Fem punkter – det måste LHC göra för en kul vår

På väg mot slutspel – här är fem punkter för att Linköping HC ska fixa en kul hockeyvår i Saab arena.

Fem LHC-profiler som på olika sätt kan bli viktiga i vår: Linus Hultström, Marcus Högberg, Oscar Fantenberg, Klas Östman och William Worge Kreü.

Fem LHC-profiler som på olika sätt kan bli viktiga i vår: Linus Hultström, Marcus Högberg, Oscar Fantenberg, Klas Östman och William Worge Kreü.

Foto: Montage

Ishockey2024-02-11 09:00

BACKROCKAD

En säsong är en ständig jakt på kemi och Klas Östman & Co har letat och ändrat en hel del i vinter. Nu gäller att hitta rätt och gå på det.

Trots den starka vintern finns en och annan spelare som kan mer. Det gäller inte minst Linus Hultström, som inte nått upp till förväntad nivå. Vore det inte läge att likt i fjol matcha honom med trygge Oscar Fantenberg för att få ut den fulla potentialen?

Jo, det tror vi.

Och varför inte en förstakedja med Ty Rattie, Markus Ljungh och Remi Elie för att leda laget?

TUFFA TILL ER

Slutspelshockey innebär också tuffare tag på isen. När vi kommer dit är serielunken död och motståndarna kommer att ta till varenda tjuvnyp de kan för att få stjärnor, som exempelvis Ty Rattie på fall. Har poängkungen känning i en handled så kommer det att vara där kanadensaren får ta emot slashingar. Har Oscar Fantenberg ont i en vrist kommer läggas energi på att det ska göra ännu ondare.

Där och då krävs att LHC svarar med minst lika tufft spel. Tuffingar som Lance Bouma, Remi Elie, Arvid Aronsson och William Worge Kreü steppa upp sitt fysiska spel ännu mer.

STÄNG SLOTTET

LHC är ett av de lag i SHL som släpper till mest farliga lägen rakt framför mål. När det kommer till totala skott mot eget mål är LHC näst sämst. 1 193 skott har haglat mot kassen. Bara Oskarshamn är sämre där.

Med Marcus Högberg, seriens kanske bästa målvakt, har man ändå klarat sig bra i vinter. Men när det nu hettar till på allvar behöver försvaret minska antalet öppna chanser. Det går inte att räkna med att Högberg, eller Jesper Myrenberg, ska stå på huvudet i varje matchminut.

Då är hockeyvåren slut långt innan påskäggen öppnas.

TRÄNARENS BETYDELSE

Det går alltid att diskutera hur mycket en tränare betyder för ett lag. Ju mer det gäller, desto större blir betydelsen. Klas Östman misslyckades i fjol med att få laget att orka hela vägen in i mål och nu måste han göra det – ända in i slutspelet. Det är dags också för tränaren att kliva fram ännu mer.

Spelarna på isen avgör, men man ska inte underskatta påverkan från båset.

LÖS WHITE LIONS-GATE

Landslagsuppehållet blev långt ifrån någon lugn LHC-vecka. White lions tysta protest förra helgen renderade i några svettiga dagar på LHC-kansliet. Ska det bli en lång slutspelsresa krävs ett sjungande ståplats som sluter upp bakom laget. Då krävs samförstånd mellan klubb och supportrar.

Ska vi gissa på att det blir bra drag redan mot Skellefteå på torsdag?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!