Seger kan bänkas i avskedet: "Ska försöka vinna"

Det blir ett känslosamt farväl av hans perfekta lagkapten. Men Peter Gerhardsson kommer inte att ge Caroline Seger en sista landskamp bara för att. –Om det var en träningslandskamp hade man kanske tänkt på ett annat sätt, säger förbundskaptenen inför Nations League-matchen mot Spanien.

Caroline Seger under en träning inför Nations League-matchen mot Spanien.

Caroline Seger under en träning inför Nations League-matchen mot Spanien.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-12-04 16:06

Måndagens träning på La Rosaleda-stadion i Málaga var speciell. Till och med Peter Gerhardsson, som brukar ha lätt att lägga känslorna åt sidan i sin roll som fotbollslandslagets förbundskapten, får erkänna att han tappade tråden lite.

Det gick inte att undgå att det var sista träningen med Caroline Seger på plats, 38-åringen som från dag ett har varit hans självklara val som lagkapten.

– Det var någon del där i träningen ... annars var jag fokuserad på det som skulle hända i morgon, men det var någon del där jag tappade fokus, säger Gerhardsson.

– Känslomässigt går det inte att komma ifrån, det är en person och spelare som har betytt väldigt mycket. Hon är den optimala lagkaptenen på många sätt. Hon har egentligen aldrig tappat kvaliteten så länge hon har varit hel och frisk. Hon har en förmåga att skapa sig tid för sig själv och en speluppfattning som är fantastisk.

Skrattfylld träning

Men på tisdagskvällen är det över. Nations League-avslutningen borta mot Spanien blir Carolines Segers sista kapitel som landslagsspelare. Det meddelade Seger själv på känslosam pressträff i söndags.

Mittbacken Magdalena Eriksson såg till att ta till vara på sista träningen med sin lagkapten och kompis, och njöt till fullo av en så enkel övning som "kvadraten".

– Det var nog den bästa ”kvadden” som vi någonsin har haft. Jag försökte bara njuta. Det är extremt sorgligt och tråkigt. Samtidigt ville vi ändå att hon ska komma ihåg sin sista träning som fylld med mycket skratt och bra energi, och det tycker jag att det var.

Tisdagens match blir Segers 241:a A-landskamp, om hon får spela. Men det är inte på något sätt självklart.

Sverige behöver vinna för att av egen kraft säkra andraplatsen i gruppen, vilket gör att man slipper kvala för att hänga kvar i A-divisionen. Därför finns det inget utrymme för att ge någon speltid bara som en fin gest, säger Peter Gerhardsson.

– Nej, så kommer det inte att vara. Jag kan inte sitta här och ljuga. En träningslandskamp är annat så klart. Men vi ska försöka vinna i morgon. Sedan är Seger så pass bra att hon kan bidra till att vi vinner matchen. Man vet aldrig vilka byten man behöver göra heller.

"Motiverar oss sjukt mycket"

Med eller utan Seger på planen kommer Sverige göra allt för att ta revansch på Spanien efter två raka förluster, i VM-semifinalen och i Nations League-premiären.

Att ge en av svensk fotbolls största spelare ett fint avslut är en av flera saker som motiverar, säger Magdalena Eriksson.

– Revansch är en anledning, att knipa andraplatsen är en, att avsluta på topp och att ge Seger en vacker avslutning – allt det motiverar oss sjukt mycket. Vi ska bara ge allt i morgon. Hur det än blir vill jag att vi ska känna att vi har gjort allt vi bara kan, att vi har sprungit tills vi inte kan springa mer, kämpat tills vi inte kan kämpa mer och så får vi se hur långt det räcker, säger Eriksson.

Veteranerna Caroline Seger och Kosovare Asllani under Segers sista träning med landslaget.
Veteranerna Caroline Seger och Kosovare Asllani under Segers sista träning med landslaget.
Fakta: Caroline Seger

Född: 19 mars 1985 i Gantofta (38 år).

Position: innermittfältare.

Klubb: Rosengård.

Moderklubb: Stattena.

Klubbar: Stattena 2001–2004, Linköping 2005–2009, Philadelphia 2010, Western New York Flash 2011, Ldb FC Malmö 2011, Tyresö 2012–2014, Paris Saint-Germain 2014–2016, Lyon 2016–2017, Rosengård 2017–.

Landskamper/mål: 240/32.

Meriter i urval: OS-silver 2021 och 2016, VM-brons 2023, 2019 och 2011, EM-brons 2005, 2013 och 2022, Diamantbollen 2009 och 2019, SM-guld med Tyresö 2012, med Ldb Malmö 2011, med Linköping 2009 och med Rosengård 2019, 2021 och 2022. Ligaseger i USA med Western New York Flash 2011, fransk mästare, cupmästare och Champions League-mästare med Lyon 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om