Museet samordnar landets pollenmätningar som utförs vid 17 stationer i landet, bland annat i Norrköping.

Den senaste rapporten, som även berör resten av länet, visar på måttliga till höga halter av alpollen samt låga till måttliga halter av hassel.

Pollen ökar

Artikelbild

Enligt Kerstin Alm Kübler finns det dock risk för stigande värden under de kommande dagarna på grund av varmare väder.

Men pollensäsongen kommer inte tidigare än vanligt. Däremot kan det bli en tuff vår för dem som även är allergiska mot björk när blomningen når sin kulmen i april/maj.

- Det är mycket hängen på björkarna nu, det vill säga hanblommor som producerar pollen.

Varför blir man allergisk?

- Det är ett komplicerat system och det finns olika teorier. Vi lever för renligt och vårt immunförsvar har inget att göra utan reagerar på sådant som det inte borde reagera på.Våra hälsovårdsmyndigheter säger att vi inte ska ta med oss hundar på restaurangerna, men vi kanske skulle det.

Vad händer med kroppen när man blir allergisk?

- En del människor märker nästan inget alls, andra drabbas av rinnande ögon och snuva. Det finns också människor som kan bli livshotande sjuka, säger Kerstin Alm Kübler.

Hur kan man undvika pollen?

- Genom att inte utsätta sig för den. Undvik att gå och cykla, motionera helst tidigt på morgonen utomhus och sov inte med öppet fönster.

Enligt Kerstin Alm Kübler finns det receptfria läkemedel på apoteken som kan lindra besvären. Man kan också följa olika pollenprognoser för att undvika att utsättas för halterna när de är som högst.