Lördagsmiddagen var det full fart vid Galleria Kvarnen i Mjölby. Kören Lindblads bästa, elever och före detta elever från Lindbladsskolan, inledde med potatissången efter att potatisambassdören Kari Pettersson hälsat alla välkomna.

Potatissången blev till inför invigningen av potatisrondellen för två år sedan, men eleverna sjöng den gärna igen.

Strax intill bjöd kommunens kostservice på potatissoppa som både värmde och luktade gott. Dackeskolans elever var på plats och deras potatissallad var eftertraktad. Även serveringarna i Mjölby erbjöd potatis i olika rätter.

Artikelbild

| Anders Lundh gillar konstiga potatisar.

De levande potäterna Kim Nyenger och Joakim Karlsson lockade med tipspromenad. Vinsten var inte en potatis, utan en trälåda med gotländska morötter i alla möjliga färger.

Lådorna hade Lundby arbetsmarknadscentrum snickrat ihop, berättade Azadeh Pendari och Annelie Ahlström.

Passande efternamn, med tanke på att Jonas Alströmer hette Alström innan han adlades.

Andernas soluppgång. Vilket härligt namn på en potatis. Torvald Fälth visade sin samling för potatisambassadören Kari Pettersson och Mjölbyborna.

Artikelbild

| Kari Pettersson är inte ensam om att beundra Torvald Fälths potatissamling.

Torvald Fälth från Malmbäck ställde ut sina potatissorter under Potatisens dag i Mjölby. En del av sorterna, framför allt några med peruanskt ursprung, har han fått av Kari Pettersson.

Varför samla på potatis?

Artikelbild

| Riv efter mat med potatis i när Dackeskolans elever bjöd.

– Den frågan har jag fått många gånger. Det är spännande. Det finns så mycket potatissorter. Det är en del av vår agrara kulturhistoria.

Det finns ingenting som har betytt så mycket för människans överlevnad än potatis. Den har räddat livet på många människor, menade han.

Artikelbild

| Kören Lindblads bästa sjöng potatissången på Potatisens dag i Mjölby.

Naturligtvis sjöng han potatisens lov även av hälsoskäl.

– Ordföranden för branschorganisationen Svensk potatis ordförande, Lars Elofsson, levde på potatis i 14 dagar, och alla hans värden blev bara bättre och bättre.

Artikelbild

| Härliga morötter i fina trälådor fick Emma Holmqvist från Västra Harg syn på när hon hamnade mitt i Potatisens dag.

En av Torvald Fälths favoriter är Gammal röd. Det var den som Jonas Alströmer hade med sig från Amerika, enligt Torvald Fälth.

– Den äter jag kokt med löksås, stekt sill eller fläsk, sade han.

Artikelbild

David Johansson från Mjölby hockey fick försvara målet mot potatisar.

Potatis gör en glad, verkar det som, och de kan se ut precis hur som helst.

Odlaren Anders Lundh hade en liten utställning med udda formade potatisar. En del såg ut som små hundar, andra som fantasifulla monster.

Artikelbild

| Potatissoppa värmde gott.

Anfallen av potatisar blev David Johansson. Målvakten från Mjölby hockey hade fullt sjå mot angriparnas potatisar men lyckades ändå avvärja de flesta målen.