En undersökning bland blivande civilingenjörer visar att Saab har ökat i popularitet bland tänkbara arbetsgivare.

Företaget Universum har genomfört sin årliga företagsbarometer bland 20 000 studenter på universitet och högskolor i Sverige. Bland civilingenjörsstudenter är Google följt av ABB och Vattenfall de mest attraktiva arbetsgivarna.

Saab återfinns på åttonde plats på rankingen. Det är en klar förbättring jämfört med 2012, då företaget hamnade på plats 25. Den blygsamma placeringen förra året kan förklaras med att många studenter blandade ihop försvarskoncernen Saab med den krisdrabbade biltillverkaren med samma namn.

– Under 2011 och 2012 jobbade vi med aktivt med studentkontakter, men ändå så föll vi ett antal placeringar när Saab Automobile gick dåligt. Men vi tror att den sammanblandningen har suddats ut nu, säger Pia Rundgren, HR-chef på Saab Aeronautics i Linköping.

Saab har i dag cirka 14 000 anställda, varav merparten – 11 000 – arbetar i den svenska verksamheten. Närmare 7 000 av medarbetarna i Sverige är ingenjörer.

I tider när många företag varslar anställda om uppsägning går Saab mot strömmen. Förra året rekryterades 1 000 personer till koncernen och genom köp av andra företag växte personalstyrkan med ytterligare 800 personer. Riksdagens beslut att beställa 60 nya Gripenplan och utsikten att få sälja 22 stridsflygplan till Schweiz har skapat arbetsro i Linköping under överskådlig tid. Men företaget behöver även nyanställa för att klara sina åtaganden.

– Vi har ett stort rekryteringsbehov. Om vi tittar på Saab Aeronautics i Linköping så har vi varit en av de orter där vi rekryterade mest förra året. Det är mest civilingenjörer som vi anställer men det är även andra kategorier. När personalstyrkan växer behöver vi även andra funktioner som stöttar upp.

Under 2013 planerar Saab att anställa ytterligare 500 personer. Hur många av dem som hamnar i Linköping är oklart.

– Ett hundratal nyanställningar planerar vi åtminstone för under året. Merparten är ingenjörer till utvecklingssidan. Vi rekryterar även personal inom produktionen, säger Pia Rundgren.