Sex saker att ha koll på inför Women's Super League

Hur kommer VM-stjärnan Amanda Ilestedt att passa in i Arsenal? Kan Robert Vilahamn lyfta Tottenham till nya höjder? Kommer något lag att kunna hota Chelsea? På söndag startar Women's Super League – här är sex saker att hålla koll på.

Amanda Ilestedt är ny i Arsenal den här säsongen. Där blir hon lagkamrat med bland annat Lina Hurtig. Arkivbild.

Amanda Ilestedt är ny i Arsenal den här säsongen. Där blir hon lagkamrat med bland annat Lina Hurtig. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2023-09-29 13:30

+ Den svenska tränarkampen i London

Tolv klubbar spelar i ligan. Två av dessa har en 40-årig svensk från Västra Götaland som huvudtränare.

Jonas Eidevall är sedan 2021 tränare för Arsenal. Nu har den stora Londonrivalen Tottenham också gjort klart med en svensk huvudtränare: Robert Vilahamn som senast tränade Häcken.

Tottenham slutade nia förra säsongen. Är Vilahamn mannen som kommer leda "Spurs" till nya höjder? Vilahamns Tottenham inleder med tuffast möjliga premiär, borta mot regerande mästarlaget Chelsea.

+ Flera svenska stjärnor

Åtta av 23 spelare i den svenska trupp som vann VM-brons i somras spelar till vardags i Super League. Magdalena Eriksson bekräftade innan VM att hon skulle lämna Chelsea samtidigt som det också blev klart innan turneringen att Amanda Ilestedt flyttar till Arsenal.

Sedan tidigare spelar också Brighton-duon Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme, som inte var med i VM, i ligan.

Kan Johanna Rytting Kaneryd ta nästa steg i Chelsea och kan lagkamraten och VM-succén Zecira Musovic ta platsen som förstamålvakt från tyska veteranen Ann-Katrin Berger? Hur kommer VM-succén Amanda Ilestedt att passa in i Jonas Eidevalls lagbygge? Kommer Hanna Bennisons kometkarriär fortsätta att gå framåt i Everton?

Det finns, helt enkelt, mycket blågult att hålla koll på under årets säsong.

+ Kan något lag utmana Chelsea?

Den stora dominanten i ligan är Chelsea. Londonklubben har vunnit fyra ligatitlar i rad. Allt under ledning av tränarikonen Emma Hayes.

Till årets säsong har spelare som Magdalena Eriksson och Pernille Harder lämnat medan bland annat Ashley Lawrence och Catarina Macario har värvats in.

Chelsea får på sedvanligt manér finna sig i att vara favorit på förhand. Men håll koll på Arsenal, Manchester United och Manchester City bland utmanarna.

+ Vad händer med Uniteds satsning?

Manchester United startade i gång sitt damlag till säsongen 2018–2019 och tog sig direkt upp till Super League. I fjol var de bättre än någonsin och slutade bara två poäng bakom segrande Chelsea.

Är allt frid och fröjd i United? Inte riktigt. Storstjärnan Alessia Russo har lämnat för Arsenal och Mary Earps, VM:s bästa målvakt, har öppnat för att lämna klubben.

Ett spännande nyförvärv som sticker ut är Hinata Miyazawa som vann VM:s skytteliga.

Kan United fortsätta att närma sig toppen eller tar satsningen ett steg bakåt? Det återstår att se. United inleder med bortamatch mot Aston Villa.

+ VAR eller inte VAR?

I herrarnas Premier League har domarna tillgång till videodomare, VAR. Men i damernas högstaliga i England spelas matcherna alltjämt utan VAR.

Det är något som kan vara på väg att ändras.

I fjolårets FA-cupfinal mellan Manchester United och Chelsea användes VAR på Wembley. Det var första gången någonsin i en inhemsk dammatch i England. Under försäsongen användes också VAR i matchen mellan Chelsea och Roma – vilket var första gången på en Super League-arena.

+ Tar något engelskt lag nästa steg i Europa?

Den engelska damfotbollen blomstrar. Landslaget vann EM förra sommaren och förlorade VM-finalen i somras. Men när det kommer till engelska klubblag i Europa har det varit trögt de senaste åren. Faktum är att bara en klubb från England har blivit bäst i Europa – Arsenal 2006–2007.

Bättre lycka i år? Inte för Arsenal som åkte ut i kvalet.

Englands hopp står i stället till två klubbar: Chelsea som redan har kvalificerat sig för gruppspelet och Manchester United som ska kvala mot Paris Saint-Germain.

Fakta: Premiäromgången

Söndag, 1 oktober:

13.30: Aston Villa-Manchester United.

14.00: Everton-Brighton.

15.00: Bristol City-Leicester.

15.00: Arsenal-Liverpool.

16.00: West Ham-Manchester City.

18.30: Chelsea-Tottenham.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om