MATCHGUIDEN: "LHC passar för ett slutspel"

LHC åker upp till norr för att möta seriens formstarkaste lag, Luleå. Trots att oddsen är emot LHC så tror LHC-ikonen Magnus Johansson på vettig chans. Hör hans tankar här i Matchguiden!

Magnus Johansson när han valdes in i svensk hockeys Hall of Fame.

Magnus Johansson när han valdes in i svensk hockeys Hall of Fame.

Foto: Joel Marklund

Ishockey2024-01-27 09:30

Vad: Luleå-LHC

Var: Coop Norrbotten Arena, Luleå

När: Kl 18, lördag

GÄSTRÖSTEN

undefined
Magnus Johansson när han valdes in i svensk hockeys Hall of Fame.

MAGNUS JOHANSSON, LHC-ikon med tröja nummer 7 i taket:

Ska vi börja med den klassiska frågan – vad gör du nu för tiden?

– Jag jobbar på USC Management där vi håller på med ledarskap och företagsutveckling. Har varit där i fem år och sedan några månader tillbaka har jag vd-rollen i bolaget. Vid sidan av det är jag också ungdomsledare för döttrarna i både hockey och fotboll och det är verkligen kul att se att det händer mycket på tjejsidan i LHC, det strömmar till många nya tjejer som vill spela.

Vad säger du om LHC:s säsong i SHL – och hur noga följer du laget nu för tiden?

– Jag ser det mesta och var exempelvis på plats mot Växjö i torsdags. Den här säsongen har varit positiv såklart och jag tycker faktiskt att den känslan började komma redan i fjol, även om avslutningen blev tråkig och förstörde intrycken. Jag tycker att man nu har skruvat ytterligare på en del grejer samtidigt som det blivit ett positivt snack om hockeyn igen i Linköping, det gör mycket förstås. 

– Vill nog också påstå att LHC ser ut att passa för ett slutspel, om man tar sig dit. Det finns en bredd och konkurrens i laget, man står inte och faller med enstaka spelare och känslan är att man är jobbiga att möta. Vi har också sett flera gånger att det inte blir panik om man hamnar i underläge och att de klarar av att vända matcher, det finns liksom ett lugn i laget.

– Men, det är fortfarande

Spelare som sticker ut i dina ögon?

– Det är klart att det inte går att förbise Marcus Högberg, han levererar hela tiden och skapar en stabilitet i hela laget. Sedan gillar jag Bystedt (Filip) väldigt, väldigt mycket. Han har en högsta nivå som få andra har i serien, även om han fortfarande är ung och kanske inte har jämnheten hela tiden. Men ur ett åskådarperspektiv är det en spelare som jag gillar att hålla koll på.

undefined
Filip Bystedt är en Mange Johansson-favorit.

LHC har en (1) seger på de tolv senaste bortamatcherna mot Luleå. Hur mycket hopp ska LHC-supportrarna ha om poäng i kväll?

– Luleå är tillsammans med Växjö kanske de lag som är mest konsekventa i sitt spel sett till hur deras coacher vill ha det och naturligtvis väldigt svårslagna, men det kan nog vara så att de är lite nöjda med sig själva efter senaste tidens segrar och släppa lite på koncentrationen mot LHC. Det går absolut att vinna där uppe, det var jag med om rätt ofta på min tid och då var det alltid lika trevligt att sitta och äta renskav och potatismos i restaurangen innan man flög hem igen.

HÅLL ÖGONEN PÅ

Två av ligans målfarligaste spelare, Ty Rattie i LHC (16 mål) och Oscar Eklund i Luleå (15 mål).

Luleås boxplay. Ligans bästa enligt statistiken. 

CITATET

undefined
Adam Brodecki.

"Jag förstår dem också. Men jag sa till mig själv "Jag får fan visa dem vem jag är och vad jag kan". Jag har alltid trott på mig själv och en karriär går upp och ner, men det var skönt att visa dem".

Luleås Adam Brodecki i NSD efter sin matchavgörande straff mot Leksand i torsdags och om det faktum att Luleås supportrar gnisslade en del kring hans ankomst till klubben. Brodecki spelade en sejour i LHC (2018-19) och har nu fått stort förtroende av Luleåtränaren Thomas "Bulan" Berglund som bland annat spelar forwarden i förstauppställningen i power play. 

Efter matchen ekade sången från Luleå Hockeys H-läktare när Brodecki tackade för stödet: "Han har bättre hår än Kempe".

LULEÅRÖSTEN

HERMAN ÖBERG, reporter på NSD/Norrbottenskuriren, redogör för läget i Luleåtruppen:

"LHC-bekantingen Niklas Olausson är fortsatt skadad, liksom centern Jonas Berglund. På backsidan saknar Luleå Pontus Själin.

David Rautio har gjort comeback i Luleå och varit med i senaste matchtrupperna på grund av målvakten Joel Lassinanttis långa frånvaro efter sviterna från en körtelfeber.

Inte bara Luleås spel som lag har varit bättre de senaste matcherna. Stora stjärnan Linus Omark börjar även få bättre poängskörd och har gjort två mål och tre assist i de två senaste matcherna mot Växjö och Leksand."

NOTERA

LHC har blott en enda seger (2 februari 2023, Ty Rattie avgjorde i förlängning) på de tolv senaste matcherna i Luleå. 

Luleå har vunnit sex raka matcher. Formstarkt är bara förnamnet.

LHC har förlorat tre av sina fyra senaste matcher.

Luleå är Adam Brodeckis tredje(!) klubbadress i SHL under den här säsongen. Tidigare har han även haft korta gästspel i Växjö och Frölunda.

TIDIGARE MÖTEN

undefined
Så här såg det ut när Vilmos Gallo och de andra spelarna i LHC var uppe i Luleå i september. Då blev det förlust med 1-4.

231209: LHC-Luleå 5–2

230930: Luleå-LHC 4–1

230202: Luleå-LHC 1–2

230121: LHC-Luleå 2–3

221018: Luleå-LHC 2–0

220929: LHC-Luleå 2–1

ODDSEN

1: 1,84, X: 4,25, 2: 3,82 (Svenska spel, fredag lunch)

FÖLJ MATCHEN

Via liverapporteringen på Corren.se

TV4 Sport Live

Sportscoms app (lyssna Live på matchen) 

TIPSET

Luleå har sex raka segrar och brukar som sagt ha lätt för LHC på hemmaisen. Given favorit här, med de förutsättningarna. 5–2?

VÄXJÖ  2015-01-03   
LHC:s Magnus Johansson värmer upp inför SHL-matchen mellan Växjö Lakers och Linköping HC i Vida Arena, Växjö
Foto: Mikael Fritzon / TT / kod 62360
VÄXJÖ 2015-01-03 LHC:s Magnus Johansson värmer upp inför SHL-matchen mellan Växjö Lakers och Linköping HC i Vida Arena, Växjö Foto: Mikael Fritzon / TT / kod 62360
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!