Överenskommelse hindrade Thern – SvFF utreder

En överenskommelse mellan IFK Göteborg och IFK Värnamo hindrade Simon Thern från att spela den allsvenska premiären. En sådan överenskommelse kan bryta mot Svenska fotbollförbundets regler, skriver Aftonbladet. –Vi kommer följa upp de här detaljerna, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg till tidningen.

IFK Göteborg förlorade premiärmatchen.

IFK Göteborg förlorade premiärmatchen.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-04-04 11:37

Förra veckan lämnade Simon Thern IFK Göteborg för spel i moderklubben IFK Värnamo. I helgens allsvenska premiär ställdes lagen mot varandra och Värnamo, som vann matchen med 1–0 efter att Marcus Berg nickat bollen i fel bur i 90:e minuten, fick klara sig utan Thern.

Anledningen var att klubbarna hade en överenskommelse. Värnamos sportchef Enes Ahmetovic sade till TV4:s Fotbollskanalen att det handlade om en så kallad "gentlemens agreement".

Nu rapporterar Aftonbladet att en sådan överenskommelse kan bryta mot Svenska fotbollförbundets regler i representationsbestämmelserna.

Christine Stridsberg, förbundsjurist hos Svenska fotbollförbundet säger till tidningen att sådant kan anmälas till disciplinnämnden.

– Är det mer en muntlig överenskommelse så är det svårare för oss att följa upp. Om det fanns en sådan överenskommelse så är det ett beteende som vi verkligen inte uppmanar till. Fifa är väldigt klara med att en klubb inte ska kunna påverka andra klubbars beslut om vilka spelare man spelar eller inte, säger Stridsberg.

Enes Ahmetovic, sportchef i Värnamo säger:

– Man kan fråga sig vad en överenskommelse är? Vi hade en olycklig situation med Robin Tihi på lån från AIK när vi mötte AIK förra året. Vi hade kunnat spela Simon Thern mot IFK Göteborg men i gott samråd med Simon och IFK Göteborg valde vi att inte göra det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!