"Klubben hade gått i konkurs utan oss"

Linköping City genomgår en stor förändring som vissa har svårt att acceptera, menar ordföranden Gunnar Axén. "Några sätter sig på bakhasorna, protesterar och jävlas längs resans gång", säger han.

Ordföranden Gunnar Axén och sportchefen Tore Eliasson svarar på kritiken.

Ordföranden Gunnar Axén och sportchefen Tore Eliasson svarar på kritiken.

Foto: Kollage

Fotboll2021-11-22 20:01

Kritiken mot klubbledningen är stentuff från spelare, ledare och ideellt arbetande. Det handlar bland annat om arbetsmiljön, om tuffa tag mot unga talanger och om spelare som inte har tillräckligt med mat på grund av utebliven lön.   

– Många i föreningen är inte så enkla att tas med. De vill inte förändras, de vill obstruera. Kanske är det ett sundhetstecken att det blir så här, de vet att vi kommer att fortsätta att jobba på ett sätt som inte de vill. Det är nog där skon klämmer, säger sportchefen Tore Eliasson.

Linköping Citys nya klubbledning vill satsa mer på egna talanger och bygga laget kring spelare från närområdet. Den nya styrelsen anser att laget har för många spelare utifrån som tagits in på kontrakt av den tidigare styrelsen. Något som klubben inte haft ekonomi för.

– Vi ska formatera om både föreningen och laget. Vi vill bygga upp en ny ungdomsakademi och bredda ungdomsverksamheten och utveckla lokala spelare. Det är en helt annan strategi än tidigare. Sen får vi bevisa i handling att vi lyckas också, men det är viktigt att folk känner att det är deras fotbollslag, säger Gunnar Axén. 

Ekonomin är fortsatt tuff och Gunnar Axén erkänner att föreningen släpar efter med en del löner och har skulder till fordringsägare.

– Vi tog över en klubb med minus två miljoner i kassan. Nu har vi arbetat hela hösten med att sanera ekonomin, ett arbete som vi ser ut att gå i land med. Som det ser ut nu är allt löst inför årsskiftet. Spelarna ska få betalt, säger Gunnar Axén.

Han menar att Linköping City inte hade funnits om inte han och den nya styrelsen tagit över under sensommaren. 

– Klubben hade gått i konkurs, säger Gunnar Axén.

Vi har uppgifter på att spelare som inte fått ut sin lön går hungriga eftersom de inte har råd att köpa mat. 

– De här sakerna hördes i början av säsongen, det är inget jag hört nu. Det är de (förra styrelsen) som tagit in utländska spelare som inte har tagit ansvar. Vi har gjort vad vi kan, sen om det har räckt hela vägen vet jag inte. Det kanske inte spelarna tycker, säger Tore Eliasson.  

Sportchefen får ta en stor del av kritiken, bland annat för att han kallat Citys omklädningsrum för ett "afrikanskt flyktingläger". 

– Det var ett internt skämt och var inte menat att vara rasistiskt. Det var ett dumt ordval och jag behöver tänka efter i fortsättningen, säger Tore Eliasson.

Blev Ali Riyadh bänkad efter att ha varit på landslagsläger med Irak?

– Nej, det är en direkt osanning. Dessutom spelade han de tre sista matcherna. Den dör av sig själv nästan.

Inför matchen mot Åtvidaberg fanns ingen transport.

– Kan vi spara in några tusenlappar på att ta egna bilar när vi ändå skulle på matchen kunde vi ju lika väl ta med oss spelarna dit. Vi ser över varenda krona i föreningen, säger Gunnar Axén.

Isak Arvidsson Najhi lämnades hemma trots att han var kallad till matchen?

– Han var inte uttagen till matchen, Pierre (Walfridsson, tränaren) sa inte det till mig. 

Gunnar Axén menar att sponsorerna ser positivt på förändringen i City och att de väntat på "att någonting ska hända i föreningen". 

– Vi är i full färd med att teckna en del avtal, säger han.

Var är Linköping City om tre år?

– Inom tre år ska man kunna nå superettan eller vara där och nosa. Annars har man inte gjort det man ska, säger Tore Eliasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!