LHC-legendaren invald i Hall of fame: "Suverän"

Det har gått åtta år sedan LHC-legendaren Magnus Johansson skickade upp skridskorna på hyllan – nu belönas han med en av de allra finaste utmärkelserna och väljs in i svensk ishockeys Hall of fame.

Arkivbild på Magnus Johansson som spelare i Linköping HC.

Arkivbild på Magnus Johansson som spelare i Linköping HC.

Foto: Peter Jigerstrom

Ishockey2023-04-28 11:40

Linköpingssonen Magnus Johanssons nummer sju hänger i taket på Saab arena som ett bevis på hans storhet i klubben. På fredagen kom nyheten att hans ishockeyinsatser ska hyllas ytterligare och att han valts in i svensk ishockeys Hall of fame.

– Det var lite överraskande men också jättekul. Man känner stolthet och tänker tillbaka på framförallt landslaget. En tacksamhet över den tiden, säger Johansson som gjorde över 200 landskamper för Sverige.

Något speciellt landslagsminne som vaknat till liv?

– Känslan av att få representera Sverige, tillsammans med flera andra. Att tävla på den nivån och att skapa vänskapsband. Det är många olika tankar och känslor.

Johansson kommer att hyllas med en ceremoni i samband med matchen mellan Tre Kronor och Schweiz i Göteborg redan nästa vecka (4 maj). En speciell plats för Johansson som spelade i Frölunda när han blev landslagsspelare och blev svensk mästare med laget 2003.

För 21 år sedan spelade han sitt första VM i Göteborg.

– När man säger det så känns det svindlande att det gått 20 år. Samtidigt känns det också ganska länge sedan. Det har hänt mycket saker sedan dess, säger Magnus Johansson.

– Det är alltid en lite speciell känsla att komma till Scandinavium, även om Linköping är hemma för mig. 

Svenska ishockeyförbundet motiverar i ett pressmeddelande:

”Magnus Johansson, som oftast förknippas med Linköping HC, har också en fin historia i andra sammanhang. Svensk mästare 2003 och sex säsonger i Frölunda HC, åtta VM-turneringar med Tre Kronor, som resulterat i tre brons och ett silver och ett VM-guld 2006. Var med under OS i Vancouver. Suverän lagspelare, flest assist och mål av backarna i Elitserien två säsonger, flest mål av backarna två säsonger.

Magnus Johansson är den andra spelaren med LHC-anknytning som får en plats i finrummet, efter Kim Martin Hasson som valdes in för ett år sedan.

Han är den 137:e profilen att väljas in. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!