Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraTorsdag 24 april, Namnsdag: Vega

Saab planerar att anställa 500

Försvarskoncernen Saab har hittills i år anställt 200 personer. Nu uppger företaget att ytterligare 500 ska rekryteras under 2013.

En undersökning bland blivande civilingenjörer visar att Saab har ökat i popularitet bland tänkbara arbetsgivare.

Företaget Universum har genomfört sin årliga företagsbarometer bland 20 000 studenter på universitet och högskolor i Sverige. Bland civilingenjörsstudenter är Google följt av ABB och Vattenfall de mest attraktiva arbetsgivarna.

Saab återfinns på åttonde plats på rankingen. Det är en klar förbättring jämfört med 2012, då företaget hamnade på plats 25. Den blygsamma placeringen förra året kan förklaras med att många studenter blandade ihop försvarskoncernen Saab med den krisdrabbade biltillverkaren med samma namn.

– Under 2011 och 2012 jobbade vi med aktivt med studentkontakter, men ändå så föll vi ett antal placeringar när Saab Automobile gick dåligt. Men vi tror att den sammanblandningen har suddats ut nu, säger Pia Rundgren, HR-chef på Saab Aeronautics i Linköping.

Saab har i dag cirka 14 000 anställda, varav merparten – 11 000 – arbetar i den svenska verksamheten. Närmare 7 000 av medarbetarna i Sverige är ingenjörer.

I tider när många företag varslar anställda om uppsägning går Saab mot strömmen. Förra året rekryterades 1 000 personer till koncernen och genom köp av andra företag växte personalstyrkan med ytterligare 800 personer. Riksdagens beslut att beställa 60 nya Gripenplan och utsikten att få sälja 22 stridsflygplan till Schweiz har skapat arbetsro i Linköping under överskådlig tid. Men företaget behöver även nyanställa för att klara sina åtaganden.

– Vi har ett stort rekryteringsbehov. Om vi tittar på Saab Aeronautics i Linköping så har vi varit en av de orter där vi rekryterade mest förra året. Det är mest civilingenjörer som vi anställer men det är även andra kategorier. När personalstyrkan växer behöver vi även andra funktioner som stöttar upp.

Under 2013 planerar Saab att anställa ytterligare 500 personer. Hur många av dem som hamnar i Linköping är oklart.

– Ett hundratal nyanställningar planerar vi åtminstone för under året. Merparten är ingenjörer till utvecklingssidan. Vi rekryterar även personal inom produktionen, säger Pia Rundgren.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

De populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörsstudenter

Fakta/

1. Google

2. ABB

3. Vattenfall

4. Ikea

5. Ericsson

6. Volvo

7. Microsoft

8. Saab

9. McKinsey & Company

10. ÅF

Källa: Universum

Jagades med kniv i Skäggetorp

Linköping Strax innan klockan tolv fick polisen larm om att en man varit nära att bli knivhuggen på Väpnaregatan i Linköping.

Domstol ger Botrygg rätt

Linköping Bygg- och miljönämnden i Linköping ska inte ta ut någon sanktionsavgift av bolaget, anser mark- och miljödomstolen.

Olycka i Tornby

Linköping En singelolycka inträffade strax efter halv två på eftermiddagen.

Bilar krockade vid Sviestad

Linköping En trafikolycka inträffade i korsningen Fordonsvägen-Landerydsvägen.

Nya Saaben finns i länet nu

Linköping Länge trodde man att alla nya Saabbilar tillverkas för att skeppas till Kina. Men så blev det inte alls!

Linköping först i landet med rullstolsgunga

Linköping Gunga Linköping kan vara först i landet med att utrusta en lekplats med en gunga till barn som är rullstolsburna.

Restaurang mörkade kortbetalningar

Linköping När Skatteverket granskade en restaurang i Linköping upptäcktes att 25 procent av kortbetalningarna inte hade bokförts på korrekt sätt. Nu har Skatteverket fått rätt att betalningssäkra närmare 650 000 kronor.

Misshandlade sambon – döms till fängelse

Linköping En 24-årig man från Linköping har dömts till fängelse i fyra månader sedan han vid två tillfällen misshandlat sin sambo.

Femhundra nya lägenheter i Valla

Linköping Hundratals nya lägenheter kan börja byggas, kanske redan nästa år, på Wahlbecks industriområde.2

Långa bostadsköer i Östergötland

Linköping Det kan ta flera år att få ett förstahandskontrakt i länet, visar en färsk rapport från Hyresgästföreningen.6

Församlingsgård revs för nya hus vid Stångån

Linköping Fyra eller fem nya bostäder ska byggas på den sluttningstomt vid Stångån i Linköpingsstadsdelen Hjulsbro, där en frikyrklig församlingsgård just har rivits.

Läkarstudenter undervisar mot droger

Linköping Hur påverkas kroppen av tobak, droger och alkohol? Läkarstudenter föreläste för gymnasieelever på Birgittaskolanom konsekvenserna – för att eleverna själva ska kunna göra sitt val.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6338247,12