MATCHGUIDEN, Oskarshamn–LHC: "Hockeyfeber här nere"

I dagens matchguide möter du förre LHC-målvakten Christian Engstrand, som blickar både framåt och tillbaka. Dessutom senaste nytt och spännande statistik inför kvällens fajt i Oskarshamn, som innehåller en match i matchen; Wagner-kampen. Mycket nöje!

LHC-produkten Christian Engstrand tillhörde klubben ända till 2014, men säsongerna 2007/2008 och 2008/2009 lånades han ut till Oskarshamn, motståndare i kvällens match, som också bjuder på en Wagner-kamp.

LHC-produkten Christian Engstrand tillhörde klubben ända till 2014, men säsongerna 2007/2008 och 2008/2009 lånades han ut till Oskarshamn, motståndare i kvällens match, som också bjuder på en Wagner-kamp.

Foto: BILDBYRÅN

Ishockey2024-02-13 14:00

Vad: Oskarshamn–LHC

Var: Be-Ge Hockey Center, Oskarshamn

När: Kl 19, tisdag

LÄGET I LAGEN

LHC: Taylor Leier har på grund av sjukdom och skadekänning inte tränat på is de senaste veckorna, och förväntas bli borta ytterligare en tid. Vilmos Gallo har spelat med ungerska landslaget och missade måndagsträningen, men är tillgänglig i kväll.

Oskarshamn: Se "Oskarshamnsrösten" nedan.

GÄSTRÖSTEN

undefined
LHC-produkten Christian Engstrand tillhörde klubben ända till 2014, men säsongerna 2007/2008 och 2008/2009 lånades han ut till Oskarshamn.

CHRISTIAN ENGSTRAND, Linköpingssonen som efter två säsonger i Österrike (och en kort period i Slovakien) är tillbaka i svensk hockey och nu vaktar Kalmar HC-kassen i Hockeyallsvenskan.

Hur levererar Kalmar som hockeystad?

– Det är lite hockeyfeber här nere, vi har vunnit fyra av de fem senaste och har fullsatt nästan varje match. Vi klev in i säsongen som nykomling med målet att hålla oss kvar i ligan, men det har justerats allteftersom och nu siktar vi på slutspel. Det är väldigt jämnt mellan tre-fyra lag om de sista platserna, men det hade varit riktigt kul om vi kunde kriga till oss en. Vinner vi ett par till här har vi nog ganska bra chans.

Är du hemma i Sverige permanent nu eller kan det bli nya Europa-äventyr?

– Vi får se vad som händer. Tanken var att komma hem nu med tanke på familjen. Vi har en dotter som är ett år, så det är skönt att kunna få lite hjälp med henne, framför allt för min sambo. Det underlättar att ha familjen i närheten. Men det har funnits ganska mycket bud utomlands. Vi får se hur det blir nästa år.

Du hade det bra i Österrike med andra ord?

– Det är väldigt roligt att spela utomlands, och inte så många resor som den vi ska iväg på i veckan nu, en roadtrip med matcher mot Östersund och Björklöven och sex dagar hemifrån. Men det är som det är, haha.

– Både Graz och Klagenfurt var väldigt bra; bra städer, rolig och anfallsglad hockey, många derbyn och bra drag på publiken runtomkring. Klagenfurt-arenan tog 4 500 och vi snittade runt 4 300. Jag tror lag som Salzburg och Klagenfurt hade klarat sig bra i Sverige, de har budgetar för det också. Å andra sidan skulle italienska Asiago, som också spelar i ligan, inte gått så bra ens i Allsvenskan. Så det är skillnad mellan lagen.

undefined
Det var efter SM-semfinalen mot Skellefteå 2014, alltså för snart tio år sedan, som Christian Engstrand lämnade LHC, då för spel i AIK.

Håller du kontakten med någon nuvarande LHC-spelare? Marcus Högberg?

– Jag springer på "Sebban" (Sebastian Karlsson) ibland, och "Cappe" (Peter Casparsson) är ju kvar kring laget. Sedan tjötar jag lite med "Högga". Han har spelat väldigt bra. Jag tror inte att LHC legat där de ligger om han inte spelat så bra som han har gjort. En av de bästa målvakterna i ligan, helt klart. Och han har en välförtjänt landslagsplats.

– Sedan kan man inte förlita sig på att han ska vinna alla matcher åt laget, som det har varit lite tidigare. Men i år har laget varit jämnare. Offensiva spetsen finns, samtidigt som de klarat av att stänga ner matcher när de leder. Tidigare år har de tappat in någon puck när de haft uddamålsledningar, och tappat poäng på det viset. Nu är det stabilare. Fantenberg är en stor bidragande orsak till det, det blev ganska tydligt när han var skadad.

Hur långt kan det bära?

– Hoppas att de håller en topp 6-plats, staden behöver ett slutspel. Det känns som att de inte varit där sedan jag spelade (2014), lite torka tyvärr. Men nu har det varit extremt bra drag runtomkring, i stan och med publiken. Det är kul, det betyder mycket för föreningen.

Och Oskarshamn, din ex- och numera grannklubb där nere i Småland, ska de bara slå?

– De har haft det tufft, milt sagt, och börjar väl fokusera mot kvalet redan. Samtidigt kommer de inte lägga sig ner och dö för det. De har offensiv spetskompetens så det gäller att vara med, annars smäller det ganska snabbt. Alla lag i ligan är tillräckligt bra, du kan inte ta en dag ledigt, då torskar du. Du måste dyka upp och göra jobbet. Visst kan man tycka att de ska slå dem, men det ska spelas om det.

HÅLL ÖGONEN PÅ

Namnmatchen i matchen

undefined
LHC har nyblivne JVM-medaljören Fabian Wagner och Oskarshamn har Austin Wagner med NHL-meriter från både Los Angeles Kings och Chicago Blackhawks.

Fabian Wagner. Nummer 26 är tillbaka i LHC efter låneperioden i Uppsala och Almtuna. På måndagsträningen bildade han kedja med Lance Bouma och Christoffer Ehn.

Austin Wagner. Oskarshamns nummer 27 är en speedkula som kan skapa frilägen och målchanser på helt egen hand.

NOTERA

LHC har vunnit samtliga tre möten med Oskarshamn den här säsongen, och gjort hela 16 mål.

Oskarshamn spelar i prideinspirerade matchtröjor med anledning av SHL Pride Week, som belyser HBTQI-frågor. LHC kommer att göra detsamma senare i veckan.

Kvällens match kan du, förutom i vanliga direktrapporteringen, följa via vår livesoffa där Erik Winell och Samuel Zurawski med telefongäster bjuder på underhållande tugg matchen igenom. Erik Winell berättar mer:

undefined
Senast det begav sig hade livesoffan besök av LHC:s före detta spelarprofil och klubbdirektör Mike Helber.

– Det är Correns, tror jag, tredje live-soffa genom tiderna. Tredje gången gillt? Nejvars. Men den här gången så blir det jag och Samuel Zurawski, plus lite telefongäster som kommer bjuda på härligt soffhäng från redaktionen! Se den med oss helt enkelt, och ställ hemskt gärna frågor i liverapporteringen, eller till vårt Instagram-konto där vi heter @corren_lhc.

IKO-RÖSTEN

JESPER HALLBERG, reporter på Barometern/Oskarshamns-Tidningen:

Ett händelserikt uppehåll för IK Oskarshamn där Oscar Alsenfelt presenterats som ny sportchef. Hur har reaktionerna varit?

– Reaktionerna har varit idel positiva utifrån det jag har sett. Det är ett namn som många känner till, även om det kanske inte är just som sportchef. Jag själv är inne på spåret att det – just nu – är mer spännande än bra. Jag tror att många blev ganska förvånade när IK Oskarshamn presenterade Oscar Alsenfelt som sportchef i förra veckan.

undefined
Den förre målvaktsprofilen Oscar Alsenfelt har skrivit på ett treårskontrakt som sportchef för IK Oskarshamn.

Vad blir Alsenfelts viktigaste uppgift när han väl börjar jobba (i maj)?

– Beror helt på vilken serie de spelar i. Är det i SHL lär nog stort fokus ligga på att försöka bryta ett antal kontrakt, för det är en stor del som sitter på gällande avtal – om det blir spel i SHL. Är det spel i Hockeyallsvenskan handlar det om att bygga ett helt nytt lag. Ett jobb så stort som något.

IKO ligger hopplöst sist i tabellen. Har laget redan börjat ställa in sig på kval, och hur märks i så fall det?

– De till och med uttalade det själva i förra veckan. Nu har de börjat skruva på spelsystem och har med all säkerhet rensat luften rejält efter 1–10-debaclet mot HV71 före uppehållet.

Läget i laget inför kvällens match?

– Lite ovisst. Patrik Karlkvist och Ahti Oksanen – lagets två kanske bästa spelare – kommer inte spela. Övriga skavanker är just nu oklara.

TIDIGARE MÖTEN

undefined
När lagen möttes senast (i Saab arena för två veckor sedan) satte Ty Rattie 3–0-målet när LHC gjorde ett tidigt ryck. Oskarshamn kämpade sig sedan in i matchen igen och det blev skakigt i hemmalaget, som till slut ändå redde ut stormen och vann med 6–3.

240130: LHC-Oskarshamn 6–3

231102: Oskarshamn-LHC 4–6

230916: LHC-Oskarshamn 4–1

230223: Oskarshamn-LHC 6–3

221228: LHC-Oskarshamn 2–4

221105: Oskarshamn-LHC 4–5

221006: LHC-Oskarshamn 4–2

LHC-SIFFROR

Interna poängligan:
Ty Rattie 40 (19+21)
Broc Little 28 (11+17)
Patrick Russell 24 (16+8)

Bäst plus/minus: Remi Elie 11, Patrick Russell 10, Jonathan Myrenberg 10.

Flest tacklingar: Lance Bouma 30, Oscar Fantenberg 28, William Worge Kreü 28.

CITATEN

"Han hade det ganska svettigt runt öronen i början, men redde ut det och stod emot på ett bra sätt."

I SVT hyllade ex-stjärnan och experten Håkan Loob Marcus Högbergs insats när Tre Kronor 4–1-besegrade Tjeckien i förra veckans Beijer Hockey Games.

undefined
Håkan Loob imponerades av Marcus Högbergs spel i Beijer Hockey Games.

"Vi vill avsluta på ett sätt som gör alla stolta."

IKO-tränaren Martin Filander till klubbens hemsida om hur resterande del av säsongen ska tacklas.

ODDSEN

1: 3,74, X: 4,45, 2: 1,80 (Svenska spel, tisdag lunch)

FÖLJ MATCHEN

Via vår livesoffa (läs mer under "notera") eller liverapporteringen på Corren.se

TV4 Sport Live 4

Sportscoms app (lyssna live på matchen)

TIPSET

LHC har som sagt vunnit samtliga matcher mot Oskarshamn den här säsongen, och visst ska det bli ännu en fullpoängare mot hopplösa tabelljumbon. Det har varit målrikt tidigare under säsongen, så vi tippar på ännu en sådan historia; 2–5.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!