Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraMåndag 21 april, Namnsdag: Anneli, Annika
William Lindbom fann sig bland potatisarna Kim Nyenger och Joakim Karlsson.
Foto: Gunilla Rech
Laddar...

Mjölby firade Potatisens dag

Det var första gången Mjölby firade Potatisens dag. Inget tyder på att sista potatisen är satt.

Lördagsmiddagen var det full fart vid Galleria Kvarnen i Mjölby. Kören Lindblads bästa, elever och före detta elever från Lindbladsskolan, inledde med potatissången efter att potatisambassdören Kari Pettersson hälsat alla välkomna.

Potatissången blev till inför invigningen av potatisrondellen för två år sedan, men eleverna sjöng den gärna igen.

Strax intill bjöd kommunens kostservice på potatissoppa som både värmde och luktade gott. Dackeskolans elever var på plats och deras potatissallad var eftertraktad. Även serveringarna i Mjölby erbjöd potatis i olika rätter.

De levande potäterna Kim Nyenger och Joakim Karlsson lockade med tipspromenad. Vinsten var inte en potatis, utan en trälåda med gotländska morötter i alla möjliga färger.

Lådorna hade Lundby arbetsmarknadscentrum snickrat ihop, berättade Azadeh Pendari och Annelie Ahlström.

Passande efternamn, med tanke på att Jonas Alströmer hette Alström innan han adlades.

Nitisk samlare

Andernas soluppgång. Vilket härligt namn på en potatis. Torvald Fälth visade sin samling för potatisambassadören Kari Pettersson och Mjölbyborna.

Torvald Fälth från Malmbäck ställde ut sina potatissorter under Potatisens dag i Mjölby. En del av sorterna, framför allt några med peruanskt ursprung, har han fått av Kari Pettersson.

Varför samla på potatis?

– Den frågan har jag fått många gånger. Det är spännande. Det finns så mycket potatissorter. Det är en del av vår agrara kulturhistoria.

Räddat livet

Det finns ingenting som har betytt så mycket för människans överlevnad än potatis. Den har räddat livet på många människor, menade han.

Naturligtvis sjöng han potatisens lov även av hälsoskäl.

– Ordföranden för branschorganisationen Svensk potatis ordförande, Lars Elofsson, levde på potatis i 14 dagar, och alla hans värden blev bara bättre och bättre.

En av Torvald Fälths favoriter är Gammal röd. Det var den som Jonas Alströmer hade med sig från Amerika, enligt Torvald Fälth.

Potatisen anföll

– Den äter jag kokt med löksås, stekt sill eller fläsk, sade han.

Potatis gör en glad, verkar det som, och de kan se ut precis hur som helst.

Odlaren Anders Lundh hade en liten utställning med udda formade potatisar. En del såg ut som små hundar, andra som fantasifulla monster.

Anfallen av potatisar blev David Johansson. Målvakten från Mjölby hockey hade fullt sjå mot angriparnas potatisar men lyckades ändå avvärja de flesta målen.

Dela och kommentera

epaper
"Mjölby firade Potatisens dag"

Diskussionen startad av
Sokrates
Startad: 2013-10-28
Kommentering
Kommentering
  • Avatar
    Är det bara jag, eller ser de bägge levande potäterna lite väl osympatiska ut i sina luvor? Lite som en potatisvariant av den ökända amerikanska rörelsen med tre K i rad som signum.

Dela och kommentera

Fakta

Jonas Alströmer

1685–1761, industriman och föregångare inom lantbruket, född i Alingsås. Jonas Alströmer vistades i London 1707–23, och efter studieresor i Europa återvände han till Sverige 1724. Samma år började Alströmer odla potatis på sin gård Nolhaga utanför Alingsås, och han propagerade flitigt för potatisens förtäring. Alströmer har ofta utpekats som den som introducerade potatisen i Sverige, men hans odlingar var varken först eller särskilt betydelsefulla.

Källa: Nationalencyklopedin

Föreningsarkivets avgift höjs i Mjölby

Mjölby Avgiften till föreningsarkivet i Mjölby höjs med 200 kronor per påbörjad hyllmeter och år.

Älg dog i viltolycka

Mjölby En älg dog i en kollision med en personbil natten till måndag.

Alpackorna är på frammarsch

Mjölby Andra gången gillt. Mjölby ridhus fylldes åter med alpackor under påskhelgen. Utställare kom från hela landet.

Tips för annandagen

Mjölby Annandag påsk föll bort i tidningens Dagens tipsspalt. Därför publiceras den här istället.

Fiskelyckan stor vid Svartån

Mjölby Premiärdag för Svartåfisket. De fiskeentusiaster som masat sig upp i gryningen på långfredagen denna gång har all anledning att vara nöjda, men även de som börjat lite senare.

Olycka vid Normlösa

Mjölby Strax före fyra på fredagseftermiddagen krockade två bilar mellan Normlösa och Gottlösa. Den ena bilen körde in i ett hus.

Info om anropsstyrt i Mjölby

Mjölby Nu kan Marita Ekström och andra som vill veta när servicelinjen går hitta bättre information på Östgötatrafikens hemsida.

Mjölby kommun är full av höns

Mjölby På Hogstad herrgård utanför Mjölby finns 48 000 värpproducerande hönor. Näst efter Mönsterås är Mjölby är Sveriges hönstätaste kommun.

Väderstad bibliotek utsatt för skadegörelse

Mjölby Meröppet bibliotek i Väderstad är stängt på grund av skadegörelse.

Sämre service med servicelinje tycker Marita

Mjölby Marita Ekström bor på Ryttarhagen i Mjölby. Hon var en av dem som dök upp när Corren tog emot tips på Nyfiket förra torsdagen. Hon är missnöjd med busstrafiken.

Förvirrad satte eld på klädgarderob

Mjölby En förvirrad äldre person tände eld på sin klädgarderob på Bokens äldreboende.

Rån gav ingen större summa

Mjölby Kassörskan, som blev utsatt för rånet i Skänninge, gjorde det hon skulle. Hon lämnade ut pengarna och tryckte, när det kändes säkert, på larmknappen, enligt Östenssons vd Håkan Lindblad.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6594730,12