Östergötland föll i TV-pucksdrama

Den första historiska östgötska finalen i klassikern TV-pucken fick inget gyllene slut.

Det var förstås deppiga miner i det östgötska lägret efter finalen i TV-pucken. Men målvakten Hugo Hävdelid och hans lagkompisar hade all anledning att vara stolta över den historiska insatsen.

Det var förstås deppiga miner i det östgötska lägret efter finalen i TV-pucken. Men målvakten Hugo Hävdelid och hans lagkompisar hade all anledning att vara stolta över den historiska insatsen.

Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Ishockey2019-11-03 17:27

– Klart att det känns surt just nu när vi var så nära, men killarna har gjort en enorm insats och visat att Östergötland ligger i framkant vad gäller ungdomshockeyn, sa huvudcoachen Johan Krantz efter den dramatiska finalförlusten mot Stockholm Nord i Lugnets ishall i Falun.

Östergötland hade två stora, framfusiga mål inför årets upplaga av TV-pucken. Nummer ett var att bli historiskt som det första östgötska laget i en TV-pucksfinal, nummer två var att vinna och gå hela vägen.

Den första målsättningen prickades av under lördagen då Södermanland besegrades på ett mycket övertygande sätt i semifinalen med 4–1. Och det andra målet ... ja, det var ju så nära att infrias även det.

I finalen mot Stockholm Nord ledde östgötarna med både 1–0 och 2–1, men orkade inte riktigt hela vägen utan förlorade med knappa och jobbiga 4-5 inför tv-kamerorna och många, många imponerade tv-tittare.

– Det är lätt att glömma bort att de här spelarna bara är 15 och 16 år gamla. Vi fick se en otroligt bra hockey, sa Johan Krantz och fick medhåll av SVT:s experter Jonas Andersson och Maria Roth som hyllade farten, smartheten och underhållningen i den jämna, täta finalmatchen.

Vad som avgjorde till Stockholms fördel?

– Jag skulle nog säga att det var de berömda marginalerna. Det var inte mycket som skiljde och vi gav aldrig upp trots att vi fick jobbiga mål emot oss, sa Krantz och hyllade lagets moral.

Östergötlands stora styrka under hockeyklassikern har varit jämnheten i truppen, där 20 av 23 spelare har Linköpings HC som klubbadress. Men det har, såklart, också funnits profiler som stuckit ut och gjort skillnad på vägen till finalen. Tvillingbröderna Hävelid, Hugo och Mattias, glänste genom hela slutspelet och målvakten Hugo blev också utsedd till bäste målvakt i turneringen. En annan spelare som höjde sig från mängden, inte minst i finalen där han blev tvåmålsskytt, var Filip Bystedt, som i sin tur utsågs till turneringens mest värdefulla spelare.

– Kul förstås, men jag hade hellre vunnit finalen, sa reslige Bystedt till SVT.

På tjejsidan blev det en populär hemmaseger i den första, historiska TV-pucksfinalen när Dalarna besegrade Småland med knappa 3–2. Det var just finallaget Småland som vann över Östergötland i kvartsfinalen (8–0), men östgötskorna kom igen och avslutade slutspelet snyggt när man vann placeringsmatchen om sjundeplatsen mot Örebro med 1–0. Vilma Nehr gjorde det avgörande målet i slutet av den första perioden, och målvakten Smilla Eriksson fick hålla nollan.

Hugo Hävelid, målvakten, var en av de bästa östgötska spelarna som tog sig till en historisk final i TV-pucken.
Hugo Hävelid, målvakten, var en av de bästa östgötska spelarna som tog sig till en historisk final i TV-pucken.
Karta: Lugnet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!