Luis Rubiales stängs av i tre år

Det spanska fotbollsförbundets före detta ordförande Luis Rubiales stängs av från all fotboll i tre års tid. Det meddelar det internationella fotbollsförbundet Fifa.

Rubiales. Arkivbild.

Rubiales. Arkivbild.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Fotboll2023-10-30 12:22

Av Fifa stängdes 46-årige Rubiales först av i 90 dagar. Men nu står det alltså klart att avstängningen, som gäller all fotbollsverksamhet, kommer att gälla i tre års tid.

I ett uttalande skriver Fifa:

"Fifas disciplinära kommitté stänger av Luis Rubiales, tidigare ordförande i spanska fotbollsförbundet (RFEF) från all fotbollsrelaterad aktivitet på nationell och internationell nivå i tre års tid."

"Inte respekterad"

Spanien vann ett historiskt första VM-guld på damsidan i somras. Men efterspelet handlade om allt annat än den sportsliga framgången.

På medaljceremonin kysste Luis Rubiales spelaren Jennifer Hermoso på munnen. Enligt Rubiales skedde det med samtycke, något som Hermoso bestämt förnekar.

– Jag kände mig inte respekterad varken som spelare eller person, har Hermoso sagt till åklagaren i rättegången om skandalkyssen.

Avgick som ordförande

Kyssen ledde till en massiv kritikstorm och senare också en rättsprocess.

Efter många turer fram och tillbaka avgick Rubiales sedermera som ordförande för det spanska fotbollsförbundet.

"Jag vill inte att spansk fotboll ska skadas av denna oproportionerliga kampanj emot mig. Framför allt fattar jag detta beslut för att Europa och Afrika ska förbli enade i drömmen om att 2030 ta världens största evenemang till vårt land", skrev han i samband med detta.

Luis Rubiales – detta har hänt

20 augusti 2023: Spanien tar VM-guld för första gången på damsidan. Men efterspelet handlar i princip bara om Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales som under medaljceremonin kysser spelaren Jennifer Hermoso på munnen.

25 augusti 2023: Rubiales säger i ett försvarstal att han inte kommer att avgå och att kyssen skedde i samförstånd. Hermoso hävdar motsatsen.

26 augusti 2023: Fifa stänger av Rubiales i tre månader under utredning.

6 september 2023: Hermoso anmäler Rubiales för sexuella övergrepp.

10 september 2023: Rubiales berättar i en intervju med programledaren Piers Morgan att han avgår som ordförande för det spanska fotbollsförbundet.

30 oktober: Fifa meddelar att de stänger av Rubiales i tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!