Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraLördag 19 april, Namnsdag: Olaus, Ola

Ständigt festande - men låg brottslighet

Nästan varje dag. Så ofta kan Linköpingsstudenterna dricka alkohol på kårhusen under terminerna.

– Visst finns det de som festar för mycket, säger Rikard Spalle, vd för Kårservice.

Sedan maj förra året har det arrangerats närmare 300 tillställningar på kårhusen där ordningsvakter har närvarat. Utöver det erbjuds så kallade pubkvällar på veckans övriga dagar förutom söndag. I juni och juli ligger festverksamheten nere.

– Det låter mycket, jag har faktiskt aldrig räknat, säger Rikard Spalle, vd för Kårservice, som är studentkårernas egen serviceorganisation.

Kan den som vill festa varje dag?

– Ja, det kan man väl säga, så är det. Men man får ta sitt eget ansvar och avväga mot det man är inskriven för, att plugga och genomföra en utbildning, säger Rikard Spalle.

Ordningsvakterna förordnas av polisen, men betalas av Kårservice, oftast per timme. I de allra flesta vaktrapporterna från kårfesterna beskrivs den allmänna ordningen som "mycket god" eller "god". Endast vid enstaka tillfällen uppges ordningen ha varit "dålig" eller "mycket dålig".

Till och med den 26 april i år, när över hundra personer avvisades eller avlägsnades och sex personer fick omhändertas på grund av fylla, uppgavs ordningen vara "god" i rapporten. Då hade polisen tillkallats tio gånger och ett stort bråk med misshandel inträffat.

Får "rött kort"

Alla studenter är välkomna till alla fester. Den som ofta dricker för mycket, är otrevlig eller missköter sig kan få ett "rött kort". Då stängs studenten av under resten av terminen. Något som händer flera gånger per termin.

Enligt Rikard Spalle avvisar vakterna hellre för många än för få från festerna. Något som styrks i ett mejl från Marcus Bäck, driftchef på kårhuset Kårallen, om festen den 4 maj förra året. "Den höga siffran på avvisade inne kan förklaras med att det är en utomhusfest och kiss på staketet belönas med att man ombes att gå hem", skriver han.

"Vansinnigt med folk"

Vd:n påpekar att det är förhållandevis lite fylla och bråk med tanke på att universitetet har 28 000 studenter och majoriteten av dem besöker kårhusen.

– På de riktigt stora festerna är det vansinnigt mycket folk på en begränsad yta och då uppstår det incidenter, säger han.

Han får medhåll av Håkan Stenbäck, kommissarie vid Linköpingspolisen, som har jobbat mot universitetet i över 25 år. Kommissarien bekräftar att brottsligheten på campus är låg.

– Vi är förvånade över att det inte händer mer, det är anmärkningsvärt. Men det festas en hel del, det kan man inte komma ifrån. Och det är nog så att några fastnar i festandet, säger han.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Kvinnlig krockdocka vann pris

Linköping Världens första kvinnliga krockdocka som utvecklats på VTI har vunnit pris.

Olycka vid Normlösa

Linköping Strax före fyra på fredagseftermiddagen krockade två bilar mellan Normlösa och Gottlösa. Den ena bilen körde in i ett hus.

Soptunna brann i Berga

Linköping Räddningstjänsten fick vid tretiden larm om en brann i Berga.

Trafikkiosken får nytt liv

Linköping Efter många år av skadegörelse och förfall är trafikkiosken i Ljungsbro på väg att återfödas som restaurang.

BB:s arbetssätt lockar

Linköping Kvinnoklinikens sätt att arbeta i team runt den födande kvinnan lockar vårdpersonal från andra håll.

Feministiskt initiativ till kommunval i Linköping

Linköping Feministiskt initiativ kandiderar till kommunfullmäktige i Linköping i höst. I veckan meddelade de att de går till val i 19 kommuner och fem landsting. 3

Bedragare slipper fängelse

Linköping En 54-årig man från Linköping dömdes på onsdagen för grovt bedrägeri sedan han lurat en äldre kvinna på närmare 450 000 kronor.

Kvinna hårt drabbad av vården

Linköping En kvinna från Småland drabbades av flera misstag när hon behandlades på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och på Universitetssjukhuset i Linköping. Inspektionen för vård- och omsorg kritiserar nu både en enskild läkare vid US och landstinget i Östergötland.

Sommarjobb som VD

Linköping 100 000 kronor i lön, leda driftsmöten och förbereda budgetförhandlingar. Detta är några av de saker som väntar den som får sommarjobba som VD för Adecco i Sverige. En av dem som har chansen är Isak Persson vid Linköpings universitet.

S och MP vill se en annan upphandlingsordning

Linköping Miljöpartiet säger helt nej till vinstdrivande företag inom omsorgen medan Socialdemokrater kan tänka sig att upphandla delar av den.

Inbrottstjuv greps på bar gärning

Linköping En 51-årig man greps i akten när han försökte att bryta sig in i en blomsterbutik på Arbetaregatan i Linköping.

Buss attackerad med stenar

Linköping Sent på torsdagskvällen utsattes en buss för stenkastning i Skäggetorp så att flera rutor krossades.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6485970,12