Kommunen markerar mot Maif-tränarens utskällning

Motala kommun markerar mot Motala AIF fotboll efter utskällningen i omklädningsrummet. "Det här är en fråga som vi ser allvarligt på" säger Per Stark(M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Per Stark, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, menar att det ordval som Maif-tränaren använde i omklädningsrummet efter matchen mot Vänersborg inte på något sätt är okej.

Per Stark, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, menar att det ordval som Maif-tränaren använde i omklädningsrummet efter matchen mot Vänersborg inte på något sätt är okej.

Foto: Thomas Augustsson

Fotboll2024-04-18 17:00

Maif-tränaren Agim Hasanis utskällning av spelarna i omklädningsrummet efter matchen mot Vänersborg har fått Motala kommun att reagera.

– Tränaren använder ett ordval som inte på något sätt är okej. Man har också frågat föreningens sportchef som stöttar huvudtränaren i det här. Vi från verksamhet kultur- och fritid har en handlingsplan gällande när det händer något som är kopplat till värdegrundsfrågor i en förening, säger Per Stark, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

Stark berättar att föreningen via mejl informerats om att kommunen har ett policydokument gällande värdegrundsfrågor och att de önskar svar om hur föreningen hanterar frågan.

– Det här är en fråga som vi ser allvarligt på och man har jobbat med omklädningsrumskulturen med bland annat "Under kevlaret" utifrån att det är ett problem i Idrottssverige. Då är det olyckligt att det uppdagas i Motala, säger Per Stark. 

Han fortsätter:

– För vi vill stötta och lyfta barn- och ungdomsidrotten och självklart har de elitlagen som förebilder och då är det här mindre bra. 

Stark understryker att kommunen gillar och stöttar Maif-fotboll. Men att de ser det som viktigt att kommunen tar avstånd från det språkbruk som användes i omklädningsrummet. 

– Om kommunen som sponsrar, ger föreningsbidrag och aktivitetsstöd inte skulle markera att vi inte tycker det här är okej. Då skulle folk reagera. Sen ska vi inte överreagera, utan vi vill påvisa att vi tycker att det här är tokigt.

Josefine Arvidsson, vice ordförande i Maif Fotboll, säger att hon tagit del av kommunens kritik i ett mejl till föreningens styrelse.

– Det var ett konstruktivt och bra mejl. Vi har svarat och fått svar tillbaka. De verkar nöjda med det arbete som gör och det vi har tänkt att vi ska fortsätta att trycka på i föreningen och utveckla ännu mer. 

Vad är det för arbete?

– Det är kopplat till vår övergripande policy och den svartvita tråden. Det handlar om att vi har nolltolerans om all form av kränkningar. Det är också ett arbete som vi måste utveckla ännu mera för det blev tydligt att det finns brister på vissa håll. Det handlar om att förstärka arbetet vi håller på med, säger hon. 

I mejlet som gått till föreningens styrelse tar kommunen upp att man inte delar ut föreningsbidrag till föreningar som inte följer de värdegrundsfrågor som finns. 

– Jag tycker att det är jättebra att kommunen ställer krav på föreningar. De är nöjda med det arbete som vi gör men önskar såklart att vi gör ännu mer. Så att vi blir helt fria från den här typen av kränkningar, säger hon. 

Per Stark, kultur- och fritidsnämndens ordförande, säger till MVT att om det är som så att Maif vill ha hjälp med arbetet i dessa frågor från kommunen kan de få det.

– Jag tänker att vi är väldigt öppna med att kommunicera med kommunen om det finns mer hjälp att få i det här arbetet. Vi är en Motalas största föreningar sett till antalet medlemmar. Så all hjälp på vägen i det här arbetet tar vi tacksamt emot, kommenterar Arvidsson.

Hon berättar vidare att styrelsen har förtroende för både tränare Agim Hasani och klubbchefen Elias Hanna. Hon vill också uppmana folk att vara försiktiga i hur de kommenterar på sociala medier. 

– Efterspelet som man ser i media är inte okej. Man ser vuxna människor som kommenterar på ett sätt som inte är okej. Det är människor vi har att göra med. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!