Gravenfors succé: "Bara början"

Han har aldrig tidigare varit nära pallen i världscupen. I Idre slog Filip Gravenfors till – och det rejält. "Detta var inte en engångsgrej, det är bara början", säger han om andraplatsen i parallellpuckelpisten.

Filip Gravenfors.

Filip Gravenfors.

Foto: Nisse Schmidt/TT

Freestyle2022-12-11 12:47

Filip Gravenfors debuterade på världscupen 2020 med en 44:e plats i Ruka, Finland.

Sedan har placeringarna hamnat i spannet 28–38.

I Idre lyckades 18-åringen med något helt annat.

På lördagen knep han en åttondeplats i puckel – och dagen efter tog han klivet upp på pallen när parallellpuckelpisten avgjordes.

Ett resultat som han knappt kunde ta in.

Efter att ha vunnit semifinalen mot amerikanen Nick Page och säkrat en pallplats, satte han händerna på hjälmen och skakade oförstående på huvudet.

"Kan knappt fatta"

I finalen väntade storstjärnan Mikael Kingsbury. Där var han visserligen snabbare än kanadensaren men i slutändan räckte det inte hela vägen till segern. I stället fick han nöja sig med en andraplats.

"Jag kan knappt fatta det. Det är kul att visa att det går att få bra resultat trots rankningen. Allt har gått så snabbt och jag har bara åkt, så jag har knappt hunnit fatta det", säger Gravenfors i ett pressmeddelande.

"I finalen var jag bara glad att jag var topp två. Jag åkte bara för att det var roligt så jag ville bara köra all in och det blev en bra 'parra'."

Framgången överraskade många i Idre men inte landslagskompisarna.

– För oss kommer inte det här som en chock, att Filip gör det här. Vi ser honom varje dag på träning och har bara väntat på att det ska ska smälla, säger Ludvig Fjällström, som stod över Idre-tävlingarna på grund av skada med ska vara tillbaka i nästa världscuptävling, i Viaplays sändning.

Ingen engångsgrej

Huvudtränare Lasse Fahlén:

"Han är snabb och bra. Jag tror inte detta är en engångsgrej", säger han i ett pressmeddelande.

Nick Page, som vann lördagens puckel, vann lilla finalen mot landsmannen Cole McDonald och slutade trea.

Walter Wallberg, trea i lördagens säsongsdebut, förlorade kvartsfinalen mot Gravenfors och blev femma.

Nästa världscuptävling avgörs i franska Alpe d'Huez 15–17 december och säsongens stora mål är VM i Georgien 19 februari–5 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om