Så ska IFK krossa rivalens gulddröm: "De är sårbara"

Det kittlar att sätta krokben för Malmö i guldracet – och Glen Riddersholm vet hur det ska gå till. "Det är ingen överraskning hur de spelar", säger IFK-tränaren.

Malmö FF ska inte ta hem tre enkla i guldracet. Det är Glen Riddersholm och Oscar Jansson ense om.

Malmö FF ska inte ta hem tre enkla i guldracet. Det är Glen Riddersholm och Oscar Jansson ense om.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2023-10-28 08:30

Glen Riddersholm mot Henrik Rydström. 

Det är två skilda fotbollsfilosofier som springer på varandra på söndag – och något som dansken ser som en fördel. 

Något som han kan utnyttja.

– De kommer hit och vill ha mycket boll. Deras bollinnehav ligger på 65 procent, men de är inte så direkta. De ligger högt upp, är aggressiva och framåtlutade. Det går att straffa dem om man har modet att spela loss fyra-fem passningar när man är under press, säger IFK-tränaren och fortsätter: 

– Man kan se att de är sårbara. Jag vet att de vann med 5–0 senast (Varberg), men hade det jobbigare under ett par matcher före det. BP visade att om man mentalt accepterar att inte ha bollen, så kan man göra en bra match mot dem.

Hans eget lag har rasat i höst. En tung period som innebär att IFK ligger åtta i tabellen. Ett otacksamt läge att möta Malmö?

Det tycker inte Glen Riddersholm.

– Vi möter guldfavoriterna. Det kan vara kickstarten vi behöver för att komma igång igen. Fotboll handlar mycket om psykologi. Är du inte redo att spela hemma mot Malmö så är du aldrig redo. Vi kan använda det här som en injektion att avsluta de tre sista matcherna på ett bra sätt, resonerar han.

IFK har vid upprepade tillfällen sagt att det är en morot att ta en trea mot något av topplagen innan säsongen är slut.

Det här är sista chansen.

– De har mer press på sig. De slåss om guld. Det är inte lätt att komma till Norrköping, två poäng bakom Elfsborg. Det kan vi utnyttja med en bra prestation. Det är ingen överraskning hur Malmö spelar. I stället för att koncentrera oss på det så ska vi fokusera på att hitta vår rytm. Om vi pratar för mycket om den är vi inte proaktiva. Då reagerar vi bara. Vi har visat att vi kan pressa de bästa lagen. Kanske att pressen de har på sig kan påverka dem och vara en fördel för oss. Vår press är att avsluta säsongen bra och ta ett par segrar och få in den där bra känslan igen. 

Hur är det med självförtroendet i gruppen?

– Det är enkelt att prata om självförtroende. I stället: vi behöver flow. Att ha alla tillgängliga. Vi hade ett möte idag (torsdag) där vi pratade om hur vi vill avsluta de här tre matcherna. Energin finns där, passionen och tempot också. Hade vi tappat tron så skulle vi inte kunna träna som vi gjorde här idag, menar Riddersholm.

Oscar Jansson släppte fyra bollar förbi sig mot Häcken senast. Nu väntar seriens näst målgladaste lag, med skyttekungen Isaac Kiese Thelin.

Det är tre som slåss om guldet – vilka tror du vinner?

– Jag har trott att det är kört när något av lagen förlorar, men de har egentligen tappat poäng i samma omgångar. Jag tror kanske att Elfsborg nyper det ändå för jag har svårt att se Malmö vinna alla tre som de har kvar, säger Jansson.

Ni stjälper gärna Malmö på söndag?

– Det gör vi jättegärna. Igen – vi måste försöka slå ett av topp fyra-lagen i år och här är sista chansen. Kryssen har vi fått, men det är den där trean vi väntar på. 

Hur mår ni?

– Det är naturligt att det är lättare att komma hit när man vinner. Jag skulle aldrig säga att vi har haft en dålig sammanhållning. Det är ett glatt gäng på det sättet, men det är lättare att vakna när man vinner men jag tycker inte att det tynger ned oss för mycket. Lite måste det tynga ned, det måste finnas en besvikelse att vi ska göra det bättre, men det har hela tiden varit bra och positiva vibbar där nere. Det är viktigt men det var lättare när vi vann, så är det ju. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!