"Du måste försöka behärska dig"

Här är förklaringen om Muharrem Demirok skulle vara ovanligt tyst i kommunfullmäktige framöver. ”Jag var hes i två dagar efter senaste matchen”, säger nye ÅFF-ordföranden.

Foto: Johnny Gustavsson

Fotboll2016-06-02 10:00

Solen skiner över Kopparvallen.

Bakom den klassiska träläktaren skymtar vi kyrktornet mot den blå himlen.

Det är en knapp timme till avspark mot Värnamo och Muharrem Demirok ser så laddad ut att man kan tro att han ska spela själv. Det ska han inte. Men det som blivit den sedvanliga promenaden för att hälsa på folk är avklarad och turstrumporna är på.

Nu är han av dem som ska leda den anrika klubben, som det senaste året skakats av allsvensk degradering, ekonomiska bekymmer och uppsägning av personal, på rätt spår.

Det är ett tufft jobb, men någon måste göra det.

– Det är ett sådant här uppdrag som kan bli ett evighetsuppdrag. Du kan lägga ned exakt hur mycket tid som helst. Du måste försöka behärska dig så att du vare sig sliter ut dig själv eller någon annan. Det går inte att lägga sig i allt, säger han.

Rensar bordet

ÅFF stod utan ordförande när Muharrem Demirok anmälde sitt intresse på Twitter och sedan tog det inte lång tid innan det centerpartistiska kommunalrådet (C) i Linköpings kommun tog över.

Nu sitter vi på läktaren på Kopparvallen och han säger:

– Alla pilar pekar åt rätt håll, men en del saker gör det från en låg nivå. Ekonomin är tuff som sjutton. Vi måste hitta en verksamhet som klarar av både med- och motgångar utan att riskera hela klubbens framtid. Där kan vi inte hamna igen.

– Förra årets besparingar var helt nödvändiga och nu har vi budgeterat med ett ganska häftigt underskott på 600 000 kronor. Det finns en del engångsposter som behöver lösas ut. Vi rensar bordet en gång för alla och försöker bygga en verksamhet utifrån de förutsättningar som den här föreningen faktiskt har.

Och det har inte gjorts tidigare, menar du?

Han blir för ovanlighetens skull tyst några sekunder.

Funderar.

– Det finns ingen som någonsin gjort något i den här klubben med ont uppsåt. Men det har gjorts en del saker som inte passade den kostym som faktiskt behövdes. Det blir väl lätt så att man fastnar i ett allsvenskt tänk och vill göra allt för att behålla sin plats där.

– Vi är en elitklubb och ska förbli det. Det innebär spel i allsvenskan eller i superettan. Allra viktigast är att vi hittar tillbaka till det som tappades bort under några år. Det är föreningskänslan. Det var inte en förening i harmoni som jag möttes av när jag kom in.

Är det inte så enkelt att Åtvidaberg är för litet för allsvenskan?

– Det är vi absolut inte. Men allsvenskt spel är inte det som vi pratar om.

Samhällsansvar

När jag lyssnar på bandet noterar jag att han väldigt ofta säger samma sak ett par gånger.

Minst två.

För att liksom betona budskapet.

På politikers vis?

Kanske.

– Det finns massor av saker att ta tag i. ÅFF är en av regionens största föreningar. Är du stor måste du också vara stark. Vi behöver ta ett samhällsansvar och öka det sociala engagemanget mycket mer. Ta alla nyanlända barn och ungdomar som vill vara med på våra träningar.

Ni har bara ett par anställda på kansliet just nu. Räcker det för att vara en av Sveriges 20 bästa klubbar?

– Det tror jag inte. Men vi behöver se över det där, hitta tydligare roller och vad vi vill få ut av dem.

Spelartruppen, då? Ska det värvas i sommar?

– Den trupp vi har ska vi bygga vidare på. Det du ser nu är det ÅFF du kommer att se för en lång tid framöver. Där känner jag mig lugn och trygg. Att ha en bred trupp har sina fördelar, men också uppenbara nackdelar. Det skapar inte alltid den harmoni som man vill. Så vi ska absolut inte fastna i det.

– Sen vet ju du också att Zlatan har inte gjort med någon klubb än, så det kan vara så att vi behöver hålla en lucka. Så jag ska inte säga för mycket. Haha.

Du snackade själv om Martin Mutumba för några veckor sedan.

– Säg så här: jag har en vana att prata med politiska reportrar. Inte så mycket med sportjournalister. Ni är olika. Det drogs lite väl höga växlar av vad vi pratade om. Vi hade ett löst snack om Mutumba. Det är en jättetrevlig kille, men det är inte den typen av spelare som vi är i behov av nu.

Läget med Roar Hansen, tränaren?

– Han har kontrakt året ut med en option om förlängning. För mig funkar han klockrent med den trupp och styrelse som vi har nu. Jag hoppas att han känner samma sak. Ska du skapa lugn och harmoni är det inte läge att börja peta i det.

Nervös

Några timmar senare har ÅFF slagit Värnamo med 1–0, är plötsligt fyra i tabellen och bara två poäng från allsvensk kvalplats.

Alla jublar.

Ordföranden?

Pustar ut.

Länge.

– Efter förra matchen var jag hes i två dagar efteråt. Jag vet inte riktigt hur jag ska överleva den här säsongen. Fan, jag har inte varit så här nervös på länge. En valvaka är ingenting mot det här, säger Muharrem Demirok.

Det blir samma strumpor nästa gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!