Sjöqvist funderar över framtiden för Mantorp park

Kanske blir det inget av med framtida satsningar på Mantorp park. "Det är ingen som tackar oss för att vi drar hit 100 000 åskådare", säger VD Fredrik Sjöqvist.

Fredrik Sjöqvist, VD vid Mantorp park, kan se tillbaka på en hyfsad säsong för anläggningen trots coronapandemin som satte stopp för flera evenemang.

Fredrik Sjöqvist, VD vid Mantorp park, kan se tillbaka på en hyfsad säsong för anläggningen trots coronapandemin som satte stopp för flera evenemang.

Foto: Peter Calén

Bilsport2020-10-01 15:30

Coronapandemin har slagit hårt mot många branscher. Mantorp park fick sin smäll i mars och april men kunde ganska snart hitta alternativa arrangemang som gav intäkter.

Däremot har publika evenemang flyttats eller ställts in och till helgen körs STCC-tävlingen helt utan publik.

– Vi får ta in 50 åskådare men det är inte ens värt att öppna upp grindarna för det. Därför väljer vi att köra helt publikfritt.

Undantag får göras för förare, teammedlemmar, funktionärer och annan personal som krävs för att genomföra tävlingen.

– Vi har under den här våren och sommaren hittat ett sätt att hantera situationen och kunna genomföra många av våra aktiviteter. Jag tycker att det fungerat riktigt bra.

När det gäller STCC ser Fredrik Sjöqvist gärna en fortsättning även nästa säsong.

– STCC och Porsche är starka varumärken, en bra organisation och jag tror att serien verkligen har potential att växa till sig. Kanske inte till den nivå som det en gång var, men det är ett stabilt mästerskap.

Han fortsätter:

– Allt talar för att vi kör STCC här 2021 och vi vill gärna hålla till den här årstiden. Tradition är viktigt och då vill vi hålla fast vid slutet av september, början av oktober som vårt datum.

En del investeringar har fått skjutas på framtiden det här året, av flera orsaker. Inte bara på grund av coronapandemin.

– Vi har fortfarande inte klart med vårt miljötillstånd så vi vet egentligen inte vad vi får göra här ute. Just nu ligger det på mark- och miljödomstolens bord och vad som kommer efter det vet vi inte. 

En plan var att investera stora pengar på dragracingbanan, för att göra den redo för de största klasserna i världen och kanske ta tillbaka EM-serien till Mantorp park.

Men.

– Det här året har gett oss lite nya aspekter att fundera på. Jag tror att vi måste bestämma oss vilken nivå vi ska ligga på, vad som är bäst både ekonomiskt och organisatoriskt. Det är ingen som tackar oss för att vi bygger om och får hit evenemang som tar emot 100 000 åskådare. Visst vore det kul med stora tävlingar, men på sista raden i kassaböckerna är det absolut ingen stor plusaffär och det kräver väldigt mycket arbete och energi. 

Hur 2021 kommer se ut är väldigt oklart än så länge.

– Vi kommer sätta oss ner i november och fundera över det, men jag tror tyvärr inte att vi får ta emot publik fullt ut ens under nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om