"Blir ingen skadad sopas det tyvärr under mattan"

Lance Bouma fick två matchers avstängning för en tackling som många ansåg vara okej. "Tråkigt om folk inte vågar tacklas", säger LHC-kaptenen Oscar Fantenberg.

LHC-kaptenen Oscar Fantenberg ogillar att det kan bli mindre tacklingar inom ishockeyn.

LHC-kaptenen Oscar Fantenberg ogillar att det kan bli mindre tacklingar inom ishockeyn.

Foto: Per Bergsten

Ishockey2024-01-15 13:00

Han vill inte vidare kommentera det som hände i lördags när lagkompisen Lance Bouma delade ut en tung tackling som tog illa på Tim Barkemo. Unge Skellefteåbacken blev liggande kvar på isen innan han på ostadiga ben tog sig ut i omklädningsrummet med trolig hjärnskakning.

Efter videotittande fick Bouma matchstraff – och blev dagen efter avstängd i två matcher.

– Tråkigt med utvisning och avstängning för en helt regelrätt tackling som utövas i sporten ishockey, sa LHC:s sportchef Peter Jakobsson.

I övrigt vill inte klubben snacka vidare om situationen, men efter måndagsträningen stannade Oscar Fantenberg till för att i mer generella ordalag prata om utvecklingen med tacklingar eller inte.

– För egen del vet jag inte om det blivit så stor skillnad. Jag åker inte runt och letar en massa stora tacklingar. Däremot tror jag absolut att det har blivit annorlunda för forwards som forecheckar och oftare kommer in i de situationerna. Det händer inte så ofta att det blir de stora "wow-tacklingarna" längre. Det var mer förr och då tilläts det också, säger backstjärnan.

Det har blivit en mindre del av spelet?

– Absolut. De som har den spelstilen tänker sig för en gång extra innan de vågar tackla på samma sätt och går du inte för fullt blir du inte lika effektiv. Titta på Tyrväinen (Juhani) i Luleå som hade betydligt mer satsningar för några år sedan. Emil Sylvegård (nu i Växjö) är en annan spelare som ska spela så.

– Det tycker jag är tråkigt. Det är deras spelstil och i ett bra lag måste du ha olika stilar. Är du bra på att tackla måste du få göra det. Det är en del av spelet. Ska Folin (Christian) i Frölunda sluta när han är jäkligt duktig på det? Det blir också fel. Även hans tacklingar kan så klart träffa illa, men inte vara fula för det.

– Det blir bekymmer om de som har den spelstilen åker omkring och tänker för mycket. Då kan det bli fel åt andra hållet. För att man kanske tvekar och gör något annat, säger Oscar Fantenberg.

Han kommer tillbaka till att det alltför ofta är konsekvensen och inte själva handlingen som bedöms och bestraffas.

– När något händer finns en rädsla att det blir skador, i stället för att verkligen se hur tacklingen är. Är den ful ska det självklart stävjas. Men det kan finnas många situationer där fula saker händer och intentionen är värre, men där det inte blir någon skada. Då sopas det tyvärr ofta under mattan. Det är den stora delen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!