Swahn trivs med allsvenska satsningen

André Swahn kom till Linköping med siktet inställt på division 2-handboll. Nu spelar han i allsvenskan. "Jag tvekade inte när tränaren hörde av sig", säger han.

André Swahn var inblandad i mycket mot Karlskrona, en match som RP förlorade med 20-25.

André Swahn var inblandad i mycket mot Karlskrona, en match som RP förlorade med 20-25.

Foto: Rebecca Candevi

Handboll2019-10-30 21:52

Svetten rann efter tunga 20-25 (11-11) i hemmamötet med Karlskrona. Gästerna har tippats i den allsvenska toppen den här säsongen, men hade före onsdagsmatchen i sporthallen fortfarande inte vunnit en enda match. Nu kan blekingelaget stryka nollan i vinstkolumnen.

– Det är ett bra lag, inget snack om det. De har spelare som har lön, vi är ett gäng unga grabbar som måste spela riktigt bra för att rubba såna här lag, säger André Swahn.

22-åringen är fostrad i Spånga och har spelat sin handboll där under i stort sett hela sin karriär. Nu har flyttlasset gått till Östergötland och Linköping där han börjat plugga till högskoleingenjör.

– Jag hörde av mig till Patrik (Ohlsson, RP:s sportchef) och sa att jag gärna ville fortsätta att spela handboll. Jag började i RP:s division 2-lag i några veckor innan Mange (Magnus Oscarsson Söder, RP-tränaren) ringde och frågade om jag ville spela med A-laget i allsvenskan.

Du tvekade aldrig?

– Nej. Det enda är väl med plugget, man vet inte riktigt hur mycket tid man har till handboll. Men hittills har det gått bra och det är andra i laget som också pluggar, säger André Swahn.

Du har oftast spelat division 2-handboll tidigare i karriären. Det är en viss skillnad mot allsvenskan antar jag?

– Så är det, framför allt i fysiken och i tempot. Jag tycker att jag har kommit in i det hyfsat även om alla spelen inte sitter riktigt än, säger André Swahn. 

Efter två raka segrar kom RP ner på jorden igen efter en insats som kunde gett både en och två poäng om hemmalaget varit vassare i anfallsspelet. Krislaget Karlskrona var inte särskilt märkvärdigt, men det räckte ändå till en klar femmålsvinst sedan RP tappat tempo i slutet av den andra halvleken.

– Vi fick det inte att stämma offensivt, det blev för ryckigt, säger André Swahn.

Hemmamålvakten Rasmus Claar gjorde det bra direkt efter paus, men när han inte lyckades rädda lika många bollar drog Karlskrona ifrån. RP:s försvarsspel, som förbättrats klart den senaste tiden, fortsatte att vara bra. Det var i offensiven som problemen låg.

– Äh, vi kom inte upp i nivå. Hade vi spelat bättre kunde vi fått åtminstone en poäng, säger André Swahn.

Hemmalaget, skadedrabbat sedan tidigare, tvingades se Rasmus Samuelsson kliva av i den första halvleken med en befarad armskada.

Bästa målskyttar, RP: Robin Johansson 6, David Näsman 3, Hugo Nylund Kindefors 3.

Publik: 365

André Swahn.
André Swahn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!