Händelserna som skakade om idrotten under 2023

Skandalkyssen i VM, en saudisk idrottsoffensiv och "swifties" som ökade intresset för NFL. Här är några av händelserna och debatterna som skakade om idrotten under året.

Världens största artist just nu, Taylor Swift (till vänster) ökar intresset för NFL när hon går och ser pojkvännen Travis Kelce spela. Arkivbild.

Världens största artist just nu, Taylor Swift (till vänster) ökar intresset för NFL när hon går och ser pojkvännen Travis Kelce spela. Arkivbild.

Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Sport2023-12-23 21:48

+ Skandalkyssen i fotbollsvärlden

Efter att Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales kysst VM-hjälten Jennifer Hermoso på munnen vid guldfirandet i Sydney hamnade Spaniens första VM-guld på damsidan i skymundan. En het debatt uppstod kring kyssen – om den var ömsesidig eller ett övergrepp.

Rubiales hävdade att det var ömsesidigt och Hermoso motsatsen. Det slutade med att spanska laget strejkade, ordföranden lämnade sitt uppdrag, stängdes av från fotbollsaktiviteter i tre år av Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och ställdes inför rätta – anklagad för sexuella övergrepp. Även Jorge Vilda, förbundskaptenen som stöttade Rubiales, tvingades avgå efter att spelarna vägrat att spela om han var kvar.

+ Saudiarabiens offensiv – pumpar in miljarder

Saudiarabien har i flera år satsat på idrott som en del i en strategi att tvätta bort bilden av en auktoritär regim som kränker mänskliga rättigheter. Det har i år lett till att den rika oljestaten i stort sett är klar som VM-arrangör i fotboll 2034, som den enda sökande. Och att den penningstinna och kritiserade LIV-touren i golf knappt två år efter bildandet lyckats nå en överenskommelse med konkurrenterna PGA-touren och Europatouren, numera DP World Tour.

Landets statliga investeringsfond har också satsat pengar i bland annat stora fotbollsklubbar, formel 1 och tennis och enligt en kartläggning kan över 320 sponsorsavtal inom idrotten knytas direkt eller indirekt till den saudiska staten.

+ IOK släpper in Ryssland

Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanade idrotten våren 2022, då Ryssland invaderade Ukraina, att inte låta ryska idrottare vara med i internationella tävlingar. I december i år beslutade den olympiska rörelsen att ändå släppa in ryssar och belarusier i OS i Paris i sommar, som neutrala aktiva. Men bara individuella idrottare som inte inte aktivt stöttat kriget eller är anställda av militären eller säkerhetstjänsten. Internationella friidrottsförbundet har dock valt att fortsatt porta ryska och belarusiska friidrottare från OS.

IOK stängde under hösten av Rysslands olympiska kommitté efter att landet tagit över idrotten i de ockuperade ukrainska områdena Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.

+ Sveriges nya OS-fiasko

Efter missen 2025 sökte Sverige vinterspelen 2030. Planen var att göra historiens mest hållbara olympiska spel. Det slutade som det brukar – med nobben från IOK.

Frankrike lär få spelen 2030, USA 2034 och därefter finns starka kandidater som Schweiz till 2038 och Japan till spelen 2042.

Sverige är OS-historiens mest framgångsrika vinternation som aldrig arrangerat ett vinterspel.

+ RF-basen avgick efter hatstorm

I maj valdes Svenska fotbollförbundets förre ordförande Karl-Erik Nilsson till ordförande i Riksidrottsförbundet (RF). I oktober avgick han efter att ha fått ta emot hot och hat i sociala medier. Detta efter att i Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), där han sitter kvar ytterligare en tid, röstat för att låta ryska ungdomslag tävla internationellt. Detta strider mot RF:s ståndpunkt att ryska idrottare inte ska välkomnas tillbaka till idrotten. Nilsson sade att han bara röstat för att frågan skulle utredas.

Uefa bestämde senare att inte låta ryska ungdomslag få vara med i internationella turneringar. RF har nominerat den tillförordnade ordföranden Anna Iwarsson till posten som ny ordförande.

+ Halsskyddsbeslut efter dödsolycka

Internationella ishockeyförbundet inför krav på halsskydd i alla internationella matcher. Beslutet kom efter dödsolyckan i oktober där Nottinghamspelaren Adam Johnson dog efter att ha träffats i halstrakten av en skridsko.

I Sverige är det krav på halsskydd på alla nivåer sedan 1995 då Moraspelaren Bengt Åkerblom förolyckades under en träningsmatch.

+ NHL backade om regnbågstejp

NHL förbjöd regnbågsfärgad tejp på hockeyklubborna. Men några veckor in i säsongen backade världens största ishockeyliga. Spelarna får "representera olika sociala frågor" med sin tejp, skrev ligan i ett uttalande.

Inför damernas fotbolls-VM i somras blev det en liknande diskussion gällande kaptensbindlarna, eftersom Fifa förbjöd pridebindeln "One Love". I stället presenterade Fifa, tillsammans med olika FN-organ, åtta egna varianter av armbindlar. Dessa hade sociala budskap som enighet kring inkludering och enighet kring att få slut på våld mot kvinnor. Sverige valde att använda alla armbindlar under VM.

+ Boxningsbråket gav nytt förbund

Bråket i Internationella boxningsförbundet (Iba), som av flera nationella förbund anklagades för misskötsel och korruption, slutade med att det bildades ett nytt förbund, World Boxing (WB). Svenska boxningsförbundet har bytt till WB som i nuläget har 27 medlemsländer. Svenskan Susanne Kärrlander har nyligen valts in i styrelsen.

Det nya förbundets mål är att boxningen ska få behålla sin OS-status.

+ NFL-intresset "peakar" genom Swift-fansen

När världens just nu största artist Taylor Swift började dejta NFL-stjärnan Travis Kelce i Kansas City Chiefs ökade försäljningen av Kelce-tröjor med 400 procent samma dag som Swift gick på en match. Och antalet kvinnor mellan 18 och 23 år, samt över 35 år, som tittade på matchen ökade med över 2 miljoner jämfört med veckan innan.

Swift har hundratals miljoner hängivna fans över hela världen, som kallas "swifties". De följer nu Chiefs matcher framför allt för att få en skymt av sin idol i publiken.

+ Ordförande slog ned domare

Turkiska fotbollsklubben Ankaragücus ordförande Faruk Koca var inte nöjd med domaren i 1–1-matchen mot Rizespor. Så han stegade fram till domaren Halil Umut Meier efter matchen och sänkte honom med ett knytnävsslag. Meier fördes till sjukhus med en ansiktsfraktur. Även Koca behövde sjukhusvård med en befarad hjärtattack.

Högsta ligan i Turkiet stoppades därefter på obestämd tid – men redan dagen efter beslutades att uppehållet bara blir en vecka.

Attacken fördömdes av hela fotbollsvärlden – och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Koca har åtal att vänta för misshandel.

Fotbollsdomaren Halil Umut Meler fick en ansiktsfraktur när han slogs till marken av klubbordföranden Faruk Koca, i mitten, i turkiska ligan. Arkivbild.
Fotbollsdomaren Halil Umut Meler fick en ansiktsfraktur när han slogs till marken av klubbordföranden Faruk Koca, i mitten, i turkiska ligan. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!