Och inställningen de har är inte så mycket att jaga guld och medaljer.

– Den uttalade prioriteringen är väl att vi ska ha roligt i första hand, säger Mårten Hearthly.

För den här säsongen har varit tuff för duon. Av de fyra SM-tävlingar de kört hittills har de bara tagit sig i mål en gång, på 18:e plats. I de andra tre har bilen gått sönder.

Artikelbild

| Mårten Hearthly och Maths Johnsson är redo för hemmatävlingen East Sweden rally.

– Det är inget att skryta med, men det gör vi inte heller, säger Maths och skrattar. Ibland är det helt enkelt bara så att han där uppe inte vill att det ska fungera. Visst kan det vara frustrerande, men samtidigt tillhör det sporten.

Senaste tävlingen, i Köping, tillhörde de toppen med bara några sträckor kvar. Men då small det igen.

– Bultarna till kronhjulet gick av. Det är andra gången den här säsongen det händer och vi vet inte varför, berättar Maths.

Han rycker på axlarna och fortsätter:

Artikelbild

| Mårten Hearthly och Maths Johnsson åker gärna på mycket sladd.

– Återigen, det är en del av sporten. Men jag skulle ljuga om jag sa att det inte är frustrerande när man kommer in i en sån här trend. Å andra sidan kan det vända när som helst. Vi hoppas att det gör det nu.

För nu väntar hemmatävling, East Sweden rally i Linköping.

– Klart man vill att det ska gå bra då, när man kör inför folk man känner igen, säger Maths. Det vore kul att kunna visa att vi faktiskt är snabba när allt funkar.

Att de väljer att köra hela SM-serien, där tävlingarna ofta är långt borta och kräver mycket tid, beror mycket på den sociala biten av tävlandet.

– Det är lite semester för oss alla. Komma ifrån jobbet, vara tillsammans och prata skit, äta god mat och sen tävla i rally som är det roligaste vi vet.

Mårten:

– Sen är SM lite mer än ett vanligt rally. Det är lite större, det är lite pampigare, det är bra arrangemang och väldigt fina vägar att åka på. Många mindre rallyn är också bra, det är inte det jag säger, men i SM blir det lite extra av allt.

De är alltid samma fyra personer som åker iväg på alla tävlingar. Mårten och Maths, samt Martin Trossö och Per Lindsmyr som är med som mekaniker.

– En stor eloge till de två. Utan deras insats skulle vi aldrig kunna vara med. De får ju ta ledigt från sina jobb och ta av sina semesterdagar för att vi ska kunna sladda runt i skogen, säger Maths.

I kväll startar tävlingen i Linköping och de båda vet vad de har framför sig.

– Det är mycket som vi känner igen, största delen av vägarna är känd mark för oss på ett eller annat sätt. Det är jättefina vägar, verkligen, säger Mårten Hearthly.

– Det är lite man eller mus på många av sträckorna. Det kommer gå fort och det gäller att vara med från början, annars tappar man för mycket tid. Den första sträckan i skogen är drygt två mil, håller man inte farten där rullar sekunderna på snabbt.

På lördag eftermiddag vet vi om bilen höll den här gången.