Hundratals bilar intar Mantorp park

Fredrik Sjöqvist, vd vid Mantorp park, tror på runt 500 deltagare vid helgens populära event Gatebil.

I veckoslutet är det återigen dags för det populära Gatebil vid Mantorp park.

I veckoslutet är det återigen dags för det populära Gatebil vid Mantorp park.

Foto: Bänkt Olsson

Bilsport2019-09-26 09:00

– En hel del beror givetvis på väder och vind, säger han. Men en hel del av de som lockas av det här verkar helt immuna mot allt vad väderprognoser heter och dyker upp i alla fall.

Gatebil arrangeras sen 2014 två gånger om året vid Mantorp park.

– Vi körde en gång per år sen 2007, men det här är helt enkelt en så bra affär för oss och så populärt att vi har utökat det.

Tanken är enkel. Den som vill ska kunna ta sin bil och köra på banan. Gammal som ung förare, ny som gammal bil, mycket hästkrafter som få hästkrafter.

Alla får plats.

– Jag tror att det är på samma sätt som du ser inom många andra idrotter, att fler vill göra själva istället för att titta på andra. Och här får man chansen att utöva motorsport under ordnade former och med stort säkerhetstänk, utan att behöva tävla och lägga en massa pengar för att tillhöra en viss klass med ett visst reglemente. Här samsas alla med alla och du kan se allt från Volvo Amazon till nya Lamborghinis.

 Även om vem som helst kan lösa en endagarslicens och ge sig ut på banan finns det en hel del säkerhetspunkter som ska uppfyllas. 

– Under de år vi kört har det skett väldigt få incidenter, säger Fredrik Sjöqvist. Självklart kan det bli ett och annat möte med räckena, men racingbanor är väldigt säkra anläggningar där det finns stora avåkningsytor om någon skulle bli lite för ivrig.

Eventet håller på i fyra dagar och Fredrik Sjöqvist hoppas på uppemot 500 bilar till start.

– Vi vet inte det förrän folk börjar droppa in och det är lika spännande varje gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!