Stångebroslaget firar 30: "Håller på att repa sig"

Tusentals tävlande kommer till Ljungsbrotrakten för att delta i Stångebroslaget i enduro under helgen.

Stångebroslaget firar 30 år.

Stångebroslaget firar 30 år.

Foto: Erik Winell

Enduro2023-07-05 13:45

Stångebroslaget i enduro kommer som vanligt att äga rum i Prästtomta, strax norr om Ljungsbro under helgen. Tävlingen, som firar 30 år, är en av de största i norra Europa och kommer ha runt 2 100 tävlande på startlinjen.

– Det är fler anmälda än förra året vilket är väldigt skönt för jag tror att tävlingen fortfarande håller på att repa sig efter pandemin. Det börjar komma igång på det sättet det var tidigare men vi är inte riktigt där än. Året före pandemin hade vi 2 800 anmälda och 2 500 startande. Jag tror att ungdomarna tappar intresset lite när tävlingarna inte hålls på så länge, säger tävlingsledaren Larry Gustavsson.

En av de som kommer vara på plats är hemmafavoriten Hanna Berzelius.

– Hanna kan ses som en av de större favoriterna eftersom hon vann Stångebroslaget de senaste tre åren i rad som tävlingen hölls, säger Lennart Falk som jobbat med Stångebroslaget sedan det startade för 30 år sedan.

Med segern förra året tog Hanna även hem vandringspriset i damernas elitklass.

– Vandringspriset går ut till totalvinnaren i tävlingen och när någon har vunnit Stångebroslaget tre gånger får de behålla priset. I damklassen hade priset varit ute och vandrat i 13 år innan Hanna tog hem det i fjol, säger Lennart Falk.

På grund av den hittills varma sommaren kommer det dessvärre vara grillförbud under helgen.

– Det är frustrerande men vi följer ju de lagar och förordningar som finns, säger Larry Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!