Det var ett blytungt bottenmöte under lördagen som spelades mellan jumbon Frej och nästjumbon Åtvidaberg på idylliska Vikingavallen i Täby utanför Stockholm. Inför matchen låg ÅFF en poäng före och vid seger hade gästerna klättrat upp på kvalplats.

Det var dock hemmalaget som hade kommandot under stora delar av matchen och Joseph Ceesay träffade ribban i mitten av första halvlek. ÅFF var inte uddlöst under första 45 minuterna, men gästerna var numret mindre än Frej.

I den andra halvleken böljade spelet fram och tillbaka, men det var Frej som skapade de flesta och bästa lägena. Alie Sesay nickade i ribban i slutet av matchen och Gustav Jansson storspelade i ÅFF-målet med flera jätteräddningar. Frejs anfallare Peter Nsima visades dessutom ut med elva minuter kvar att spela.

Artikelbild

ÅFF var också nära att få med sig tre poäng efter en dubbelchans i 89:e minuten, men bollen dansade längs mållinjen två gånger om. I stället kom ÅFF:s jättesmäll på stopptid. Jens Jakobsson såg ut att rädda en poäng när han parerade ett öppet mål i den 94:e minuten, men i andravågen spelades bollen in till en pigg Joseph Ceesay som tryckte in bollen i nät – detta i matchens sista spark.

Vild glädje bland de 1 019 Frej-supportrarna och nu är Täbylaget uppe på kvalplats.

För ÅFF är dock situationen allt mer prekär. ÅFF är nu tabelljumbo med två poäng upp till kvalplats. Tränaren Andreas Thomsson var givetvis mycket besviken efteråt.

– Det är sista sparken, tyvärr. Det är ett bra inlägg och ett bra mål, men vi hade bollen på mållinjen två gånger minuterna tidigare...

Är det den tyngsta förlusten i år?

- Jag kan inte rangordna, men det har ju blivit några sådana här förluster för oss i år.

Nu väntar Syrianska hemma på Kopparvallen för ÅFF nästa helg. Thomsson är medveten om att det blir en ny mycket viktig match för sina mannar.

– Ja, vi har många lag att möta på den undre halvan, men då måste vi också ta matcherna och inte bara tro och räkna in poäng. Det gäller att ha fokus i 90–95 minuter. Nu hade vi kanske fokus i 93 minuter och 40 sekunder. De gör mål sista 20 sekunderna och sedan blåser domaren av. Det är väldigt surt.

Nu är ni jumbo. Det var väl knappast det ni förväntade er när ni gick in i säsongen?

– Som det blir med mål i sista minuten... En poäng hade varit rättvist för båda lagen och så blir det så här tyvärr. Det är typiskt för ett lag i motgång. Vi kan inte knyta ihop säcken. Vi hade som sagt två jättechanser i 89:e minuten, så det är riktigt surt.

Gustav Jansson gör en jättematch i målet. Vad säger du om dina spelares prestationer?

– Ja, han räddar några riktigt bra lägen och de hade dessutom en i virket både i första och andra halvlek. Gustav hade en tyngre match senast (1–3 mot Värnamo), men jag tycker att vi ska skapa mer. Vi började matchen bra och det kändes som att vi hade ett övertag på fasta situationer, men vi nickar ju åt skogen...

– Men, men, vi får lappa ihop oss och göra en ny vecka, avslutar en besviken Thomsson.