Första beskedet om Junlands skada – efter LHC-segern

LHC-kaptenen Jonas Junland utgick i segermatchen mot Malmö – här är första beskedet.

Jonas Junland.

Ishockey2023-01-05 17:59

En, två, tre – men inte fyra raka förluster för Linköping HC som bröt den negativa trenden i SHL-hockeyn.

Det var viktiga poäng på spel i hemmamötet med jumbolaget Malmö – och LHC lämnade Saab arena med alla tre efter 2–0-vinsten.

Segervapnen?

Hårt jobb, storspel av målvakten Marcus Högberg – och Malmös ineffektivitet.

Det negativa:

Lagkaptenen Jonas Junland tvingades utgå efter första perioden. Backen åkte på en tung tackling av Lance Bouma i sarghörnet, tog sig med stapplande skär ut i båset för en första behandling.

Han kom tillbaka och gjorde något byte efter det, men kom sedan inte ut till spel efter pausen.

Av allt att döma drabbades 35-åringen av en höftskada, vilket kan vara extra besvärligt eftersom han tidigare opererat båda höfterna. Det är högst osäkert om han kan spela redan mot Skellefteå på lördag, men det ska inte röra sig om någon allvarlig skada.

På frågan hur läget var med Junland sa Klas Östman, tränaren:

–Inte en aning. Vi får se om vi kan skaka igång gubbkroppen i morgon eller hur det verkar. Han kör tills repet går, så vi får se hur det utvecklar sig.

Gästerna hade stort puckinnehav och sköt nästan dubbelt så mycket, men LHC spelade uppoffrande, var starkt framför eget mål och höll motståndet mycket på utsidan. Men utan Marcus Högbergs storspel i målet hade det slutat annorlunda.

Kedjan med Henrik Törnqvist, Arvid Costmar och comebackande Markus Hännikäinen spelade rejält och den förstnämnde inledde målskyttet. I andra perioden kom också 2–0 när Patrick Russell, framspelad av Ty Rattie, skickade in pucken bakom Adam Werner.

– Alltid skönt att få göra mål i power play. Det är så man vinner matcher, i fem mot fem är det alltid jämnt, sa Russell till C more.

Malmö dominerade i tredje perioden och LHC hade bara ett skott på mål, men höll undan och tog tre blytunga poäng.

Klas Östman sa:

– Skönt att vi hanterade ledningen på ett bättre sätt än tidigare. Det är inte lättare att göra det på hemmaplan efter de här tre förlusterna. Eller är det fyra?