Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 25 april, Namnsdag: Markus

Ständigt festande - men låg brottslighet

Nästan varje dag. Så ofta kan Linköpingsstudenterna dricka alkohol på kårhusen under terminerna.

– Visst finns det de som festar för mycket, säger Rikard Spalle, vd för Kårservice.

Sedan maj förra året har det arrangerats närmare 300 tillställningar på kårhusen där ordningsvakter har närvarat. Utöver det erbjuds så kallade pubkvällar på veckans övriga dagar förutom söndag. I juni och juli ligger festverksamheten nere.

– Det låter mycket, jag har faktiskt aldrig räknat, säger Rikard Spalle, vd för Kårservice, som är studentkårernas egen serviceorganisation.

Kan den som vill festa varje dag?

– Ja, det kan man väl säga, så är det. Men man får ta sitt eget ansvar och avväga mot det man är inskriven för, att plugga och genomföra en utbildning, säger Rikard Spalle.

Ordningsvakterna förordnas av polisen, men betalas av Kårservice, oftast per timme. I de allra flesta vaktrapporterna från kårfesterna beskrivs den allmänna ordningen som "mycket god" eller "god". Endast vid enstaka tillfällen uppges ordningen ha varit "dålig" eller "mycket dålig".

Till och med den 26 april i år, när över hundra personer avvisades eller avlägsnades och sex personer fick omhändertas på grund av fylla, uppgavs ordningen vara "god" i rapporten. Då hade polisen tillkallats tio gånger och ett stort bråk med misshandel inträffat.

Får "rött kort"

Alla studenter är välkomna till alla fester. Den som ofta dricker för mycket, är otrevlig eller missköter sig kan få ett "rött kort". Då stängs studenten av under resten av terminen. Något som händer flera gånger per termin.

Enligt Rikard Spalle avvisar vakterna hellre för många än för få från festerna. Något som styrks i ett mejl från Marcus Bäck, driftchef på kårhuset Kårallen, om festen den 4 maj förra året. "Den höga siffran på avvisade inne kan förklaras med att det är en utomhusfest och kiss på staketet belönas med att man ombes att gå hem", skriver han.

"Vansinnigt med folk"

Vd:n påpekar att det är förhållandevis lite fylla och bråk med tanke på att universitetet har 28 000 studenter och majoriteten av dem besöker kårhusen.

– På de riktigt stora festerna är det vansinnigt mycket folk på en begränsad yta och då uppstår det incidenter, säger han.

Han får medhåll av Håkan Stenbäck, kommissarie vid Linköpingspolisen, som har jobbat mot universitetet i över 25 år. Kommissarien bekräftar att brottsligheten på campus är låg.

– Vi är förvånade över att det inte händer mer, det är anmärkningsvärt. Men det festas en hel del, det kan man inte komma ifrån. Och det är nog så att några fastnar i festandet, säger han.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Tusentals hemlarm utslagna

Linköping 40 000 kunder i hela Sverige berörs av den stora driftstörningen hos Verisures hemlarm, som gör att larmen inte kan signalera till larmcentralen i Linköping.

Tonåring åtalad för olaga förföljelse

Linköping En 19-årig man från Linköping åtalades på fredagen för olaga förföljelse.

Nej till S:t Larskyrkans tillbyggnad

Linköping Politikerna i bygg- och miljönämnden var eniga om att inte bevilja bygglov för en tillbyggnad av S:t Larskyrkan i Linköping.1

Låt inte hatet bli det normala

Linköping Äsch, jag vet. Att ännu en gång tjata om näthatet blir lite navelskådande, men det är uppenbart att vi spelar med farliga krafter.

Nära krossas av gödselspridare

Linköping En traktor med gödselspridare krockade med en personbil strax efter midnatt. Bilisten blev av med taket.

Knivrånare slog till dubbelt

Linköping En ung man försökte råna en butik i Vikingstad, men misslyckades. En timme senare rånades en bensinmack i Mantorp.

SOS Alarm får betala straffvite

Linköping SOS Alarm måste betala cirka 400 000 kronor i straffvite till landstinget i Östergötland.1

Kommunen säger ja till scenkonstbolag

Linköping Linköpings kommun ställer sig bakom beslutet att bilda ett scenkonstbolag. Men Östgötamusiken får stå utanför.

Manifestation till minne av folkmordet 1915

Linköping Torsdagen var 99-årsdagen av det som betecknas som startskottet på folkmordet 1915 då cirka 1,5 miljoner armenier, assyrier, syrianer och kaldéer mördades av ottomanska soldater i nuvarande Turkiet.

Köpte smärtstillande – döms för knarkbrott

Linköping En 27-årig Linköpingsbo har dömts för narkotikabrott sedan han innehaft 162 tabletter som innehöll morfin.

Föräldrar kritiska till biltrafik på skolgården

Linköping Personbilar, firmabilar och varutransporter kör in på skolgården där barnen leker. Nu har Gabriella Holec och Markus Holec Persson, som har barn på Slestadsskolan, fått nog.1

Jagades med kniv i Skäggetorp

Linköping Strax innan klockan tolv fick polisen larm om att en man varit nära att bli knivhuggen på Väpnaregatan i Linköping.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6485970,12