kanske hade jag kunnat agera annorlunda om jag haft tillgång till dem.

Begär skadestånd

Robin kommer att begära skadestånd av kommunen för sina förlorade år. Det viktiga är att han får upprättelse. Det finns flera uppmärksammade fall av felaktigt särskoleplacerade ungdomar på senare tid, där skadestånd har dömts ut.

Två år till

Robin är fortfarande inskriven på Anders Ljungstedts gymnasium, men inte längre på särskolan. Han ska få två år till på sig att läsa upp vissa ämnen, varvat med praktik. Ekonomiskt är det inte så roligt, Robin har fått aktivitetsersättning sista året men nu får han klara sig på studiebidrag och söka socialbidrag.

– Men jag vet fortfarande inte riktigt vad jag vill: fordon, bygg, eller kanske fritidsledare? säger Robin. Just nu är det bara kaos.

Dela och kommentera

epaper
"Robin felplacerad i särskolan"

Diskussionen startad av
Mr_Foppalainen
Startad: 2013-07-30
Kommentering
Kommentering
 • Avatar
  Individens egna ansvar? Ett barn som felaktigt placerats i särskola borde väl uppvisa tillräckliga resultat för att visa att den inte bör vara där? Det bör väl känna själv att det kan mer? Att tillbringa 13 år i skolan utan att göra något kan ju inte enbart läggas på skolans ansvar.

  Den här vågen av "Stackars mig, jag gick felaktigt i särskola"-fallen är sjuk. Att få skadestånd för detta låter absurt. Dels borde barnet ha protesterat, dels borde föräldrarna gjort det. Har svårt att tro att utredningen tog 13 år...
 • Avatar
  Ge Robin ett rekordhögt skadestånd så han har råd att fullfölja sinutbildning.Här har det verkligen brustit i utredningstid och ingen psykolg har ens fångat upp att han möjligtvis med sina koncentrationssvårigheter kan ha ADHD och kankse behöver medicinering.Ingen har ens gett modern stöd att genom insikt i utredningar få möjlighet att påverka sonens framtid.
 • Avatar
  Håller funständigt med dig där nine-christine! Jag har varit en av handledarna där Robin haft praktik genom skolan! och jag vet hur tuft han har haft det! Att det har tagit x antal år för att utredningen är under all kritik..Ge grabben va han förtjänar för detta är helt å hållet skolans FEL! Nu är det deras skyldighet att ta sitt ansvar.Sen finns det arslen som Mr_Foppalainen som inte förstår ett skit va han babblar om! låter som en liten bitter typ.
 • Avatar
  Trevligt språkbruk du har Frippe! Var det det mest konstruktiva du kunde åstadkomma?
 • Avatar
  Hur menar du Frippe? Menar du att Robin under 13 års skolgång kämpat för att få hamna i vanliga klasser men förvägrats? Menar du att han hela tiden försökt omplacerats men inte fått?

  Menar du att han helt solklart borde varit i en vanlig klass och att det tagit år att klargöra detta?

  Eller är det månne så att han varit precis på gränsen? Att hans resultat motiverat hans placering, men att han hamnat där av fel anledning?

  DET är ju en annan femma. Har han inte fått medicin för t.ex. ADHD är det ju inte skolans fel, utan sjukvårdens.

  Alldeles oavsett kan ju inte skolan vara den som ska bestämma allt - vilket ni visar genom att kritisera den. Det måste ju vara så att eleven/föräldrarna är de som känner sitt barn bäst. DE måste ju kunna avgöra om barnet är normalt funtat eller behöver särplacering.

  Det är jobbigt för den som är precis mitt i mellan två alternativ. Men det hade ju knappaste varit en dans på rosor om han istället placerats i en vanlig klass och fått ett hel***e där istället.

  Om han nu borde ha gått i normal klass hela tiden borde han ju således också kunna fungera helt normalt framöver. Håller nina-christine och Frippe med om att han då - efter att få hjälp att komma ikapp - framöver ska vara helt utan speciella bidrag? Han är ju - enligt er - trots allt en helt vanlig kille.

Dela och kommentera

Brand startade i toalett

Linköping En mulltoa fattade eld i huset. Räddningstjänst fick ta hand om rökgaserna.

De måste flytta för vägbyggets skull

Linköping I veckan sjösätts 120 segelbåtar för sista gången från det gamla varvsområdet vid Stångån i Linköping. 

"Vi vill inte vänta längre"

Linköping Julia Mitic är studenten som snart kan bli kommunpolitiker. Som andra namnet på Feministiskt initiativs lista vill hon att partiet ska synas så mycket som möjligt.
– Kampen för jämställdhet är inte en isolerad fråga i politiken, säger hon.5

Brand i Åbylund

Linköping En papperskorg började brinna i Åbylund och elden spred sig till kringliggande buskar. Räddningstjänst på plats hann släcka brande...

Jag älskar dig. Jag förlåter dig. Maten är klar.

Linköping På påskdagen var det gudstjänst med gospelsång i Tomaskyrkan på T1. Prästen Elisabeth Nilsen pratade om att ha förtröstan när livet känns som en enda lång långfredag.

Loj känsla över staden

Linköping En loj känsla låg över staden på söndagseftermiddagen. I solen kunde man lätt få känslan av att sommaren är i annalkande, och mång...

Påståenden om livsmedel inspekteras

Linköping Müsli som gör dig stark eller bröd som gör dig frisk? Sånt får tillverkare inte påstå hur som helst.

Boxning i Skäggetorp lockade många

Linköping På lördagskvällen kom boxaren Naim Terbunja till Allaktivitetshuset i Skäggetorp. Han pratade om att inte välja fel väg, och att sätta upp mål. Efteråt fick han rejält med motstånd i boxning av Skäggetorps ungdomar.6

Oroligheterna är inte ett polisproblem

Linköping Upplopp och stenkastning i bostadsområden som Skäggetorp är inte ett polisiärt problem, det är i grunden ett socialt problem.
Det hävdar kommissarie Johnny Lindh från Stockholm, som snart kommer till Linköping.

Stormig SMS-chatt orsakade krasch

Linköping Mannen satt i sin bil och blev så arg på sin flickvän att han tryckte gasen i botten. Det slutade med en allvarlig krasch.

Demirok (C) dissar Cocozzas kritik

Linköping – Han har helt fel och jag ser hans synpunkter som en ren partsinlaga. Vi kan inte fråga enskilda byggherrar om lov.14

Inzoomat: Vasastan skulle imponera på tågresenärer

Linköping 24Correns program "Inzoomat" avrundar sitt fokus på stadsdelen Vasastan i Linköping med massor av intressant historia.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6460780,12