Landström om fotbollslivet i Italien och LFC-hjärtat

Elin Landström varvar fotbollslivet med nya pastaupplevelser och att besöka Italiens vackraste utsiktsvyer. Efter säsongen i serie A hoppas Elin hinna besöka Linköping. "Ligger mig varmt om hjärtat", säger hon.

Arkivbild på Elin Landström i aktion på Linköping arena. Nu slår hon Inlägg för Inters räkning.

Arkivbild på Elin Landström i aktion på Linköping arena. Nu slår hon Inlägg för Inters räkning.

Foto: MAXIM THORE/BILDBYRÅN

Fotboll2022-01-23 19:00

Elin Landström lämnade lägenheten i Norrköping och startplatsen i Linköping FC i somras för att uppfylla sin dröm om att spela fotboll utomlands. Flyttlasset gick raka vägen till Italien och Milano för spel i Inter. Efter att ha spelat halva säsongen ligger laget på en femteplats och Elin Landström har fått mycket förtroende i backlinjen. 

– För mig har det handlat mycket om att lära känna medspelarna och förstå taktiken. Det har varit utmanande på många sätt. Språket är såklart en faktor. Vi har turen att tränarna också kan prata engelska, säger Elin som anstränger sig för att lära sig Italienska språket.

När Elin lämnade Linköping FC i somras så flyttade hon inte ensam. Dåvarande sambon Maths Elfvendal fick jobb som målvaktstränare i Parma och idag är paret särbos på inte särskilt långt avstånd (50 minuter med snabbtåg).

– Att ha så nära till Maths är en otrolig lyx. Sen går inte våra scheman ihop så ofta och vi ses inte så mycket som vi hade velat. Men det var vi ju medvetna om och vi är glada för varje gång det funkar. 

29-åriga vänsterbacken trivs med närheten till det mindre Parma från storstaden Milano.

– Det är mer Norrköpingsstorlek, vilket jag trivs väldigt bra med. Det är mer lugn och ro där. Medan det händer saker hela tiden här i Milano. Det finns tjusningar i båda delarna.

Ett intresse är att besöka andra Italienska städer och platser.

– Jag är ett väldigt stort fan av utsikter. Så det var häftigt att vara uppe på berget vid Comosjön. Det finns många vackra platser att besöka. 

Konkurrenterna Juventus är Italienska högstaligans dominant och går för att vinna ligan för femte året i rad. Där finns bland andra svenskor tidigare LFC-spelaren Lina Hurtig. Relativt nysatsande Inter har målet att bli ett av seriens topp topplag och Elin tycker att laget tagit stora kliv under säsongen.

Hur skiljer sig högstaligorna i Sverige och Italien?

– Jag tycker det är svårt att svara på skillnaden. Allsvenskan är en bra liga, det är tajta matcher och alla kan slå alla. Men om man ska generalisera grovt så möter jag fler tekniska spelare här, medan det är mer välorganiserade lag i Sverige.

Elin, som är färdigutbildad jurist och ambassadör för Spelarföreningen i Sverige, ser förbättringspotential rent juridiskt i Italienska ligan. Som det ser ut idag anses inte damerna som professionella fotbollsspelare. Det kommer att ändras under året, inför nästa säsong.

– I Sverige tänker vi mycket på organisation och struktur. Det blir väldigt tydligt när jag kommer hit och det är lite mer leva för dagen-känsla.

Nu är fullt fokus på tillvaron i Italien, men Elin stänger inga dörrar för att återvända till allsvenskan i framtiden.

– Jag trivdes jättebra i Linköping och Norrköping. Så om jag kommer tillbaka till Allsvenskan är LFC absolut ett alternativ. Jag hoppas verkligen att jag kommer få tid att komma och hälsa på i Linköping. Kanske i sommar.

Hon har fortsatt kontakt med flera i laget och följer Linköping FC så mycket hon kan.

– Linköping är en stad och klubb som ligger mig varmt om hjärtat.

Vad tänker du om LFC inför årets säsong?

– Jag tycker ändå de gjort spännande nyförvärv. Jag hoppas att de får till en helhet. Så att de som också varit där ett år känner sig mer varma i kläderna. Det är många unga spelare som verkligen kan ta kliv, säger Elin Landström.

Arkivbild på Elin Landström och Maths Elfvendal i tidigare  lägenheten i Norrköping.
Arkivbild på Elin Landström och Maths Elfvendal i tidigare lägenheten i Norrköping.
Elin Landström

Ålder: 29

Nuvarande klubb: Inter

År i Linköping FC: 2018 till 2021 (68 matcher)

Position: vänsterback

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!