Fel att stoppa superligan: "Uefas monopol är över"

Uefa och Fifa agerade inte enligt EU:s konkurrenslagstiftning när den så kallade superligan i fotboll stoppades från att bildas våren 2021. Det slår EU-domstolen fast i en dom som kan förändra fotbollen i grunden. "Uefas monopol är över", jublar organisationen bakom superligan på X.

Chelseasupportrar protesterar våren 2021 mot klubbens planer på att gå med i den så kallade superligan i fotboll. Arkivbild.

Chelseasupportrar protesterar våren 2021 mot klubbens planer på att gå med i den så kallade superligan i fotboll. Arkivbild.

Foto: Matt Dunham/AP/TT

Fotboll2023-12-21 10:03

Det strider mot EU:s konkurrenslagstiftning att Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) och Fifa (Internationella fotbollsförbundet) ska ha rätt att godkänna nya klubblagsturneringar och att de ska kunna förbjuda klubbar och spelare att delta i sådana tävlingar, uppger domstolen i ett pressmeddelande.

Ursprungligen stod tolv europeiska storklubbar bakom superligan (European Super League), men i nuläget är det endast Real Madrid och Barcelona som står bakom projektet som drivs i ett bolag som går under namnet A22 Sports.

"Har vunnit"

Beskedet från EU-domstolen kan öppna för klubblagsturneringar arrangerade av andra aktörer, men domstolen skriver att domen inte nödvändigtvis innebär att just European Super League ska tillåtas. Rätten har endast bedömt huruvida Uefas och Fifas regler om att exempelvis förhandsgodkänna andra turneringar är i enlighet med konkurrenslagstiftningen.

"Domen innebär varken ett godkännande eller en validering av den så kallade 'superligan'", skriver Uefa i ett pressmeddelande.

"Vi litar på att europeiska och inhemska lagar kommer att skydda den solidaritetsbaserade europeiska fotbollspyramiden, som supportrar och övriga intressenter har lyft fram som sin oersättliga modell, mot hotet från utbrytare".

Domstolen slår dock fast att fotbollsförbunden har missbrukat sin dominerande ställning inom fotbollen när de stoppade superligan från att skapas.

"Vi har vunnit rätten att konkurrera. Uefas monopol är över" skriver Berndt Reichart, vd för A22 Sports, på X.

Går emot utlåtande

Domen går emot det utlåtande som en generaladvokat gjorde för nästan exakt ett år sidan. Då ställde sig generaladvokat Athanasios Rantos på förbundens sida.

Rantos ansåg att det är fritt fram för klubbarna att skapa European Super League, men klubbarna kan inte delta i tävlingar organiserade av Fifa eller Uefa utan att dessa organisationer godkänner det.

Hans utlåtande har inte varit rättsligt bindande och nu går EU-domstolen emot det. Fifas och Uefas regler om att förbunden ska ha rätt att godkänna nya klubblagsturneringar motstrider EU:s konkurrenslagstiftning.

Bakgrund: Detta har hänt

Våren 2021 meddelade några av Europas största fotbollsklubbar att de ville starta en så kallad superliga – European Super League (ESL) – som konkurrerar med Champions League. Ligan skulle vara stängd och drivas av klubbarna själva.

Planerna fördömdes kraftigt av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Klubbarna och dess spelare hotades av sanktioner. Även nationsförbund och ligaorganisationer, exempelvis Premier League, tog avstånd från planerna.

Ursprungligen var Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Juventus, Inter, Milan, Atlético Madrid, Barcelona och Real Madrid med på planerna.

Det tog inte mer än 48 timmar innan turneringens engelska klubbar hade dragit sig ur projektet. Andra storklubbar valde kort senare att gå samma väg.

Uefas hot om sanktioner ledde till att en rättstvist uppstod i Spanien. I maj 2021 fattade en domstol i Madrid beslut om att få vägledning av EU-domstolen – främst om Uefa och Fifa bryter mot EU:s konkurrensregler när man hindrar klubbar från att bilda en egen liga.

Hösten 2022 bildades en organisation (A22) som ett systerföretag till ESL, som backas upp av Real Madrid, Barcelona och Juventus.

I december 2022 kom generaladvokat Athanasios Rantos med ett utlåtande med sin syn på fallet. Rantos ansåg att det är fritt för klubbarna att skapa en superliga, men att klubbarna då inte kan fortsätta delta i tävlingar organiserade av Uefa eller Fifa. Generaladvokatens utlåtande är dock inte rättsligt bindande för EU-domstolen.

I februari 2023 kom A22 med ett nytt förslag på en superliga. I det nya upplägget skulle 60–80 klubbar vara med, indelade i olika divisioner. Medlemmarna skulle inte vara permanenta utan kvala in via sina inhemska ligor. Även det förslaget förkastades av Uefa.

Sommaren 2023 meddelade Juventus att klubben avser dra sig ur organisationen A22.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!