Segerskytten: "En otroligt skön känsla"

Segern var precis vad de svenska fotbollsdamerna behövde i Nations League. Matchvinnaren: Johanna Rytting Kaneryd. –Jag vet inte hur bollen kommer till mig. Jag satte den på en touch och den gick in. En otroligt skön känsla, säger hon efter 1–0 mot Italien.

Matchvinnaren Johanna Rytting Kaneryd.

Fotboll2023-09-26 19:42

De tre poängen var mer eller mindre nödvändiga efter 2–3-förlusten i premiären mot Spanien i fredags.

Endast gruppsegraren går vidare till semifinal i Nations League och att nå dit är ett absolut måste för att ens ha chansen att kvala in till OS nästa år.

– Tre poäng var det absolut viktigaste. Nu har vi satt oss i ett bra läge, så det var otroligt viktiga poäng. Det är en OS-biljett som står på spel och då tänker vi bara på poängen, säger mittfältsstjärnan Kosovare Asllani.

På Teofilo Patini-stadion i Castel di Sangro bjöd italienskorna som väntat på tufft motstånd, stärkta av förra veckans seger borta mot Schweiz (1–0). Sverige hade svårt att få grepp om hemmalaget, och det stod tidigt klart att det inte skulle bli någon repris på 5–0-överkörningen från VM i somras.

Oväntad startelva

Men spetsen hos den blågula världsettan fällde avgörandet.

Medan Italien slarvade bort mängder av bra omställningsmöjligheter var det just en sådan som gav Sverige 1–0.

Nathalie Björn skickade bollen över det italienska mittfältet till Lina Hurtig. Arsenalanfallaren satte fart mot mål och stoppades först i sista sekund, men inte bättre än att bollen hamnade hos Johanna Rytting Kaneryd som drog till med vänstern. Via en försvarare hittade hon rätt och gav Sverige ledningen i den 14:e minuten.

– Efter Spanienmatchen kände jag... fan, vi måste komma i gång. Jag och laget. Det var en skön känsla, en lättnad, säger hon om målet som visade sig bli det avgörande.

TT: Vad betyder det med tanke på OS?

– Jag kanske inte där och då trodde att det skulle var ett så viktigt och avgörande mål. Otroligt skönt att kunna hjälpa laget till den här segern i dag, säger hon.

Förbundskapten Peter Gerhardsson förvånade många när han valde att bänka Zecira Musovic och i stället ge Jennifer Falk chansen mellan stolparna mot Italien. Musovic var förstavalet under hela VM i somras och så även i Nations League-premiären mot Spanien. Där stod dock Chelseamålvakten för ett tveksamt ingripande på ett av de spanska målen, och på tisdagen fick hon hålla till godo med avbytarbänken.

Falk hade länge en ganska lugn kväll i Castel di Sangro. En reflexräddning på ett vasst italienskt avslut under första halvlek – visserligen precis efter att domaren blåst av för svensk frispark – hörde till de positiva undantagen.

Och hon hade också målställningen på sin sida.

Ny förbundskapten

I den 68:e minuten, på en hörna, landade bollen framför Lucia Di Guglielmo och vänsterbacken tryckte till direkt – stenhårt i stolpen och ut. Några centimeter åt höger och kvitteringen hade varit ett faktum.

Italien verkar ha något bra på gång under nye förbundskaptenen Andrea Soncin, och under sista halvtimmen av matchen var det ett stressat Sverige som ofta fick slå ifrån sig när hemmalaget tryckte på mot mål.

Men det sista lilla saknades, Sverige höll ut och det blågula hoppet om att vinna gruppen lever vidare.

– Det var en riktig krigarinsats. I andra halvlek får vi bara kriga för varandra. Men jag bryr mig inte alls om hur det såg ut, säger Kosovare Asllani.

Om en månad fortsätter Sverige gruppspelet med hemmamatcher mot Schweiz (27 oktober) och Italien (31 oktober). I december avgörs det hela sedan med dubbla bortamatcher, mot Schweiz och Spanien.

– Vi måste verkligen vinna varje match. Vi kan vinna på olika sätt. Det visade vi i VM och det visade vi nu. Det kanske inte såg snyggt ut, men vi vann, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Jennifer Falk, i mitten, fick chansen i målet och höll nollan.
Fakta: Sveriges matcher i Nations League

Så här spelar Sverige i Nations League, som också gäller som damernas OS-kval.

22 september: Sverige–Spanien, Gamla Ullevi, Göteborg. 2–3.

26 september: Italien–Sverige, Teofilo Patini-stadion, Castel di Sangrio. 0–1.

27 oktober: Sverige–Schweiz, Gamla Ullevi, Göteborg.

31 oktober: Sverige–Italien, Eleda stadion, Malmö.

1 december: Schweiz–Sverige.

5 december: Spanien–Sverige.