Vid ett förhör i det brittiska parlamentet säger portugisen Miguel Maduro, tidigare chef för Fifas kontrollorgan, också att Fifas ledning försökte att övertala honom att inte medverka till att stoppa den tidigare ryske idrottsministern Vitalij Mutko från omval i Fifa.

Det sades klart och tydligt att om Mutko förklarades olämplig för omval skulle VM i Ryssland bli en katastrof och som konsekvens skulle ordföranden i Fifa bli ifrågasatt, säger Maduro.

Maduro såg ändå till att Mutko hindrades att ställa upp för omval, av politiska skäl eftersom Mutko blivit vice premiärminister. Därefter fick dock Maduro gå från Fifa, tillsammans med de etiska utredarna Hans-Joachim Eckert och Cornel Borbely.

Om Fifa verkligen ville ha oberoende granskare så borde de ha försvarat oss. Jag tror att till syvende och sist så valde han (Fifa-ordföranden Gianni Infantino) sin politiska överlevnad, säger Maduro.

Infantino valdes till ordförande i fjol för att bygga upp Fifa efter korruptionsskandalerna som låg bakom att den förre ordföranden Sepp Blatter avgick.