Östman om känslorna efter kvalet och vad han vill värva

Klas Östman såg den ändlösa besvikelsen – och kände med Brynäs efter SHL-kvalet. "Jag lider verkligen med dem", säger LHC-tränaren.

Klas Östman följde kvalet på distans.

Klas Östman följde kvalet på distans.

Foto: TT

Ishockey2023-03-24 16:30

Linköping HC har som bekant spelat färdigt. Inget slutspel och inget otäckt kvalspel åt andra hållet. Malmö och Brynäs har gjort upp om en SHL-plats och efter femte matchen i torsdags är det klart att ett av Sveriges mest anrika och klassiska lag inte spelar i högsta serien till hösten.

För första gången sedan 1960.

– Det är ju oerhört speciella matcher. Man förstår vad alla kastas igenom och ser hur hårt det tar. Jag lider verkligen med Brynäs, säger Klas Östman.

Reglerna för kval och för upp- och nedflyttning är alltid omdiskuterat och Östman kan åtminstone sakna delar av det tidigare upplägget.

– Jag kan tycka att man ska spela allsvenska laget mot SHL-laget även om det är olika villkor med tv-avtal och liknande. För mig känns det rättvist att man som allsvenskt lag får slå undan ett SHL-lag och det lyckades man ju med nästan varje år. Det hade sin charm. Äh, jag vet inte. Oavsett hur du gör så blir det tufft för de som åker ut. Ju trögare du gör det att åka ur, desto trögare blir det att ta sig upp. 

Brynäs var i botten under många år och till slut blev det degradering. Ni är lite i samma läge.

– Min drivkraft är att vi ska spela slutspel. Då kommer vi inte att åka ur. Vi måste våga sikta högre och förvänta oss lite mer.

Det är ingen hemlighet att LHC har ett intresse för NHL-meriterade Johan Larsson och sportchefen Peter Jakobsson har bekräftat att det ska tas en kontakt om inte Brynäs blir kvar i SHL. Nu är det ett faktum. Malmöforwarden Emil Sylvegård har också ryktats som ett aktuellt LHC-namn, men enligt Sportens uppgifter ska det inte vara högaktuellt för stunden.

Att Klas Östman gillar honom skarpt hymlar han dock inte om.

– Ja, jag nämnde hans namn för något år sedan. Det blev lite större än vad som var tänkt. För mig är det mest av allt typen och mentaliteten jag vill åt. Det har synts i kvalet också. Det lyser bara av att "här är jag, följ mig". Jag tror att vi skulle må bra av att få in någon eller några som är lite tuffare i "pallet".

– Vi behöver ha in ett gäng spelare och människor som står för rätt saker. Som kan hjälpa andra att spela bättre. Rätt karaktärer och rätt pjäser.

Mer attityd?

– Ja, det och förmågan att köra och spela på samma sätt varje dag. Oavsett väder och vind. Det handlar inte om att du måste tacklas en massa eller så, men förmågan att kaxa upp laget. Oavsett om det känns bra eller inte, säger tränaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!