Libk-backen prioriterar hälsan: "Promenerar barfota"

Linköping IBK:s tjeckiska landslagsback Josef Rypar sticker inte bara ut med sin skicklighet med innebandyklubban – 30-åringen är en riktig hälsoentusiast och har flera speciella rutiner inför matcherna.

Josef Rypar under onsdagens Libk-träning.

Josef Rypar under onsdagens Libk-träning.

Foto: Carl Holmqvist

Innebandy2023-09-14 16:00

Libk-backen spelar innebandy i SSL, läser andra året på SFI och jobbar 50 procent som lokalvårdare. På Instagram kan följarna se ytterligare en sida av Rypar, där han bjuder på recept och hälsotips. 

– Jag växte upp i en liten by i Tjeckien med ungefär 300 invånare. Där lagade vi mat varje dag. När man spelar innebandy är det viktigt att ta hand om kroppen och fixa nyttig mat, berättar Rypar efter en av de sista träningarna inför fredagens SSL-premiär. 

– Det går bra att köpa produkter på Lidl eller Ica, men du måste tänka på vad du köper. Jag läser mycket böcker om hälsa och livsstil. Vi handlar ofta på Lidl eller på marknader ibland.

Hur reagerar lagkompisarna på dina rutiner?

– De brukar säga att jag är lite konstig. Jag gör också "grounding", alltså promenerar barfota. Det är jättepopulärt bland sådana som mig. Killarna skrattar ibland och frågar vad jag gör. 

Han går inte barfota på asfalt, utan det är promenader på gräs eller i skogen på cirka fem till tio minuter. Det gör han varje dag, oavsett årstid.

På kvällarna använder han ett par glasögon med röda glas, för att ta bort det blå ljuset från skärmar som tv, dator och mobil.

– Det är min rutin och har förändrat mitt liv. Det är bra för att kroppen ska kännas pigg och för mycket annat. Det är svårt för mig att förklara på svenska.

Äter du några onyttigheter som godis exempelvis?

– Inte så mycket nu längre. När jag läser böcker och annat så undrar jag varför man ska göra det. Vi behöver inte det. Jag älskar choklad, men jag äter 70-procentig choklad eller högre. 

När SSL drar igång på fredag inleder Libk säsongen på bortaplan mot AIK.

– Jag hoppas det blir bra. Vi har ett bra lag och stabilitet. Skönt att ha Leo (Torell Hagström) tillbaka. Också att ha fått in Kim Varga, han är en bra spelare, säger Rypar.

Den här säsongen vill han att laget tar sig längre än till kvartsfinal.

– Vi måste steppa upp och kriga om SM-guld på riktigt. Alla vet och känner att vi vill. Det är min dröm och alla känner likadant, säger Rypar som gör sin fjärde säsong i laget.

Hur trivs du i Linköping?

– Det är jättefint här. Jag gillar Linköping och Sverige. Jag gillar pensionärerna, de är jätteglada. Det är jättefin natur här också. Att få spela innebandy här är min dröm. Jag kan inte förstå att det redan är dags för fjärde säsongen i Linköping, det har gått jättesnabbt.

Rypars recept

undefined
Josef Rypars hirsgröt.

"Detta är en hirsgröt som kan användas som frukost, lunch, mellanmål eller middag.  Det är bättre att blötlägga groddarna och fullkornen över natten i vatten, lite äppelcidervinäger och salt. På morgonen sköljer vi dem och kokar dem i mjölk. Jag lägger till kvalitetsfett (smör, kakaosmör,mct olja, kokosolja). 3 ägg per portion. Kanel, dadelsirap, banan och högkvalitativ choklad (minst 70%) för smaksättning".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!