Profilen klar för Libk: "Brinner för det här"

Linköping blir en innebandyprofil rikare. Men inte på planen, utan i ledarstaben. "Jag brinner för det här, det ska bli jävligt kul", säger 36-årige David Gillek.

Förre Mullsjöspelaren David Gillek är klar som assisterande tränare i Linköping innebandy.

Förre Mullsjöspelaren David Gillek är klar som assisterande tränare i Linköping innebandy.

Foto: PER WIKLUND

Innebandy2019-11-26 12:45

Gillek är klar som assisterande tränare till Johan Astbrant och ansluter till Linköping redan i veckan. Det var Sport-Expressen som avslöjade övergången och strax före lunch på tisdagen bekräftade Linköpings sportchef Johan Fredriksson uppgifterna. 

– Vi behöver energi och en ny röst som kommer in med nya idéer, framför allt i anfallsspelet. Vi fick en bra kontakt direkt, det har gått väldigt fort, vi hade första dialogen i slutet på förra veckan, säger Libks sportchef Johan Fredriksson.

David Gillek är en av innebandy-Sveriges största profiler genom alla tider. Poängmaskin och landslagsspelare, men också ofta inblandad i heta ordväxlingar och gruff som gett rubriker. Efter att ha avlutat sin spelarkarriär 2018 blev han assisterande tränare i Mullsjö, ett jobb han lämnade i höstas. Kort därefter kom beskedet att han var klar för rivalen Växjö – som spelare. Där blev det bara två matcher innan han nu återgår till en ledarroll.

– Det var kul att spela med Växjö, men jag kände att jag fysiskt inte är SSL-mässig längre. Växjö och jag hade en bra dialog där båda parter fick bryta avtalet med kort varsel, säger David Gillek.

Så det blir inget spel i Linköping?

– Nej, det behöver ingen oroa sig för. Det är slutspelat för mig.

Tanken är att David Gillek ska få ett stort ansvar för Libks anfallsspel:

– Linköping var tydliga med vad de ville ha ut av mig, det kändes lockande. Jag har en klar idé om hur jag vill spela anfallsspel och hoppas det ska fungera i Linköping. 

Huvudtränaren Johan Astbrant har flera gånger hintat om att den här säsongen kan bli hans sista i Linköping, och har själv varit drivande för att få till en förändring.

– Det finns ingen prestige i det här, det har varit skönt att se Astas inställning. Han krigar och vill precis som alla andra börja vinna matcher och ta oss till slutspel, säger Johan Fredriksson.

Kontraktet är skrivet säsongen ut, men Johan Fredriksson utesluter inte en fortsättning efter det.

– Klart att jag har funderat på det, det kan absolut vara något för oss framöver. Båda parter är nöjda att vi får den här testperioden nu för att se om det fungerar. Jag tror på det här upplägget, säger Johan Fredriksson.

Vad händer med assisterande tränaren Martin Laakso?

– Han blir kvar. Hur ledarna lägger upp ansvarsområdena sinsemellan får de bestämma, säger Johan Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!