Strax före klockan 17 kan klassiska Åtvidabergs FF ha tagit hissen hela vägen ned till division 1.

Eller också ha tagit ett kliv mot kvalplats i superettan.

Efter vinsten senast och inför bortamötet med toppjagande Trelleborg är det fem poäng upp till platsen över nedflyttningsstrecket.

Artikelbild

– Jag lovar, det finns inga andra tankar än att vi ska klara det här. Det är ett tufft läge, det vet alla, men tar vi oss till kval har vi alla chanser, sa Hampus Holmgren efter avklarad fredagsträning på Kopparvallen.

Det känns nästan lite svårt att förstå att försvararen från finska Vasa inte förrän om en månad fyller 22. Den U-landslagsmeriterade försvararen är inne på femte säsongen på Kopparvallen och den utespelare i årets trupp som varit med klart längst.

– Häromdagen när vi spelade äldre mot yngre höll jag på att komma med i "gamla laget". Vart är det på väg?

Han skrattade och slog ut med händerna. Han var bara 17 när han flyttade över gränsen från Finland och kom till ett lag som tre år i rad kom åtta i allsvenskan.

– Då hade man stora drömmar och såg ÅFF som en språngbräda mot ännu större äventyr. Efter några år skulle jag vidare. Men det var mycket skador där i början och det tog tid att slå sig in. Sen hade vi ett sjukt bra lag med spelare som (Daniel) Sjölund, (Anton) Tinnerholm, (Mohammed) Abubakari, (Victor) Prodell och Tom Pettersson.

Tiderna förändras.

– Ja, det är en väldigt stor skillnad. Det har varit en jävligt tuff resa att få vara med om, men på många sätt också väldigt rolig längs vägen. Jag har varit här så länge och det är klart att man fått starka känslor för klubben.

Holmgren hade några anbud från finska klubbar inför säsongen, men valde att skriva på nytt ÅFF-kontrakt. Nu är frågan vad som händer om det blir degradering.

– Det tar vi sen i så fall, säger han.

Vad har gått snett?

– Svårt att säga. Det kändes verkligen som att vi hade något på gång. Mycket handlar säkert om sviktande självförtroende.

För din del också?

– Nja, jag har nog alltid haft rätt bra självförtroende. Man är fortfarande fruktansvärt påverkad av fotbollen, men jag har blivit bättre på att släppa den. Tidigare kunde jag vara arg resten av dagen om jag gjort en dålig träning.

Han har vissa problem med en sträckning i ena låret, men hoppade in senast och spelar av allt att döma från start på söndag.

– Så här års är det bara att köra på. Skulle jag slå upp det är det ändå inte mycket kvar.