Brynäs tog kvalgrepp efter andra raka

Brynäs har tagit ett ordentligt grepp om nytt SHL-kontrakt. Gävlelaget tog andra raka segern över HV71 i ödeskvalet mellan mästarlagen efter 2–1 på bortaplan. –Skönt, det är vinsterna som räknas, säger målvakten Samuel Ersson, som bara släppt in två mål på två matcher, till C More.

Samuel Ersson. Arkivbild.

Ishockey2021-04-09 22:06

Det var femte matchen i rad som slutresultatet mellan lagen skrevs till 2–1. Men efter fyra raka matcher med förlängning avgjordes nu allt under ordinarie tid.

Emil Molins styrning mellan benskydden på hemmamålvakten Jonas Gunnarsson i slutet av andra perioden blev avgörande.

Målvakten Samuel Ersson var en annan matchvinnare i Brynäs. Han räddade 28 av 29 skott i andra matchen och tycker att hans lags försvarsspel blivit mycket bättre.

– De trycker på lite i början och har lite i andra, men i det stora hela känns det lugnt, säger han.

Brynäs leder med 2–0 i bäst av sju matcher och är halvvägs mot ett säkrat kontrakt.

Dystert läge

För HV71, femfaldiga mästare, ser det riktigt dystert ut.

– Spelmässigt tycker jag det är en jämn match, vi kanske till och med är lite bättre. Men vi gör bara ett mål och måste bli hetare framför mål, säger lagkaptenen Simon Önerud som sköt sitt lag till SM-guld för bara fyra år sedan.

HV71 tog greppet i starten, men trots 9–3 i skott i första perioden slutade den mållös.

Fredrik Forsberg, petad senast, sköt i stället hemmalagets ledningsmål efter 7.23 av andra perioden bakom en skymd Samuel Ersson, Brynäsmålvakten.

Jönköpingslaget såg ut att ha koll på händelserna – ända fram tills Brynäs fick ett powerplay.

Snabba mål

Där kunde backen Chad Billins göra 1–1 sedan hans skott studsat på en HV-klubba och ställt hemmamålvakten Jonas Gunnarsson.

Av bara farten tog Gävlelaget också ledningen. Ännu en gång var Chad Billins involverad. Emil Molin, ett mål och en assist i tisdagsmatchen, styrde in Billins skott till 2–1. Då återstod bara 45 sekunder av mittperioden.

Och nya tränarparet Josef Boumedienne och Nils Ekman vet fortfarande inte hur det känns att förlora som Brynäsledare.

– Det är lite ny energi, vi är lite lugnare och har släppt lite av frustrationen vi hade tidigare, säger Ersson om förändringen.

Den tredje matchen spelas i Gävle på måndag.