Talangfabriken vågar drömma om allsvenskan

En enda seger. Tre ynka poäng. Det är allt som behövs. På måndag kan talangfabriken IFK Värnamo ta det osannolika steget upp i fotbollsallsvenskan. Men en plats i finrummet skulle inte betyda en ny kostym för klubben. –Vi vill inte byta identitet, säger ordföranden Fredrik Lingeskog till TT.

IFK Värnamo står med ena benet i allsvenskan. Väl där ska de fortsätta på den inslagna vägen.

IFK Värnamo står med ena benet i allsvenskan. Väl där ska de fortsätta på den inslagna vägen.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Fotboll2021-10-31 06:00

Säg IFK Värnamo – och fotbollssupportrar runt om i Sverige kommer att svara på samma sätt.

Det kommer vara något om talangutveckling, familjära Finnvedsvallen, förmodligen ett par ord om Jonas Thern och ... kanske en mening eller två om att hänga kvar i superettan.

Lite lär handla om allsvenskan.

Men nu är det precis dit den lilla klubben är på väg.

Vågar tro på det

Seger borta mot AFC Eskilstuna på måndag och saken är klar. Med fyra omgångar kvar att spela har IFK Värnamo tio poäng ner till serietrean Helsingborg, ett avstånd som kan tyckas vara hur tryggt som helst.

– Men allt kan fortfarande hända, påminner ordföranden Fredrik Lingeskog om.

– Fast det är klart, efter det att Helsingborg förlorade senast (0–1 mot Gais) har man börjat våga tro på det på allvar. Men vi har tagit en match i taget hela säsongen och så kommer vi att fortsätta göra.

Det är möjligt att de mest inbitna IFK:arna någon gång genom åren har låtit tankarna sväva i väg och fantiserat om hur det skulle vara att se sitt favoritlag i allsvenskan – men för de allra flesta har det som nu håller på att hända varit en närmast ouppnåelig utopi.

– Det är ju en liten kommun och många har nog inte ens vågat drömma om att IFK Värnamo ska spela i allsvenskan, säger Lingeskog.

– Folk säger att om vi tar steget upp så är det förmodligen det största som någonsin har hänt här i staden. Det skulle betyda så oerhört mycket för hela trakten.

Ska fortsätta satsningen

IFK Värnamo – som till råga på allt är nykomling i superettan och som tippades hålla till i botten av tabellen – har på senare år vuxit ut till hela Sveriges stora talangfabrik.

Spelare som Viktor Claesson, Niklas Hult, Simon Thern och Loret Sadiku har alla fostrats till stora stjärnor i klubben. Och att fortsätta utveckla lovande spelare är något IFK Värnamo strävar efter – oavsett division.

– Jag tror inte att det skulle bli svårare för oss att göra det om vi spelar i allsvenskan. Det är verkligen inget vi vill släppa. Det är vår identitet. Vi vill kunna fortsätta producera spelare till vårt A-lag, säger Lingeskog, och berättar sedan att han drömmer om att få hem någon av de landslagsmeriterade profilerna till IFK.

– Det vore givetvis oerhört roligt.

Discovery+-experten Emelie Ölander tror också att en fortsatt satsning på talangutveckling är rätt väg att gå för IFK Värnamo.

– Det är ett framgångsrecept som jag tycker att de ska bygga vidare på, det är en filosofi som det helt enkelt inte går att tumma på, säger hon.

– Och jag tror att Jonas Thern kommer att insistera på att de ska fortsätta.

Therns verk

Jonas Thern, ja.

Det går inte att skriva en sådan här text utan att nämna honom. För VM-bronshjälten från 1994 är på många sätt ett med IFK Värnamo. Han är uppvuxen i staden, inledde spelarkarriären i klubben och är sedan 2019 huvudtränare, för tredje gången, numera tillsammans med Robin Asterhed.

– Thern har naturligtvis otroligt stor inverkan på Värnamos succé, han har varit med ett par år nu och är den som har byggt upp laget – även om han gärna arbetar i det tysta. Han och Robin Asterhed är ett jättebra team tillsammans, säger Ölander.

Enligt Fredrik Lingeskog är IFK Värnamo i allra högsta grad redo för allsvenskan. Emelie Ölander håller med.

– De har en otrolig förmåga att få kollektivet att prestera. Laget har tagit ett stort ansvar när spelare som Michael Kargbo (skyttekungen från förra året) och Bernardo Vilar har lämnat. Värnamo har gång på gång bevisat att de är undantaget som bekräftar regeln, därför kan jag inte säga att de kommer att åka ur allsvenskan med dunder och brak, säger hon.

Fakta: IFK Värnamo

Klubben bildad: 1912.

Hemmaarena: Finnvedsvallen (kapacitet: 4 260 åskådare).

Tränare: Jonas Thern och Robin Asterhed.

Säsonger i allsvenskan: 0.

Säsonger i superettan 9.

Aktuellt: Är på god väg att för första gången någonsin ta steget upp till allsvenskan. Redan på måndag kan det bli klart, om det blir tre poäng borta mot AFC Eskilstuna.


Fakta: Stjärnor fostrade i IFK Värnamo
Jonas Thern (Malmö FF, Zürich, Benfica, Napoli, Roma, Rangers)
Simon Thern (Helsingborg, Malmö FF, Heerenveen, AIK, IFK Norrköping, IFK Göteborg)
Michael Svensson (Halmstad, Troyes, Southampton)
Loret Sadiku (Helsingborg, Mersin Idmanyurdu, Kasimpasa)
Viktor Claesson (Elfsborg, Krasnodar)
Pär Cederqvist (Djurgården, Åtvidaberg, Öster, Raufoss, Walsall, Landskrona, Jönköpings Södra)
Joseph Baffo (Helsingborg, Vålerengen, Halmstad, Eintracht Braunschweig, Duisburg)
Patrik Ingelsten (Halmstad, Kalmar, Heerenveen, Viking, Mjällby, Falkenberg, Gais)
Niklas Hult (Elfsborg, Nice, Panathinaikos, AEK Aten, Hannover)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!