Slog först ut LHC – nu är Skellefteå klart för SM-final

Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1.

Svartgult jubel. Skellefteås Linus Lindström jublar efter sitt 3–1-mål i avgörandet mot Frölunda.

Ishockey2024-04-18 22:08

–Nu är det dags att gå hela vägen. Vi är grymma rakt igenom, det här är nog en av de bästa matcherna vi gjort i matchserien, sade hemmalagets bäste spelare, Pär Lindholm, till TV4 Play efter slutsignalen.

Den första SM-finalen spelas på lördag i Skellefteå.

Med segrar i de två senaste matcherna hade pendeln svängt över åt Frölundahåll inför match sju men ett hemmastarkt Skellefteå tog tag i rysarmatchen direkt.

Lagets spel i numerärt överläge är av högsta klass och kom att bli avgörande.

När Frölundas Jayden Halbgewachs blev utvisad redan efter en dryg minut kom 1–0 till Skellefteå när Jonathan Johnson prickade rätt på passning av Oscar Lindberg.

Innala gav Frölunda hopp

Slutspelets största artist har varit Frölundas Jere Innala. Efter 6.26 blev finländaren frispelad och ensam med hemmamålvakten Linus Söderström gjorde han som vanligt inget misstag. 1–1-målet var hans elfte mål i slutspelet. Så många gjorde han i hela grundserien förra säsongen.

– Jag trivs med den här typen av matcher. Nu är det bara att köra, sade Innala till TV4 Play i den första periodpausen.

Innan dess hade Skellefteå återtagit ledningen genom Martins Dzierkals.

Om den första perioden blixtrade och blänkte blev det betydligt mera tillknäppt i mittenperioden. Det märktes att avgörandets stund närmade sig och defensiven prioriterades.

Mål i powerplay

Frölunda tyglade hemmalagets offensiv på ett effektivt sätt. Men när man drog på sig ytterligare en utvisning ringde det bakom målvakten Lasse Johansson på nytt.

Det var Linus Lindström som såg till att hemmalaget gick till pausvila med en 3–1-ledning.

– Vi är starka i powerplay. Dylans (Sikura) passning var bra så det var bara att lägga in den, sade målskytten till TV4 Play.

Frölunda har spelat 14 matcher på en knapp månad och det tuffa programmet verkade ta ut sin rätt till slut.

Någon riktig anstormning kom aldrig från Göteborgslagets sida och Skellefteå kunde bevaka sin ledning i den tredje perioden.

I stället kunde Max Lindholm skicka in 4–1 i en tom kasse på slutet.

För andra året i rad blir det final för Skellefteå som i kvartsfinalen slog ut LHC. Redan på lördag väntar ett utvilat Rögle i första finalmatchen.