"Vi måste få fram fler unga spelare”

I fokus för de damallsvenska klubbarna: få fram fler unga spelare. ”Vi ligger efter där”, säger OIof Unogård, LFC-tränaren.

Linn Bogren.

Linn Bogren.

Foto: PETTER ARVIDSON

fotboll2019-06-20 17:30

Under VM-upptakten i Frankrike var det allsvensk tränarkonferens och den här gången ägnades ovanligt mycket tid för att diskutera strategiska frågor. Den allra största och viktigaste: vad kan klubbarna göra för att få fram fler unga spelare i allsvenskan?

Olof Unogård hymlar inte om att Linköpings FC är en av de klubbar som har ett stort jobb att göra där. Så sent som i vintras valde föreningen av olika anledningar att lägga ned sitt F 19-lag, vilket väckte mycket debatt och fick stark kritik.

– Talangutvecklingen kommer att bli allt viktigare framöver, det är jag helt övertygad om. Vi har själva halkat rejält efter och behöver stärka våra positioner, säger tränaren och nämner Kristianstad som just nu vassast i den allsvenska klassen.

– "Beta" (Elisabeth Gunnarsdottir, tränaren) har verkligen gjort ett jättejobb där. Men där ser man också vad det kan betyda med kontinuitet där samma ledare får jobba över tid.

Känns det som att det finns en samsyn mellan klubbarna?

– Det tycker jag ändå. Men klart att det är olika förutsättningar på olika ställen.

Just nu finns bara en Linköpingsfödd spelare i LFC:s allsvenska trupp, det är U-landslagsbacken Linn Bogren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!