Efter en lång och framgångsrik karriär med spel främst i Färjestad och Malmö la Daniel Rydmark skridskorna på hyllan. Säsongen 07/08 tog han klivet in i tränarbåset för första gången. Och det var just i Mjölby HC som det startade.

– Jag bodde granne med Ulf Söderström som hade gjort mest poäng i elitserien året innan och sedan lagt av. Då frågade jag honom om han inte ville spela i Mjölby. Han funderade på det ett tag men gick sedan med på det. Från att ha varit 200-300 personer på läktaren så var det helt plötsligt utsålt. Uffe gjorde ju hur många poäng som helst och publiken var extas. Allting var nästan för bra. Ekonomin blev bättre och vi gick upp i ettan. Efter uppsvinget gick det lite neråt igen, säger Daniel Rydmark och fortsätter:

– Jag tyckte det var jätteroligt. Sedan har jag aldrig velat flytta. Jag känner att jag som tränare vill hålla mig här omkring. Jag fick aldrig chansen i LHC och då har det blivit att jag varit här bara för att det är roligt. Och jag trivs jättebra i Mjölby.

Artikelbild

Daniel Rydmark tycker det är positivt att vara en del av en liten klubb. Han själv började spela hockey i Surahammar och menar att det ger större möjligheter för de yngre spelarna.

– När du kör för en mindre klubb får du vara med de som är både ett och två år äldre. Det gör att man får massor istid istället för att man är 25 spelare i ett lag och ingen blir uppflyttad för då ”toppar man”. Det är väldigt många hockeyspelare som har lyckats från små klubbar, säger Rydmark.

Efter åren med Mjölby var han två säsonger i HF Linköpings juniorverksamhet för att sedan återvända till Mjölby. Men han hoppade då av tränaruppdraget för Mjölby precis innan säsongen började. Året efter var han åter i HF Linköping för att sedan träna Valdemarsvik under en säsong. Men nu är Rydmark tillbaka i Mjölbys ledarstab igen. Det är Peter ”Stosse” Forsén som kommer att ha huvudansvaret medan Jens Kellertz och Rydmark kommer vara med och stötta.

– Jag tycker det passar mig perfekt. Jag ska vara med på alla matcher men inte försöka ta över på något sätt. Jag kommer att komma med stöttande ord till både laget och Stosse. Jag är i stallet 4–5 timmar per dag och det är hästar dygnet runt. Det är jätteroligt och vi åker land och rike runt med barnen som tävlar. Det gör att jag har något projekt på dagarna. Men det är kanske inte kul att tänka på hästarna hela tiden utan jag behöver bryta av med att träffa lite folk och vara Mjölbys tränare också.

I våras var Mjölby nära på att ta en plats i ettan. Men inför nuvarande säsong ha laget tappat många tongivande spelare och förutsättningarna ser annorlunda ut.

– Mjölby har tappat hela sin förstafemma och laget är nog sämre på pappret om man jämför. Men det är nya förutsättningar nu när laget har bytt serie och får möta nya lag. Det tycker jag är bra för då slipper man bli jämförd med matcher från förra säsongen, säger Rydmark.