Två plattmatcher i rad – inget för Palicka

Matchen mot Tjeckien var en av Andreas Palickas sämre landskamper i karriären, enligt honom själv. Två bottennapp i rad är inte aktuellt. –Jag har väl gjort 130–140 landskamper och det är inte ens två gånger som det har sett ut så här, säger målvakten inför kvällens EM-rysare mot Ryssland.

Andreas Palicka har inga tankar på att upprepa insatsen från matchen mot Tjeckien.

Andreas Palicka har inga tankar på att upprepa insatsen från matchen mot Tjeckien.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-20 05:35

Palicka har genom åren skämt bort den svenska handbollspubliken med den ena målvaktsinsatsen mer glimrande än den andra.

Den senaste landskampen var av ett annat slag.

Varken han eller ersättaren Peter Johannesson hade någon höjdardag mellan stolparna i måndagens EM-match mot Tjeckien. Palicka räddade enligt statistiken tre skott, Johannesson inte ett enda.

– Det blev att man jagade räddningar i stället för att låta räddningarna komma till en. Det sker ibland, det blev en missräkning i prestation. Men man lever och man lär så länge man spelar. Den dagen man inte längre lär, då är det nog dags att lägga av, säger Andreas Palicka.

Hyllar kollektivet

Sverige spelade ändå oavgjort mot tjeckerna, 27–27, och tog sig med ett nödrop vidare till mellanrundan.

Den inleds klockan 15.30 i eftermiddag i Ondrej Nepela arena i Bratislava, när Ryssland står för motståndet.

Och den 35-årige målvaktsveteranen vågar lova att det inte blir någon ny plattmatch.

– Jag har väl gjort 130–140 landskamper eller något sådant, och det är inte ens två gånger som det har sett ut så här. Men det händer tyvärr inom elitidrotten ibland, att man har en mörk dag. Det är då kollektivet får kliva fram. Nu var det min tur, men vi stod ihop som lag och löste situationen, säger Palicka.

Tror inte på VM-repris

Sverige körde över det ryska laget i VM förra året (34–20), men så lätt kommer det inte gå den här gången, tror Palicka.

– Det är ett bra lag som vi vet att vi kan slå, men vi behöver göra en väldigt bra landskamp för att vinna, säger Palicka.

– Det är ett lag som är i harmoni sedan två år tillbaka. De har börjat spela en lite snabbare form av ”tryckhandboll” än tidigare, med spelare som tagit kliv i Europa: (Dmitrij) Zjitnikov, (Sergej) Kosorotov och så (Alexander) Kotov, en högerhänt högernia som är en väldigt annorlunda spelare mot vad man är van vid, en väldigt tung powerspelare. Där kan det hända lite vad som helst. Och de har en duktig målvakt i (Viktor) Kirejev.

Det har Sverige också. Och när handbolls-EM går in i en avgörande fas är Andreas Palicka bra sugen på att visa det igen.

– Sämre prestationer är något man måste leva med ibland. Och jag väljer att gå till statistiken där. Det mesta talar för att jag ska kunna göra en helt okej landskamp igen, säger Palicka.

– Det är nu det jätteroliga börjar. Det är nu skorna ska snöras på ordentligt.

Fakta: Andreas Palicka

Född: 10 juli 1986 (35 år).

Längd: 189 cm.

Position: målvakt.

Klubb: Redbergslids IK.

Moderklubb: H43 Lund.

Klubbar i karriären: Redbergslid 2002–08, Kiel 2008–15, Ålborg 2015–16, Rhein-Neckar Löwen 2016–21. Går till Paris Saint-Germain i sommar.

Landskamper/mål: 132/11.

Meriter, i urval: EM-silver 2018, VM-silver 2021, utsedd till bästa målvakt i VM 2021.

Källa: Svenska handbollsförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!